Menu
BgBowling

Мастърс и Купа България 2020

Носителите на Купа България и Мастърс за 2020
Пламен Станчев – победител в Мастърс, 1-ви при Купа България
Радослав Тенчев – 2-ро място в Мастърс, 2-ри и в Купа България
Диан Динев – 5-то място в Мастърс, 3-ти в Купа България
Марина Стефанова – шампион в Мастърс, 1-ва при Купа България
Мариана Метексинова – вицешампион в Мастърс и 2-ра позиция в Купа България
Финалистите в Мастърс 2020 при “Мъже” и “Жени”
Трофеите за Мастърс 2020 и Купа България 2020
Пламен Станчев приема купата с дъщеря си
Шампионът Марина Стефанова и председателят на ББФ Радослав Тенчев
Мариана Метексинова – 2-ра позиция в Купа България
Радослав Тенчев – вицешампион в Купа България и Мастърс
Диан Динев – 3-та позиция в Купа България и председателят на ББФ Радослав Тенчев
Шампионът Пламен Станчев с децата и наградите си

Най-големият, най-трудният и най-престижният турнир за годината приключи и в тази статия предстои да обсъдим какво се случи. Мастърс 2020 беше отместен за по-късен период и вместо през декември 2020, той се проведе на 14 и 15-ти февруари 2021. Причината за отлагането бяха наложените противоепидимични мерки срещу пандемията, които принудиха зала “Joy Station” да затвори за няколко месеца.

Сложните обстоятелства обаче не попречиха на Мастърс 2020 да бъде един празник, събиране на всички топ атлети и атмосферата беше неописуема, особено по време на финалите, при които бяхме свидетели на драма до последно. Нека проследим отделните етапи на турнира при дамите и мъжете в опит да разберем как се подредиха финалистите в неделя.

Жени – Достъп до Мастърс 2020 имаха само най-добрите 4 дами за сезон 2020/2021, което прави състезанието изключително сложно, но и същевременно страшно интереснен за гледане. До това издание на турнира достигнаха: Марина Стефанова от БК “Атиа”, Мариана Метексинова от БК “Атиа”, Марина Колпачова от БК “Магьосниците 2005”, както и Радка Дангова от БК “Троя”. В съботния ден дамите щяха да играят мач всяка срещу всяка във формат 3/5 игри, което винаги при жените води до дълги, задълбочени и много близки срещи. Маслото благоприятстваше игра от изцяло външната суха част на пистата или от по-вътрешната и лява страна на 20-ти борд. Сега да погледнем самите мачове и кой атлет как потръгна. Впечатление направиха съвсем малкото на брой игри, при които една от състезателките взимаше инициативата изцяло – повечето резулатти бяха 3:1 и не малко мачове, които дори достигаха до последна решаваща игра. Най-изненадващ беше мачът на Радка Дангова и Мариана Метексинова, който завърши нетипично бързо с 3 на 0 след много стабилна игра на Метексинова, която победи съответно с 227/195, 179/140 и 182/147 точки. Напрегнатите игри бяха особено забелязвани в мачовете, които завършиха с 3:2. Такъв беше двубоят между Мариана Метексинова отново и Марина Колпачова, където и резултатите бяха близки. Дамите вървяха игра за игра, след 150/153 за Колпачова следваше 200/181, този път Метексинова изрази. 169/191 и пак Марина Колпачова водеше. Мариана Метексинова обаче взе инициативата следващите 2 игри и с 200/164 и 213/166 завоюва тежката победа. Такъв беше и мача между Мариана Метексинова и Марина Стефанова. Там ситуацията беше 1 победа за Стефанова, после две близки за Метексинова(202/191 и 217/180), отново изравняване за Марина Стефанова и се стигна до последна решаваща игра. Очаквано до края имаше напрежение и с малко по-добри изпълнения и 190 на 184 Мариана Метексинова спечели първото място в групата на “Жени”. Нейна подгасничка и втори финалист стана точно дамата, за която говорихме – съотборничката й Марина Стефанова.

Двете групи: Първите 8 мъже по общата ранглиста получиха право да вземат участие в Мастърс и следваше разделянето им на две групи от по 4-ма. Това стана чрез случаен жребий, след който във всяка група следваше пълен Round Robin – директни мачове всеки срещу всеки. Форматът на срещите между играчите беше до 3 спечелени игри от 5 възможни, така че множество обрати, завързани мачове и дълги продължили двубои имаше. По-детайлно да коментираме отделните 4-ки.

Първа група: В първата четворка влязоха състезателите Пламен Станчев, Любен Левичаров, Руслан Василев и Тодор Личев. Не лиспаха силни игри и много добри представяния, но темпото беше коренно различни спрямо дамите. В тази група преобладаваха мачовете с 3:0, масово само единият атлет показваше изпълнения на ниво и изцяло водеше през цялото време. Такава беше срещата на Руслан Василев и Любен Левичаров например, която Левичаров взе убедително с резултати 211/173, 177/171, 222/194 точки. Подобна беше играта и на Пламен Станчев и Тодор Личев, при които всичко започна с високи постижения от 215/211, после преминахме към втората, която приключи с 180/159 и финалната победа на Станчев дойде при резултат от 183/151. Така Пламен Станчев подпечата и лидерската си позиция за финалите в неделя. Негов подгласник стана Любен Левичаров от БК “Страйк Мания – София”.

Втора група: Втората четворка се образува от други 4-ма страхотни състезатели, сред които бяха Радослав Тенчев, Диан Динев, Калоян Иванов, както и Дарин Траянов. Имената са гаранция за интензивен, страшно близък и напрегнат турнир. Още от началото стана ясно, че в тази група няма да бъдат толкова фрагментирани двубоите и имеше далеч повече игри с над 3:0. Един от най-запомнящите се квалификационни мачове беше този на Диан Динев и Дарин Траянов. Те започнаха едностранчиво с победа за Траянов с 214/147, после обаче нещата се обръщат на 180 градуса и с 242 на 125 Диан Динев спечели първата си победа. Продължавайки добрата си игра, втора победа последва за Динев(224/169). Неслонимият дух на Дарин Траянов обаче му позволи да се върне и стигнахме до 2 на 2. Последната игра беше близка и с малко преднина Диан Динев победи. Тези двамата атлети обаче са и двамата, които не продължиха напред. Лидер в групата излезе Радослав Тенчев с 3 перфектни победи с 3 на 0 срещу всички свои опоненти, а на втората позиция беше Калоян Иванов, който с 3 на 1 взе мачове срещу Динев и Траянов.

Финалите при дамите: “Жени” имаха да играят само финал в неделя, затова и трябваше да изчакат първо полуфиналите на мъжете да завършат. Всичко беше готово, камерите пуснати и Марина Стефанова и Мариана Метексинова имаха задачата да спечелят 3 игри от 5, за да грабнат титлата. Много неясно начало, и двете дами бяха мотивирани, и двете имаха добър избор на топки, и двете имаха много добри изпълнения. Страхотен старт на Стефанова с 242/202 точки, после във втората игра пък обратен удар на Метексинова с гигантско 247 на 187. С нови сили започнаха трети game, в който се сблжиха резултатите и с 220 на 195 Марина Стефанова пак поведе. Не за дълго обаче, защото Метекасинова беше решена да играят последна решителна игра и взе 4-тата със 168 на 148. Каква драма обаче имаше в игра 5, прекалено близки и бистри бяха всички удари, независимо умората. Чак в последния фрейм всичко се реши и с 216/211 Марина Стефанова спечели Мастърс купата за 2020.

Полуфиналите на Мъже: Полуфиналите бяха също едно шоу не за изпускане, играеше се “на кръст” – водачът от Първа група с подгласника на Втора и обратното. В първия мач Пламен Станчев се изправи срещу Калоян Иванов и показа голям превез за Станчев, който поведе с 1:0 след 216/144. По-близка втора среща и при 205 на 180 Пламен Станчев остана на 1 победа от финала. Тежка трета направиха, често Иванов се надигаше, беше много конкурентен. С по-солидно последно излизане Станчев спечели с 208 на 205 и се класира за финал. Полуфинал 2 беше между Радослав Тенчев и дебютанта Любен Левичаров. Започнаха равностойно и изглеждаше, че Левичаров ще поведе, но изпусната 2-ра кегла донесе победата за Тенчев с 202 на 192. Доста по-мотивиран във втората част със силно 253 на 191 Любен Левичаров изравни. Стабилната игра на Радослав му позволи да вземе и третата игра, в която Любен имаше проблеми. Стигна се до 4-та игра, много равно изпълнение от двамата, плътно един до друг, докато Радослав не се възползва от дадената му възможност и достигна финала на Мастърс след 204 на 201 срещи Любен Левичаров.

Финалът при Мъжете: Радослав Тенчев от БК “Магьосниците 2005” щеше да се изправи срещу лидера за Купа България Пламен Станчев от БК “Мега” в битка за голямата, тежка купа на Мастърс за 2020 година. Форматът беше ясен, 3 от 5 игри и така стартирахме. Много високо начало за двамата, мотивацията и спортната злоба не лиспваха и с чудесно 228/212 Пламен Станчев поведе. Връщане на Тенчев обаче във втората игра, в която той реализира 227 срещу 207-те точки на опонента му. Увеличаване на предимството се случи и в игра 3, където Радослав постигна дори повече – 236 точки, с които поведе с 2 на 1. Пламен Станчев не се отказва лесно обаче и направи страхотно постижение след няколко промени от 246 срещу само 135-те от Тенчев. При мъжете също всичко се реши в последния момент, последната игра. Вече бяха изморени, изтощени от дългия формат на турнира, но беше важно кой ще издържи и психически. Това се оказа Пламен Станчев, който завърши с 223 точки, които бяха повече от достатъчни. Така с 3:2 Пламен Станчев спечели званието “шампион на Мастърс 2020 при мъжете”.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA