Menu
BgBowling

Бургас Опън 2021

Финалистите в “А” и “Б” група
3-мата степладер финалисти от “А” група
Валентин Димитров – шампион в “Б” група
Пламен Станчев – 296 точки му донесоха наградата за най-висока игра
Двамата победители в Бургас Опън 2021

Летният боулинг турнир традиционно събра топ атлетите на България за една седмица в отпускарския сезон и между 24.07-01.08 бяхме свидетели на множество красиви удари, силни серии, опит за перфектна игра и далеч повече интригуващи момемнти, които ще покрием в тази статия. Нека първо обърнем внимание на намазването, избрано за Бургас Опън 2021.

Дължината на намазването беше 40 фута, в новината за турнира може да погледнете цялата схема ТУК, изображение няма, поради спецификата на машината за намазване, която се използва в Бургаската боулинг зала “Playground”. Тя е тип Kegel summit, но самото масло не беше прекалено трудно за играчите, голяма част от играчите в “А” група достигнаха среден резултат от над 190 точки. Средно силни реактивни, перлени и доста солидни топки бяха използвани за контролирана игра.

“Б” група: Бургас Опън беше разделен на двете основни и за републиканския индивидуален шампионат групи – “А” и “Б”. Предимствтото на този страхотен турнир е възможността за много атлети от морския регион да покажат уменията си, а това са доста талантливи състезатели, които сега ще отбележим. Квалификациите в “Б” група се проведоха в първите 6 дни на състезанието – по 3 или съответно 4 серии. Общият брой на участниците в Бургас Опън 2021 бяха 20 атлети, за финала в неделя се класираха само 8 души. С най-много серии се отличиха Живко Димитров от БК “Страйк Мания – София” с цели 10, местният играч Леон Джеймс с 8 серии, а Атанас Атанасов от БК “Атиа” -изигра 7 серии. Лидер в квалификациите остана Валентин Димитров от БК “Максим 300” със среден от 195.4 и най-силна игра от 235 точки. Негов подгласник с близък резултат стсна Стоян Арсов от БК “Мега” със сбор от 974 точки. Двете десперадо серии в четвъртък и събота бяха също силни и от тях продължиха Красимир Георгиев(141 точки) и София Стоянова(194 точки).

Финали в “Б” група: 8-те финалисти бяха готови за тежка битка в неделя, точно в ранния час 9:00 започна финала в “Б” категория. Предстояха 4 игри за всеки състезател, започваха с половината точки от квалификациите и целта на всички бяха лидерските 3 места. Голями изненади в първата игра нямаше, доста резултати от 160/170 точки, чакахме да видим следващите игри. Във втората двама атлети се засилиха – 191 точки от Валентин Димитров, а Атанас Атанасов регистра 196 и се качи на трето място. Голямо качване имаше в третата игра и за младия Стоян Арсов, който зае втоарата позиция с 207. Напрегнато стана при 4-та игра, когато разликите бяха нищожни и всички имаха шанс за влизане в степладер. Водачът досега Димитров запази мястото си и с 1216 точки общо се класира за финал. Третото място наистина се запази за Атанасов, които реализира 1150 точки, а втори беше Стоян Арсов. Дмитри Пудов остана на 38 точки от класиране на директните мачове.

Степладерите: Настана време за полуфиналите, форматът им беше по една директна игра и след кратка почивка започнаха мачовете. В първата игра се изправиха Стоян Арсов и Атанас Атанасов. Доста проблеми и лоши останали комбинации от кегли попречиха да се постигнат високите резултати. Бавно, спеър след спеър и така достигнахме до последните удари на играта, там по-стабилен се оказа двуръкия Стоян Арсов и спечели битката със 130/121. Така достигнахме до финала, в който се изправиха лидера Валентин Димитров и Стоян Арсов, очакванията бяха големи. Стартираха добре и двамата, хубави поредици от удари, проблеми обаче се получиха за Арсов напред в мача. Валентин Димитров се възползва и успя да достигне 212, което победи 167-те от Стоян Арсов. По този начин Валентин Димитров от БК “Максин 300” взе купата в “Б”.

Снимка на победителя в “Б” група

Турнира в “А” група: Елитната “А” група беше доста резултатна и напрегната по време на квалификациите, от общо 18 участници в нея – до неделя продължиха 12 от сериите. Рекордните участия бяха направени от Георги Делийски от БК “Троя” с 9 квалификации, Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” с 8 серии, както и Тодор Личев от БК “Троя” регистрира 7. Водачите сред всички играчи бяха Христо Георгиев от БК “Магюоснците 2005”, който събра 211.6 среде, негов подгласник стана Тодор Личев – 205.2 за него. За влизане на финала беше необходим резултат от поне 190.6, колкото постигна Руслан Василев от БК “Атиа”.

Фаза 1 в “А” група: Неделният ден за най-добрите български атлети започна в 10:00, когато се включиха пистите до финалистите от “Б” група. В тази дивизия също имаха по 4 игри състезателите, очаквахме много размествания. Добро начало на серията имаха доста участници, 200 и малко беше нивото, което трябваше да се поддържа за класиране към Фаза 2. Във втората игра от етапа страхотна игра постигна Георги Делийски с 264, което го изстреля към второто място. Топ 8 се заформи около 182 среден, това беше целта на всички атлети. Третата игра беше силно определяща за лидерската позиция, която Борян Бинев зае доволно с ново 255 постижение. Разликата между него и втория атлет се уголеми и след цялата фаза Бинев водеше с над 100 точки.

Фаза 2 в “А” категория: Стигнахме до само 8-те най-добре представили се в целия турнир, предстояха нови 4 игри за всички. Позициите бяха неясни, резултатите леко се успокойха и много по-важни бяха точността и прецизността. С 210 в първата игра Диан Динев влезе в заветната 3-ка. Няколко стъпки накриво премахнаха Борян Бинев от първото място и на него се качи съотборника му Пламен Николов с чисти игри от по 190, 200 точки. 187.3 среден му бяха достатъчни да поведе “А” група и да се класира директно за финалния мач. Драмата беше пълна обаче за третото място, за което се бореха 4-ма души в края на серията. Александър Захариев от БК “Атиа” записа 208 и 192, които го приближиха само на 13 точки до третото място. Там обаче се настани Борян Бинев със среден от 168.0 точки. А негов опонент в първия полуфинален мач щеше да бъде Диан Динев след стабилната му игра във фазата(191.3 среден).

Степладерите: Двама представители на БК “Максим 300” и един от софиския “Страйк Мания”. Полуфиналната игра беше между Диан Динев и Борян Бинев. Направиха доста обещаващо начало със страйкове, спеъри и видимо щяхме да станем свидетели на добра среща. Повечето опит в такива ситуации даде превез на Динев, страхотен 10-ти фрейм и победа за него с 208 на 186 точки. Голямият и престижен финал на Бургас Опън за 2021 година идваше след моменти, на него щяха се изправят Диан Динев и Пламен Николов. Направиха затъяващ дъха мач, не с високи резултати, но всяка кегла и всеки спеър беше изключително важен и ценен. Много 9-ки, много стабилни удари и стигнахме до 10-ти удар. В него Пламен Николов не взе максимума от ситуацията и не създаде достатъчно напрежение за Динев. Николов завърши със 169 точки, а Динев с прецизно последно изпълнение достигна 177. С тази финална победа Диан Динев спечели купата в “А” група на Бургас Опън 2021.

Диан Динев – шампион в “А” група
Пламен Николов – втора позиция
Борян Бинев – трето място
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA