Menu
BgBowling

Приключи Фантастико Оупън 89, вижте кои взеха първите титли за сезон 2020-2021!

Първият турнир за сезон 2020-2021 се радваше на усилен интерес, който бе подпомогнат и от сложното намазване, избрано за турнира. Дължината му беше 46фута, което оставя много малко време на топките да завият и съответно страйковете стават по-трудни. На атлетите им се налагаше да правят постоянни корекции на позиция, скорост, топка и други, което им предостави истинско предизвикателство.
Челната четворка в А група заформиха Руслан Василев (208.2т), Марина Стефанова (207.2т), Мехмет Кая (205.2т) и Мариана Метексинова (205.0т). След трудна серия екснационалът Тихомир Николов успя да се добере до финалите, хващайки последното 16то място със среден резултат 190.3т.
В Б група след квалификациите първите 4 бяха Славчо Кордев (184.3т), Станимир Върбев (183.3т), Теодора Константинова (179.8т) и Любослав Стайков (179.0т), а последен влезе Живко Димитров (167.8т).

Ц група имаше много голяма разлика между първите и последните, като лидерите Ивелин Димитров (182.5т) и Иван Трайков (175.8т) бяха на около 250 точки от последния класирал се Илиян Стоянов (137.3т).
За първа година в поредицата турнири Фантастико Оупън има нова дисциплина – двойки. В нея се взимат резултатите от квалификационна серия на двамата участника и се формира общ резултат, за финалното класиране, което става факт в Събота, след последната серия. Първите призьори тази нова дисциплина са Руслан Василев и Марина Стефанова, последнвани от Христо Георгиев и Радослав Тенчев, а на трето и четвърто място останаха двойките Явор Миланов-Мехмет Кая и Тодор Личев-Дарин Траянов

И така дойде време за финалите в Неделя. Първите 3 игри бяха изключително интересни, тъй като резултатите варираха много, а имаше и не малко изненади. Дарин Траянов и Пламен Станчев, които са редовни участници по степладъри, не успяха да преминат първата фаза, а пък Калоян Иванов, който играе със сериозна контузия на краката, явно не изпитваше болка по време на тези игри, защото постигна 225т среден резултат, което го изстреля на челото на временното класиране.
В същото време в Б група също беше интересно и имаше не-малко разбърквания в класирането, като младежът от Благоевградския Боулинг Клуб Корона – Мартин Илиев успя да се изстреля сред първите, след като започна с най-нисък резултат. Иво Кларк показа стабилна игра, с която зае първото място в тази фаза, подсигурявайки си добър стартов резултат за следващата.

В Ц група големите стартови разлики от квалификационните серии, не позволиха изненади и очаквано, отпаднаха 4мата с най-нисък стартов резултат.

Във фаза 2 в А група се прояви и нов лидер в класирането – 6-кратната шампионка на турнири от серията Фантастико Оупън – Мариана Метексинова. Тя хвърли 216 среден в 3 игри, като това бе достатъчно, за да я отдели отчетливо от останалите играчи. Калоян, който по-рано бе “избухнал”, явно усети умора и за едва 30 точки, не успя да продължи напред. Неговият съотборник Диан Динев, който е многократен носител на Купа България също изненада присъстващите с ранното си отпадане – очевидно и той е бил затруднен от променящите се условия на намазването.

В Б група отново имаше разбъркване, като за челното място този път се пребори Станимир Върбев от БК Троя, а веднага зад него се изстреля младата надежда София Стоянова, с невероятноа игра от 245 точки в последната 3та за серията.

В Ц група лидерът Ивелин Димитров успя да запази първото си място, но едва с 1 точка, като усети силно напрежение от атлетите на БК Страйк Мания София – Христо Димитров и Димина Димитрова, които се залепиха плътно зад него. На последното 4то място за степладъра се нареди Иван Събев.

В последната преди степладъра 3та фаза, в А група настъпи пренареждане, като Марина Стефанова от БК Атиа метна 215 средно, което беше значително повече от останалите 7 човека във фазата. Четиримата отпаднали са Мехмет Кая, който през целия турнир до момента се държеше в челната 4ка, Радослав Тенчев, който така и неуспя да намери правилната стратегия на игра за тези последни 2 игри, Диди Илиева, която през целия турнир играеше радикално различна линия от всички останали, което явно се оказа не-лоша стратегия и Радка Дангова, която не успя да намери ритъм в тези последни 2 игри, на фона на иначе стабилното й представяне.

В Б група ожесточената борба бе далеч от приключила, защото цялостно играчите постигнаха по-високи резултати от техните колеги в А група. Победители от битката излязоха Станимир Върбев, който запази първото си място, Калин Симеонов на второ, Живко Димитров на трето и Иво Кларк с една 4т над Славчо Кордев, който направи всичко по силите си да се закачи в 4ката, като метна игра от 222 точки в последната, но това се оказа недостатъчно. Младата надежда София, бе изненадана от промяната в маслото на пистата и не успя да овенчае стабилната си игра със степладър, но завърши на престижното 6то място.

Така стигнахме до степладър фазата и в 3те групи.

В А група се сблъскаха двама Пловдивчани – Христо Георгиев и Тодор Личев. Двамата са играли много заедно, но изглежда Тошо от БК Троя изпитваше малко повече напрежение и започна колебливо играта си. Това даде ранно предимство на Ицо от БК Магьосниците 2005, което той не пусна до самия край и спечели с 215:178.

Първия мач в Б група бе между Иво Кларк и Живко Димитров – двама от редовните финалисти в групата. Иво, окрилен от класирането в 4ката продължаваше да се бори за всяка кегла и в крайна сметка надделя над Живко с малка разлика – 202:190.

В Ц група Иван Събев и Димина Димитрова поставиха началото, като играта беше особено интересна и лидерството се смени. В крайна сметка богатия житейски опит, явно надделя над младежката необузданост и Иван победи Дими – 176:154.

Втория степ в А група Христо се зае със сериозна задача – Мариана. След известни затруднения в последната фаза, Мариана от БК Атиа изпробва няколко различни топки и линии на загрявката си и явно намери решение на проблема, защото откри мача с поредица от страйкове. В същото време пък ударите на Ицо, макар и достатъчно близо до перфектната цел, оставяха по 1 или 2 кегли прави всеки път. Това даде сериозно предимство на Мариана и тя отново постигна висок резултат 219, докато Ицо продължаваше да изпитва затруднения и завърши участието в турнира с резултат от 163.

Втората стъпка от Б група изправи Калин от БК Академик ВВ срещу Иво. След няколко феноменални игри, Иво най-сетне се пречупи, когато лош късмет го срещна със сплит 7-10 от не-лош удар. Калин, като опитен играч веднага се възползва от това и навърза няколко страйка за финалното 189:174 в негова полза.

След победата си Иван набра скорост и успя да победи и Христо Димитров, макар и Ицо да водеше през по-голямата част от играта.

Стигнахме до финалите. В А група наблюдавахме един класически дамски финал между съотборничките от клуб Атиа – Марина и Мариана. През последните няколко години те редновно “натупват” всички мъже и се е случвало не веднъж именно те двете да играят финал. Това разбира се донесе и очакваното за финал напрежение в залата. Марина започна двубоя много нахъсано и направи няколко добри фрейма. Мариана пък изпитваше затруднения, но шампионски запази главата на раменете си и продължаваше да мисли и да се намества. Това явно даде резултат, защото тя се държеше в мача. Тогава дойде и нейния момент – Марина допусна грешка, което даде шанс за победата на Мариана, която само това чакаше. Финалът приключи изключително близко 199:185 в полза на Мариана, което се превърна и в нейната 7ма титла от Фантастико Оупън.

В Б група Калин показа защо е там и представи стабилна игра. Станимир никога не се отказва обаче и до последно държеше Калин под напрежение. Мачът завърши много близко и много оспорвано, но Калин излезе победител със 184:175, едва 9 кегли разлика.

В Ц група отново имахме мач между поколенията. Иван и Ивелин се изправиха един срещу друг. Иван имаше ранни проблеми, а пък Ивелин възнамеряваше да покаже на всички защо именно той е бил водач в групата през целия турнир. Без много интрига, Ивелин успя да победи Иван с 166:136, като отбеляза внушителна победа след дълга пауза от състезателния боулинг.

Честито на всички победители!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA