Menu
BgBowling

Фантастико Опън 101 – купа “Ведраре”

Пламен Станчев – шампион в “А” група
Радослав Тенчев – 2-ро място в “А” група
Антоан Маринов – 3-та позиция в “А” група
Руслан Василев – 5-та позиция в “А” категория
Калоян Иванов – 7-ма позиция в “А” група
Георги Димов – 8-мо място в “А” група
Мариана Метексинова – 12-та позиция в “А” група
Георги Богданов – 14-та позиция в “А” група
Арсений Подлипски – шампион в “Б” група
Петьо Дамянов – вицешампион в “Б” група
Мартин Васев – 3-ти в “Б” група
Елена Каракашева – 5-та позиция в “Б” група
Цветелина Димитрова – 7-мо място в “Б” категория
Марина Колпачова – 10-то място в “Б” група
Рудолф Подлипски – 11-то място в “Б” група
Плакатът за Фантасико Опън 101

Приключи още една незабравима страница от дългата история на Фантастико Опън турнирите – издание 101. Един турнир, който беше силно оспорван, поради големия брой на играчите, добрите резултати и определено това състезание създаде някои изненади. Във всяка група доста умения се изискваха за достигане на неделните финали, различно от предишни по-малки издания на серията през сезона. Време е да погледнем етапите и намазването, което позволи на много атлети да покажат добрата си форма. Тук можем да погледнем към картинката на маслото:

Схема на мазаване за Фантастико Опън 101

Както можем да видим, дължината на маслото е 37 фута, но тук интересния показател е дебелината и количеството му на отделните части на пистата. Виждаме, че в центъра е силно концентрирано, там количеството е най-голямо, а по бордовете извън 6-ти имат съвсем минимално и там става рязко по-сухо. Такова намазване предразполага игра с уретанови топки по външна линия, възползвайки се от централната част, при която при малка грешка, има зона за това, която го припокрива. Някои играчи избрана да използват и матови, солидни топки, при които линията на отваряне беше малко по-голяма.

Квалификациите: Квалификационните серии между 11.04 и 16.04 бяха излючително напрегнати, хиляди страйкове бяха бутнати и резултатите отново бяха извън този свят. Невероятни серии, малко право на грешки – при лесно масло и много възможности за игра цяла седмица на атлетите – няма как да е иначе. Доста игри направиха няколко състезатели: Стоян Арсов от БК “Мега” с цели 8 серии, Александър Захариев от БК “Атиа” с 6 квалификации, а Цветелина Димитрова от БК “Атиа” също участва 6 пъти. Това, което силно впечатли всички, бяха страшно големите резултати, нужни за класиране на финалите. Cut линиите бяха следните: в “Ц” група нужен беше 152.3 среден на игра. Във втората по сила категория “Б” група – поне 190.3 среден резултат, а най-сложно беше в “А” група, където след много усилия на играчите най-малко 219.7 среден бяха необходими за неделните финали. Нека разгледаме етапите на финалните по категории.

Финалите в “Ц” група: Доста силен турнир се получи в най-малката група – Ц, записаха се за участие 16 състезатели. Доста добри постижения постигнаха Бранимир Митрев, който поведе със 177.0 среден. За Фаза 1 в неделя се класираха 7 души, след 3 игри напуснаха тези с най-слаби резултати. В този етап фаворитите показаха добра форма и първи от нея излезе Симеон Иванов, който достигна 169.7 среден.  Друг състезател, който се отличи с добро постижение беше Пламен Недев с неговото 161.7 средно на игра. Дойде време за Фаза 2, доста по-оспорвана, там се определиха и всички финалисти за степладер. Влизането на топ 4 беше критично, понеже имаха доволна преднина и беше трудно някой от тях да бъде надминат. След 4-те игри, позиция 4 за първия директен мач получи Илиян Стоянов с две хубави игри от 167 и 188. Негов опонент в първата игра беше третия от Фаза 2, а именно Христиана Иванова от БК “Страйк Мания – София”, която направи добри 4 игри и със 172.3 среден си осигури мястото. Определено направиха интересен мач, който се отличи с високо постижение за Христиана Иванова, което успя да се събере и да събере общо 186 точки, които определено й стигнаха срещу 136-те от Илиян Стоянов. Предстоеше полуфинал, госпожица Иванова срещу втория от класирането – Пламен Недев. Тук наблюдавахме далеч по-близък и труден за предположения мач. Удар за удар, вървяха много равностойно. Благодарение на хендикап от 8 точки, а и заради последните си решаващи хубави хвърляния, отново Иванова спечели срещата със 133/122 точки. Големият финал беше ясен, лидерът през цялото време Бранимир Митрев или Христиана Иванова след две победи ще вземе купата. Доста едностранчив финал обаче, когато Бранимир Митрев е целенасочен и концентриран – нищо не може да го спре. Страйкове, спеъри и една страхотна игра от 210 точки му донесе шампионската титла в “Ц” група.

Финалите в “Б” група: В издание 101 от Фантастико Опън 28 бяха играчите, които играха в интересната “Б” група, при което доста изненади, опит и атрактивни изпълнения определиха победителите. Водач в цялата група от квалификациите излезе Мартин Васев от БК “Магьосниците 2005”, който постигна 1294 точки или 215.7 среден. Фаза 1 започна в 10:00 в неделя и на какво станахме свидетели – 12 играчи и 3-ма отпаднали, сред добре представилите се състезатели бяха завърналата се Елена Каракашева от БК “Мега”, която спечели повече от 201.0 среден на игра, също с високо постижение се отбеляза Пламен Траянов от БК “Троя” – 195.7 във Фаза 1. Доста по-важно беше представянето на ниво във втория финален етап, който беше преминат само от 6-ма атлети. Всички играчи изцяло смениха темпото си на игра и вече 180 точки не бяха достатъчни за класиране, топ 4 атлетите се бяха наточили за класиране. Със страхотни серии се записаха водача Мартин Васев – 221.0 среден от 3 игри, същото направи и Петьо Дамянов от БК “Магьосниците 2005” с неговото 219.0 среден, а последен за Етап 3 премина Борислав Попов от БК “Корона”. Двете игри за намиране на имената за степладер бяха страшно напрегнати, резултатите бяха изравнение и шансовете също. Високите игри летяха наляво и надясно, но се изискваше две постоянни резултати да бъдат постигнати. С тази задача и с 4-тата позиция се справи Арсеник Подлиспки, който със 198.5 среден влезе на степладер, където щеше да се изправи срещу номер 3 – Георги Божилов от БК “Страйк Мания – София”. Високо вдигната летва още от началния мач, захапаха се от рано Божилов и Подлипски, видимо резултатите щяха да бъдат високи. Хубави удари, по някой спеър в играта, но решаващи бяха последните фреймове. С по-успешно крайно излизане и 213 точки на 202, Арсений Подлипски от БК “Магьосниците 2005” се наложи над Божилов. Полуфиналът вещаеше борба на двама съотборници. Мартин Васев се изправи срещу Подлипски и тук вече младежът наистина показа характера си на шампион. Не беше улеснен от Васев, който игра добре, но няколко грешки предвещаха краен сбор от 180 точки – с поредица от страйкове Арсений Подлипски надмина отдавна опонента си и регистрира 249 точки – почти най-висока игра за турнира. Получихме и точно толкова вълнуващ финален мач, там се изправиха Подлипски и Петьо Дамянов. Арсений не забави темпото си, а напротив – натиска опонента си още от началото. Прилични удари на Дамянов, но завърши със 164 точки. Както досега беше правил – доминация от възползване от ситуацията за Арсений Подлипски. С 243 той си запечата титлата в “Б” група на Фантастико Опън 101.

Финалите в “А” група: 23-ма участници в най-тежката група изиграха по няколко серии в квалификациите за ФО 101, първите 4-ма събраха невероятни резултати. 230 среден беше необходимото за продължаване директно към Фаза 2, малцина го постигнаха. Неделните първи 3 игри обаче бяха също крайно интригуващи. Видимо вече атлетите се чувстваха комфортно и бяха приготвили най-доброто, на което са способни за финалите. Етап 1 се отличи с няколко страхотни игри като тези на Тодор Личев от БК “Троя” – 242 точки среден и гарантирана първа позиция. Второ моментно място за Георги Делийски и постижение от 268 точки още от началото. Фаза 2 не беше по-малко емоционална, там пък резултатите на всички вече надвишиха 220 и определено cut линията се стесни. Към Фаза 3 продължаваха 8 състезатели, последен влезе Калоян Иванов от БК “Страйк Мания – София” с резултат от 224.0. Водач след тези 3 игри излезе Радослав Тенчев от БК “Магьосниците 2005” с впечатлящото 235.3 среден. Дойдохме и до момента на Фаза 3 да започне, двете определящи финалистите игри. Те бяха на световно ниво, определено само най-силните играчи успяха да съберат добри резултати. Така направи 4-тия в класирането Тодор Личев – 223.0 среден му осигури мястото. Негов съперник в мач 1 щеше да бъде Антоан Маринов от БК “Страйк Мания – София”, който успя да се възвърне от 170 до 279 втората и така се класира. Обещани ни бяха интересни срещи, видяхме го още от началото. Двамата атлети започнаха с добри серии от страйкове, няколко спеъра и единични кегли попречиха на Личев да настигне Маринов. Той от своя страна не спря с точните удари и с 248/209 точки Антоан Маринов продължи. Различна беше историята в полуфинала на турнира. Там се срещнаха Маринов и Радослав Тенчев. Загубата на правилната позиция за страйк повлия и на спеър играта на Маринов, доста лесни кегли бяха изпуснати. Радослав Тенчев се възползва от създалата се ситуация и взе мача с 206 на 137 точки. Големият финал на Фантастико Опън 101 беше пред нас, дали Радослав Тенчев или Пламен Станчев щеше да грабне титлата. Започнаха притеснително, усетиха тежеста на финала и двамата. По-бързо се ориентира към промените по пистите Пламен Станчев и подреди хубави фреймове към края на играта. Проблеми за Радослав го докара до краен резултат от 160 точки, а Станчев успя да закрепи 203. По този начин Пламен Станчев от БК “Мега” спечели купата в елитната “А” група.



ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA