Menu
BgBowling

Бургас Опън 2022

Призьорите в Бургас Опън 2022
Диан Динев – победител в “А” група
Дарин Траянов – 2-ро място в “А” група
Руслан Василев – 3-та позиция в “А” група
Тримата финалисти от “А” група в Бургас Опън 2022
Валентин Димитров – шампион в “Б” група
Ивайло Жеков – вицешампион в “Б” група
Дмитри Пудов – 3-то място в “Б” група
Тримата призьори в “Б” група
Финалните резултати при “А” група
Всички финалисти в категориите
Марина Стефанова – 6-та позиция в “А” група
Осемте атлети, достигнали Финална Фаза 3
Специалните тениски с логото на спонсорите на турнира
Диан Динев и Зорница Атанасова
Руслан Василев и Марина Стефанова

Преди броени часове приключи и обичаният от всички летен боулинг турнир – Бургас Опън за 2022 година. Една седмица, изпълнена с много страйкове, страхотни затваряния на сплитове, добро настроение и още много хубави емоции, разбрахме и кои са шампионите в групите “А” и “Б”. Бургас Опън 2022 се проведе между 16.07-24.07 в зала “Playground Bowling” в “Galleria Mall” – Бургас. Схемата за намазване на пистите беше с дължина 43 фута, често използвана на такива турнири. Наблюдавахме множество стратегии за атакуване на пистите, различни линии и типове топки. Нека сега детайлно да разглеждаме етапите на състезанието, за да разберем как се достигна до финалните мачове.

Квалификации – Квалификационните серии в Бургас Опън 2022 се състояха в дните между 16.07(събота) до следващата събота(23.07) и общо 35 състезатели взеха участие в тях. Спецификата на залата затрудниха част от атлетити, доста серии бяха изиграни в опит на играчите да намерят работещата за тях комбинация от екипировка и позиция. С най-много изиграни квалификации се отличиха Живко Димитров от БК “Страйк Мания – София” – 9 серии, Георги Делийски от БК “Троя” с 8 серии, Пламен Николов от БК “Максим 300” и Дмитри Пудов – 7 броя. Интересни бяха cut линии и минималните резултати, нужни за класиране в категориите: в “Б” група това беше 184.8 среден, а в силната “А” – 205.8 средно на игра. След квалификациите дойде време на не по-малко интригуващите финали в неделния ден.

Финалите в “Б” група” – До финалите в “Б” група бяха достигнали 8 състезатели, съответно 6-ма по резултат и 2-ма от Десперадо 1 и 2. Познати имена се забелязваха, но много приятно впечатление направиха и няколко представители на морските отбори със страхотни резултати. Лидер от самото начало на Бурагас Опън беше и остана Валентин Димитров от БК “Максим 300”, който постигна серия от 998 точки. Фаза 1 представляваше битка на всички 8 класирани със стартови резултати наполовина от постигнатите им през сериите. 4 игри по-късно имахме пред нас близки класирания, директно от тази фаза се достигаше до 3-мата финалисти за степладер, така че и напрежението изигра огрома роля. Всички състезатели бяха силно мотивирани и усещането беше за възможност на всеки един за класиране напред. За жалост обаче, само трима имаха право да достигнат директните степладер мачове. Третата позиция успя да задържи Дмитри Пудов от БК “Корона”(1176 точки и съответно 173.5 среден), второто място за полуфинал отиде за Ивайло Жеков от БК “Максим 300”, който постигна 1189 и с много важен “страйк аут” накрая на 4-тата игра успя да го завоява. Първата позиция продължи да принадлежи на Валентин Димитров(176.3 среден от тази фаза). Той очакваше опонета си за титлата. Полуфинът започна подобаващо и на високо ниво, Димитри Пудов, а и Ивайло Жеков бяха концентрирани. Обнадеждаващо начало на двубоя, но във втората половина на срещата Жеков надделя с повече хубави изпълнения, доста страйкове и така победи Пудов с 209/170. Стигнахме и до финалния мач, който щеше да определи шампиона в “Б” група за 2022 година – изправиха се Валентин Димитров и Ивайло Жеков. Стартираха мача помежду си доста равностойно, спокойно и без излишни емоции – спеър след спеър все по-трудно беше да кажем кой ще поведе. Въпреки трудните удари, Жеков успя да затваря до края на играта и достигна 180 точки. Димитров обаче беше целеустремен и след 7-мия удар не сбърка повече. Поредица от страйкове и 192 точки донесоха на Валентин Димитров от БК “Максим 300” титлата в “Б” група на Бургас Опън 2022.

Финалите в “А” група: Както и предполагахме, елитната “А” група беше силно конкурентна и много добри игри бяха изиграни през целия турнир. Впечатление прави и рекорда за тазгодишното издание, който беше постигнат в последната квалификационна серия – 279 точки от Руслан Василев, който така си осигури и специалната награда от организаторите – безплатна почивка. Какво се случи във Фаза 1 на финалите в неделя – изключително стопяване на разликите в резултатите и драма при влизането в топ позициите. Пламен Николов запази лидерството си и с 207.3 среден и смело продължи напред към финална фаза 2. Изпаднаха половината атлети, не беше ясно до последно кой ще грабне последната позиция за класиране, но това направи Калоян Иванов от БК “Страйк Мания – София” с впечатляваща последна игра от 221. По този начин 8-ната състезатели, които щяха да се борят за място в степладера се подготвяха за нови 4 напрегнати игри. 40 точки бяха нужни на последния за влизане в топ 3, беше време за решителните удари да започнат. Във Фаза 2 на финалите бяхме свидетели както на опит за 300, така и на грозни сплитове из цялата зала. Видимо само най-психически издръжливите играчи успяха да се съберат в тази фаза и продължилите към финалния степладер бяха само трима. Третото място в класацията отиде за Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” след две стабилни 221 и 205 игри. Негов опонент на полуфинала беше Руслан Василев от БК “Атиа”, който започна Фаза 2 феноменално с 256, но по-късни проблеми почти го извадиха от финалите. Дойде време за полуфиналния мач и там очакванията бяха големи. Играта на Динев и Василев беше изключително интересна за следене, поради постоянни промени на лидество, много сплитове, но и добри серии от страйкове накрая предопределиха завързания край. След сплит в 9-ти фрейм на Руслан Василев, Диан Динев се възползва и успя да вземе играта с 194/175. Финалът се очерта между Диан Динев и Дарин Траянов, двама от най-успешните състезатели през целия сезон. Започнаха мача почти перфектно, много страйкове, някой спеър и нещата бяха крайно неясни и безкрайно интригуващи. След страхотно излизане през последните удари, Дарин Траянов завърши играта си с 238 точки, което принуди Динев да направи “страйк аут” за победата. Точно това и той направи, с 246 точки Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” победи Дарин Траянов и спечели купата в “А” група за Бургас Опън 2022.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA