Menu
BgBowling

Приключи юбилейното Фантастико 90

Юбилейното деветдесето издание на поредицата турнири Фантастико Оупън бе нещо истински специално. Перфектни игри, високи резултати, обрати, ключови решения и една голяма доза сърце кънтяха в залата Joy Station цяла седмица, но особено в Неделя.

Група C

В Група C взеха участие 7 човека, които оформиха и участниците за финала. На чело на класирането след квалификациите застанаха Христо Димитров от Страйк Мания, Илиян Стоянов и младият Антон Симеонов от БК Акамдемик. Макар намазването да беше високо резултатно, което бе видимо в другите групи, в тази група резултатите бяха по-скоро на нормално ниво. Изключение бе резултата на Христо Димитров, който беше значително по-напред от останалите.

Във финалния ден обаче, както знаем, нещата могат да се обърнат бързо. Така се и случи с отличната игра на завърнатала се Марта Иванова от БК Академик, която метна с 30 точки на игра повече от останалите участници в 3 игри. Така тя зае първото място за финалния степладър. Първият мач бе паметен, с това, че в него се изправиха баща срещу син – Ангел и Антон Симеонов. Тони игра добре цял турнир и нямаше намерение да позволи на баща си да го победи и така успя да надделее със 143 на 138. Следващия противник на Тони беше Христо Димитров, който в последните 2 години усилено подобрява играта си. Днес, обаче, това не му беше достатъчно, за да спре Тони, като загуби мача със 174 на 150. Дойде време и за финала – Марта срещу Тони. Играта вървеше фрейм за фрейм, като накрая начело отново излезе Тони с отличните 183 точки срещу 174 на Марта. Явно днес бе денят на Тони и той заслужено вдигна купата. Честито Тони!

Група Б


В Група Б взеха участие 26 атлета, които се бореха само за 16 места, което предразполага доста драма и разочарования. В крайна сметка участието на финалите в Неделя е награда само по себе си, а нея най-убедително заслужиха първите четирима – Марина Колпачова от Магьосниците, Георги Божилов от Страйк Мания, Рудолф Подлипски от Магьосниците и Николай Стоилов от Магьоснците. С това те си заслужиха почивка от първата фаза на финалите, където оставиха  други 12 атлета да се борят за правото да премерят сили с тях.

В Неделя се изиграха 3 игри за Фаза 1, като изключвайки републиканския шампион за Б група Атанас Атанасов, повечето играчи явно не се бяха събудили след празнуването на Хелоуин предишната вечер. За Фаза 2, освен Наско, продължиха Иво Кларк, Яна Иванова, Стоян Арсов, Пламен Траянов, Живко Димитров, Георги Тепелиев и Анна Константинова.
Започна Фаза 2, атлетите подушиха шанса за игра на степладър и битката изведнъж стана ожесточена. С много добра игра и отличен среден резултат от 208т. Иво Кларк от БК НСА застана на чело на класирането, последван от съотборника му Георги Тепелиев, който след съмнителна игра в предишната фаза, направо избухна със невероятните 211т. среден резултат. Така той успя да навакса по-слабата си игра сутринта. Изключително постоянен бе Георги “Божи” Божилов, който зае третото място, последван от Ники Стоилов на четвърто. Наско успя да закачи предпоследното пето място за следващата фаза, а пък след стратегическа промяна в начина на атакуване на кеглите и много добра последна игра от 230 точки, Стоян Арсов успя да грабне “последния влак” за Фаза 3. Макар и само от 2 игри, фаза 3, винаги е изключително интересна и винаги носи обрати и изненади. За изненада на противниците на Жоро Божилов, той явно реши да покаж, какво тифозите наричат “Божи релийс” и разстреля останалите участници с игри от 232 и 245 точки, които му вързаха в кърпа първото място за степладъра. Наско отново намери своето моджо и разклати кеглите за завидния резултат от 202 и 232 за второто място. Тепелиев след избухването си в предишната фаза явно се беше поотпуснал и метна едва 159 в първата си игра, което му дойде и като шамар за събуждане и бързо се поправи с 240 в следващата, заемайки третото място. След първата си игра от 221 точки, Ники вече беше с единия крак на финала, но втората му игра от 176 точки, се оказа достатъчна само за последното 4то място на степладъра.
Започнаха и мачовете в една игра. Тук няма време за корекции – 100 кегли, 10 фрейма, двама атлета, един победител. Започна мача между Тепелиев и Ники, като Тепи изпитваше затрудения в началото на играта, докато Ники се радваше на добро кери и целувки от Бога на Боулинга. Както знаем обаче Бога е с менлив характер и на средата на играта нещата се обърнаха. От 7ми фрейм нататък Тепелиев не сгреши, а пък Ники затваряше дори сплитове от храброст, но за съжаление на неговите фенове, това се оказа недостатъчно. 234 на 196 за Тепи.
Следващият мач изправи Тепи срещи Наско. Атлетът на БК Атиа мяташе сплит след сплит – явно нещо не беше наред в линия към кеглите, която той бе избрал. Виждайки това, Тепи яхна пистите като пистарка 1000 кубика и нямаше никакви намерения да пуска газта. 204 на 137 за Тепи.

Финалът бе между Тепелиев и добре познатият БожиФиналист. Адашите започнаха финала колебливо, като Тепелиев имаше проблем на дясната писта, докато Божи изглежда беше изсипал късмета си някъде зад пистите, защото си остави 2 ужасни сплита и 2 единични кегли от хубави удари. След първия си дубъл Тепелиев метна шест-спеър, което показа на Божилов, че въпреки трудното начало той все още има шанс. Той метна поредица от страйкове за да измъкне играта си до 181 точки. През това време две писти по-надясно на финала в А група се случваше нещо специално, нещо юбилейно… За да разберете какво, продължете да четете. Тепелиев обаче имаше нужда само да се появи в последния фрейм и очаквано го направи – 205. Победа за Тепелиев. Добре дошли обратно в залата, г-н Тепелиев! 

Група А

В А група взеха участие 27 атлета, а резултатите бяха изключително високи. Първо място зае Георги “Легендата” Димов с 238.7 точки среден, като това не беше нищо особено за него тази седмица като той направи още няколко серии по 230 средно. Освен добрите си серии, “Легендата” успя да постигне и още две отличия през седмицата, а именно перфектна игра от 300 точки и серия от 3 игри от 801 точки, което бе радост за цялото общество. Диан “Титлата” Динев пък зае втората позиция, който преживя нещо като ренесанс тази седмица стартирайки с ниски серии от 200, 206 и 211 точки, а след това нещо сякаш се промени в играта му и той метна 227 средно,а след това мина престижната граница от 1400 точки от 6 игри за серията, с която се класира – 235.3 точки. На третата позиция застана Радослав Тенчев с 229.8 точки, а четвъртата почиваща за Фаза 1 в Неделя позиция зае Пламен Станчев с 227.5 точки. 

Пренасяме се в Неделя Фаза 1, където 16 атлета се бориха за 12 места в следващата фаза. Руслан “Кранки” Василев от БК Атиа разстреля конкуренцията с извънземните 248 средно от 3те игри. Последваха го Мариана Метексинова от БК Атиа, Христо Георгиев от БК Магьосниците и Асен Петров от БК Страйк Мания с прекрасна игра и около 220 среден резултат. С резултати около 200 точки се наредиха и останалите Тодор Личев (Троя), Александър Захариев (Атиа), Калоян Иванов (Страйк Мания), Любен Левичаров (Страйк Мания), Антоан Маринов (Страйк Мания), Диди Илиева (НСА), Дарин Траянов (Троя), а последен със 181 среден се закачи и Георги “Дельо” Делийски със 181.7 точки, които се оказаха достатъчни благодарение на солидния му аванс от квалификациите. Извън дванадесетте останаха Борян Бинев (Максим 300), Димитър Попов (Максим 300), Мехмет Кая (Мега) и изненадващо Марина Стефанова(Атиа). Вече имаме нова шестнадесетка за следващата фаза.
След добавянето на четиримата лидери от квалификациите, нивото на играта видимо се покачи и вече изискванията за продължаване в осмицата на Фаза 3 станаха много сериозни. След 3те игри на чело застана Пламен Станчев(Мега) с 234 средно, последван от “Титлата” Динев с 226. Тенчев с 231 зае третата позиция, а след 2 колебливи игри, “Кранки” отново избухна с 278 в последната игра и 224 средно, за да стъпи твърдо на четвъртото място. С много добри и изключително близки до четворката резултати се наредиха “Легендата” Димов на пето, Георгиев “Дребния” на шесто, Асен “Асенси” Петров на седмо и Мариана Метексинова на последното осмо. Пристъпваме и към убийствената фаза 3, която вещаеше много изненади. Първите петима стартираха с резултат в рамките на едва 3 точки, а останалите бяха на 30тина точки назад, което отново предразполагаше драматични две игри.
“Кранки” отчетливо заяви, че не му се смятат резултати и реши просто да метне много повече от всички други и с две игри от 234 и 259 точки, категорично зае най-добрата позиция за степладъра. “Титлата” показа, че дори и при трудни условия за игра, той е изключително постоянен и стабилен и метна 214 и 215, за да стъпи на второто стъпало в степладъра. Тук вече стана ясно, че от петимата, които бяха в 3 кегли ще се определи и финалната четворка. Въпроса беше, кой ще “изгори”. Пламен “Локомотива” Станчев стартира със 184, Тенчев със 189, а Димов с 210. Изглежда борбата беше между “Локомотива” и Тенчев. До средата на втората игра нещата бяха неясни, като и двамата изпитваха затруднения. “Локомотива” обаче избра по-добрата стратегия и захвана по-директна линия към джоба и отвя Тенчев, който така и не успя да намери играта си, с 244. Станчев зае третото място в степладъра, а “Легендата” кротко показа дисциплина и сърце, мятайки още една стабилна игра от 209 точки, за да вземе последния билет за степладъра.
Финалите, както винаги щяха да бъдат зрелищни, но едва ли някой в залата подозираше на какво предстои да бъде свидетел.

Първия мач беше между съотборниците от БК Мега – “Локомотива” Станчев и “Легендата” Димов. Цялата игра се движеше близко, като изглеждаше много трудно да се определи фаворит. В последния фрейм Пецата не успя да метне дабъл, което остави вратата за Димов отворена. Трябваше му задължително страйк в първия удар в десети фрейм. Ударът изглеждаше добре, но в последния момент топката зави малко повече, и това остави една клатушкаща се кегла на дека. Съкрушително. “Падай!”, кънтеше залата. Обаче не падна. Така перфектната седмица на “Легендата” приключи – 218 на 216 за Пецата.

Следващият мач изправи Диан “Титлата” Динев срещу “Локомотива”. Прякорът на Динев не е случаен – той многократно е доказвал, че знае точно какво трябва да направи в най-ключовите моменти. Този път обаче бе изненадан от трудността на пистите в момента, като от сравнително добри удари не получаваше страйк, а 9. Това означаваха проблеми. Станчев също ги имаше, но като че ли, неговата игра не бе толкова сериозно повлияна. Мача започна с ранна преднина за Станчев, след грешка на Динев, но в средата вече беше ясно, че нещата няма да свърша току-така. Последваха доста страйкове и от двамата, разкъсани от някоя друга кегла от най-задния ред, но “Локомотива” успя да навърже някой друг повече и най-важния – първия в десети фрейм, за да не остави шанс на Динев да се върне в мача. Седмицата приключи достойно и за “Титлата” – 234 на 207 за Станчев.

Дойде и финала. “Кранки” внимателно гледаше какво се случва на пистите и беше готов да направи още една хубава игра за този ден. “Локомотива” вече беше хванал тънкостите на пистата и подушваше пистата. Руслан откри мача с не-лош удар, но 9-спеър. Пецата откри своята с дубъл. Руслан отговори със свой дубъл. “Няма да е лесно”, помисли си Пецата. Той продължи поредицата от страйкове като метна още 2. Лош късмет лиши Руслан от необходимата пуйка, а за капак изпусна спеъра. Той обаче не се отказа и направи прекрасен удар веднага след това, за да се държи в мача. “Пуф-Паф” каза Пецата и лепна още 2 страйка. Кранки този път успя да стигне до пуйката. Все още беше в мача. Локомотивите спират трудно обаче, както знаем, и Пецата метна още 2 страйка – 8 поредни! Руслан метна още един добър удар, но отново една кегла остана. Той знаеше, че мача за него приключи и се опита просто по-бързо да приключи играта си. Девети фрейм на “Локомотива” – топката удари тънко джоба и размята всичките кегли по пин дека. 9 поредни. Руски хакери решиха, че ще атакуват сървърите на Bowlzone, за да спрат лайвстрийма, тъй като толкова много хора гледаха онлайн, че Москва загуби връзка с останалия свят и даже успяха да изтрият записа от 9тия страйк на Пецата. Цялата зала изтръпна в очакване. Финалистите от другите групи спряха да играят. Усещаха, че се случва нещо паметно. Нещо, което не се е случвало досега. Десети фрейм. Първи удар. Чудесен страйк. “Бо Дерек!” би изкрещял Ранди Педерсен, в памет на великия боулър от щатите. Номер 11 се очакваше – идентичен, каглите се пръснаха и обиколиха пиндека още веднъж, за да са сигурни, че нищо няма да остане там. Исторически момент настъпи. В деветнадесет-годишната история на професионалния боулинг в Бъглария, никога не е имало 300 на финал. 10 кегли деляха Пецата от историята. Вече беше спечелил титлата, отдавна не мислеше за това. В главата му беше само “Пуф-Паф. Пуф-Паф.”. Топката вървеше перфектно, удари кеглите перфектно и те падната перфектно. Перфектната игра. Така приключи и финала за А група. Поздравелния за Руслан и страхотният му турнир и поклон пред Пламен “Локомотива” Станчев. 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA