Menu
BgBowling

Финали РОШ – “Двойки”, “Тройки” и “Отборно” 2020

Призьорите в категория “Двойки”
Победителите при отборите
Шампионите в дисциплина “Тройки”
БК “Атиа” – втора позиция при отборите
Пламен Станчев и Мехмет Кая – второ място при “Двойки”
Победителите в “Двойки” получават купата си
Всички участници в РОШ Финали 2020

Дадохме край на един страхотен тридневен уикенд, изпълнен с много играчи, невероятна атмосфера, страхотно ниво на игра и драматични финали на Републиканското отборно първенство, който се проведоха между 22.05 и 24.05 в зала “Joy Station”. Най-интресният и колоритен откъм участници турнир за годината, винаги на финалите на РОШ стават запомнящи се мачове. Тази година не беше изключение, резултатите бяха доста високи, много нови двойки и тройки се предствиха силно. Време е да разгледаме отделно всяка една дисциплина и да разберем как достигнахме до финалите.

Двойки: Целият 22-ри май беше запазен за дисциплината “Двойки” и определено си заслужаваше дългия състезателен ден, който започна в 10:00, а завърши чак след 21:00 часа. Записани за участие на някоя от двете квалификационни серии съответно от 10 и 14 часа бяха 30 броя. Най-висок беше интересът точно към тази диспицлина по двойки на състезанието. Форматът беше ясен, всички играят по 10 цели игри на двойка(всеки атлет по 5) и класирането става по сбор, топ 10 от 30-те общо продължават напред. Определено стана напрегнато около cut линията, особено след втората серия, в която драстично се промени таблицата. Последните класирали се напред бяха Николо Николов и Георги Димов от БК “Мега”, който събраха заедно 186.0 среден резултат. Безспорни лидери от всички двойки излязоха двойката на БК “Страйк Мания – София” – Диан Динев и Любен Левичаров, които поведоха всички останали атлети с поне 80 точки и общ среден от 224.6 точки на игра.

След като разбрахме имената на 10-мата финалисти, стана време да се върнем към играта с фаза 2, в която предстояха нови 6 игри за всяка двойка и след тях щеше директно да се премине към финалните степладери. Доста промени настъпиха в тези няколко игри, резултатите бяха много близки и не бяха ясни продължаващите до последно. С добро представяне на Любен Левичаров и резултат над 200 средно за Диан Динев тяхната двойка запази лидерската си позиция и успяха да си осигурят поне второто място сред купите. Далече от спокойно беше класирането на третите за директните мачове. 4 двойки имаха реален шанс да се наредят на това място и само нервите и опитът можеха да им помогнат в решаващите моменти в последната 3-та игра. Двойката на Марина Стефанова и Руслан Василев от БК “Атиа” в крайна сметка взе третата позиция, само на 13 точки от четвъртите. Това им класиране после ще се окаже изключително важно, второто място във Фаза 2 пък комфортно се зае от Пламен Станчев и Мехмет Кая от БК “Мега”, който достигнаха стабилното 202.2 среден.

Дойде време и за първия степладерен мач, който събра двойките на “Мега” и “Атиа” – четирима от най-добрите и доказали се през годините индивидуални играчи, които видимо се справят невероятно и в такъв формат. Срещите в този етап на турнира се водят в една игра сбор и двойката с по-висок сбор продължава. От първите удари си личеше колко близък и едновременно силен полуфинал ще бъде това. Много страйкове, много чисти серии от хвърляния. Пламен Станчев и Марина Стефанова се разиграха и достигнаха съответно 229 и 234 точки. Мехмет Кая и Руслан Василев също се постараха и завършиха убийствено близко също – 206 на 209 точки. Тези малки разлики и преднината от хендикап донесоха на двойката на “Атиа” победата. Финалът беше определен, за купата щяха да се срещнат Диан Динев и Любен Левичаров срещу Марина Стефанова и Руслан Василев. Започнаха отново силно всички финалисти, отблъсна се добре Любен Левичаров и до края на играта игра на ниво с няколко грешки. Тази игра завърши за него с 225 точки и после Диан Динев завършваше своята под голям стрес, поради близостта на опонентите. По-силно от двойката на “Атиа” се представи Марина Стефанова, която достигна 213 точки и осигури малка преднина на партньора си. Руслан Василев точно от това се и възползва, приятни страйкове накрая му дадоха краен резултат от 196, което като сбор правеше 421 точки, които бяха точно достатъчно за победа. Марина Стефанова и Руслан Василев завоюваха титлата на “Двойки” за 2020.

Пламен Станчев и Мехмет Кая – 3-та позиция
Диан Динев и Любен Левичаров – 2-ро място
Марина Стефанова и Руслан Василев – победители

Във втория ден от дългия турнир предстоеше да се състои надпреварата при “Тройки”. Тя също обеща да бъде изключително интересна, понеже всички страхотни атлети, които показаха добра игра при двойките сега щяха да се сформират по трима в състав. Намазването беше същото, вече с повече опит и внимание играчите пристигнаха в залата готови в неделния ден. Нека погледнем квалификационните серии.

Сериите: Отново две серии от 10 и от 14 часа се състояха, като записването разпредели много силна втора квалификация, което предразполагаше и много инфарктни последни игри. Общо 18 отделни тройки и 54-ма бяха състезателите. За следващата фаза се класираха първите 8 по таблицата, така че напрежението беше голямо. Като лидери след всичките игри се отличиха тройката на “Атиа”, състояща се от Александър Захариев, Атанас Атанасов и Мариана Метексинова, които общо реализираха 205.1 среден. На 50 точки под тях се записаха и тройката на Калоян Иванов, Диан Динев и Любен Левичаров, които събраха 204.3 среден общо. Последното място за Фаза 2 се зае от Александър Лефтеров, Руслан Василев и Марина Стефанова.

Фаза 2: След като определихме имената на 8-те тройки, които влязоха в следващия етап, идваха нови 6 игри за всеки отбор(по 2 игри на атлет), които силно промениха обликът на класирането. Най-голямо избухане направиха тройката на БК “Троя”, които поведоха с 24 точки на останалите и събраха 213.8 среден в тази част. Важно е да споменем, че след тези 2 игри на тройки се преминаваше директно към степладерите, а там като втори останаха Любен Левичаров, Диан Динев и Калоян Иванов, които очакваха своя опонент в първия мач. А битката за третото финално място беше люта. Истински шанс имаха цели 5 отбора за това място и минималната разлика от 20 точки даде предимство на тройката на Пламен Станчев, Георги Димов и Мехмет Кая, достигна им за финал 196.8 среден.

Финалите: В първия директен мач среща имаха дългогодишните опонети – тройката на “Страйк Мания – София” и тази на “Мега”. 6-ма страхотни атлети, всеки с амбиция да помогне с малко за победата на отбора си. Стартира мача феноменално, много страйкове, много чисти удари и видимо във високата гама над 210-220 точки щяха да бъдат игрите. Много плътно едни до други бяха играчите на БК “Мега” – подпомагаха се и се мотивираха един друг. Това им донесе общо 630 точки, които Диан Динев с 220, Калоян Иванов, записал 222 точки и Любен Левичаров с недостатъчното 177 не успяха да надминат. С малка разлика от 11 точки, Пламен Станчев, Мехмет Кая и Георги Димов се клаисраха за финал. Голямата игра за трофея в дисциплина “Тройки” беше време да започне, вечерта напредваше, но умора не се виждаше по лицата на състезателите. Изправиха се тройките на Тодор Личев, Дарин Траянов и Радка Дангова, които се изправиха срещу “Мега”. Появиха се проблеми за няколко играчи и нищо не беше ясно до последните фреймове, понеже и от двата отбора играчи стъпиха накриво. За жалост досегашните лидери от “Троя” сбъркаха прекалено много пъти и събраха общо 537 точки. Доста по-стабилна игра на тройката в БК “Мега”, особено силно изпълнение на Георги Димов(255 точки във финала). Техният сбор беше 640 точки и с това тройката на Пламен Станчев, Мехмет Кая и Георги Димов спечелиха купата в дисциплина “Тройки”.

Диан Динев, Любен Левичаров и Калоян Иванов – 3-то място
Дарин Траянов, Тодор Личев и Радка Дангова – 2-ра позиция
Мехемет Кая, Георги Димов и Пламен Станчев – шампиони в “Тройки”

Черешката на тортата по време на тазгодишния РОШ беше в последния ден на този дълъг боулинг уикенд – дойдоха моментите за отборните финали. Шест бяха отделните отбори от по 5-ма играчи, специално и предварително определени във всеки отбор. Класирането за дисциплина “Отбор” се получи чрез събиране на резултатите на играчите от двойките и тройките, които после бяха заедно поставени в петици. Два отбора от общо всички в състезанието не получиха право на участие, за другите обаче класирани предстоеше дъгъл и тежък ден на конкуренция и мачове. Да видим какво се случи в квалификациите за отбори.

Пълен Round Robbin: Това, което отне 5 часа от празничния 24-ти май бяха директни мачове между всеки един отбор с всеки друг. Стартовите резултати бяха сбора на всички индивидуални състезатели, разделен на две. От самото начало малко предимство имаха отбора на “Страйк Мания – София”, втори бяха “Мега”, а трети отбора на “Троя”. 5 игри изигра всеки един състезател от team-овете, така че резултатите бяха в хиляди кегли, но разликите се запазиха изключително малки. Доста равностойно беше представянето на много от атлетите, имаше и по един силен, двама доста силни играчи в някой отбор, имаше и слуачи на такива, при които изключително постоянни бяха всички участници. Лидерските позиции се заеха от миналите водещи отбори, но с голяма драма между първия и втория. За степладер след тези 5 игри се класираха само финалните 3-ма за степладер, така че бяха големи очакванията към всички. Силна беше битката между 2 отбора за последното място, което получаваше право за финал, последната игра беше притеснително близка за наблюдаване. С доста усилия се получи добра и силна игра на отбора на БК “Мега”, които постигнаха общо 4870 точки, което е със 98 над четвъртите. С по-голяма разлика се откъснаха първите два отбора на БК “Атиа” и “Страйк Мания – София”. Макар, че “Страйк Мания” водеше от квалификациите, с инфарктната разлика от 8 точки се определи и водачът за степладер. С най-силна игра и резултат от 4909 точки или 196.9 среден първи за степладер станаха играчите на БК “Страйк Мания”. Дойде време за директните мачове за купите.

Степладерите: Полуфиналът в дисциплина “Отбори” още само от прочитане на имената ни увери, че ще има много интересни игри, страхотни емоции, всякакви емоции и още повече разпалени фенове. Винаги настроението е най-приповдигнато по време на отборните финали. Отборът на БК “Атиа” се изправи срещу този на “Мега”. Започна доста интригуващо полуфиналния мач, но в последствие се наблюдаваха проблеми за отбора на “Мега”. Заради умора, заради промяна на писти, а и заради високото равнище на турнира резултатите в този етап не бяха толкова високи. Двама атлети от “Мега” регистрираха игри по 140 точки, няколко 180 и за жалост така те загубиха, но пък и станаха трети отбор в България.

Финалите: След толкова игри, толкова сили и бутнати кегли стана време за престижния финал на отборното републиканско първенство. Отборите на “Страйк Мания – София” щеше да се изправи срещу силния и мотивиран отбор на БК “Атиа”. Определено това щеше да реши спора кой отбор излиза по-успешен от РОШ 2020. Този мач вече се отличи с много високи игри, играеха се две игри сбор. Много силно начало от отбора на “Страйк Мания”, които регистрираха 1060 точки общо първата игра – 212 точки средно. Опонентите им достигнаха само 868 точки. Не се отказаха обаче атлетите на “Атиа” – стартираха силно втората игра, доста страйкове, доста мотивация имаше у състезателите. Притесниха се определено моментните лидери, затова предстоеше важен край на втората игра. В “Атиа” силите достигнаха до 1001 точки, което определено им даде шанс да настигнат “Страйк Мания”. Състезателите от червения отбор обаче се засилиха и си запазиха позициите. 223 точки от Диан Динев, 212 от Калоян Иванов и помощ от другите състезатели донесе общо 2011 точки за тях срещу 1869 от опонентите им. С тези добри постижения БК “Страйк Мания – София” заслужи и титлата в дисциплина “Отбори” за 2020 година.

БК “Мега” – трето място
БК “Атиа” – втора позиция
БК “Страйк Мания – София” – шампиони
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA