Menu
BgBowling

Българските успехи в Европейското първенство за жени 2022

Най-добрите 102 боулинг състезателки на стария континент се събраха в Дания, град Aalborg в зала “Løvvang Bowling Centre” и премериха сили в дисциплините “Singles”, “Doubles”, “Trios” и “Teams”. Европейското първенство се проведе в периода 10.08 – 21.08.2022. Днес ще се концентрираме представянето на нашите две български представителки в този престижен форум. Това бяха атлетите от БК “Атиа” Марина Стефанова и Мариана Метексинова, които ни донесоха доста приятни емоции, нека проследим представянето им.

Марина Стефанова и Мариана Метексинова преди старта на турнира

На 9-ти август се проведе неофициална тренировка на намазването, избрано за EWC 2022, на нея присъстваха част от играчите, а на 10-ти беше обявена и официалната тренировка за всички атлети. В двата дни направиха опити за намиране на линии, топки и стратегии нашите две първи жени.

Метексинова и Стефанова преди тренировката

След завършване на тренировките и преди старта на същиснкото Европейското първенство за жени по традиция се проведе и церемония за откриване на целия турнир, в който нашите представителки се включиха и гордо представиха България и тази година.

Откриване на European Women Championship 2022

Нека споделим и няколко думи за схемата за намазване, пред която се изправиха най-силните дами в Европа. Картината изглжедаше по следния начин:

Схема за намазване на EWS 2022

Дължината на намазването беше 39 фута, но на такива форуми вида на намазване е спортно, което всъщност е определящото. “Спортно” означава доста по-сложна схема, предимно плоско и еднакво дебело разпределяне на маслото в центъра на пистата и много повече умения за четене на движение на топки са необходими, затова съществуват и няколкото тренировки. Доста атлети избраха по-събрани линии в дясната част на маслото, излизане докъм 7/8-ми борд и събрана краетория на топката, която при точни изпълнения им носеше високите резултати.

Дамите преди категория “Singles”

Дисциплина “Singles” – В първите два дни на турнира се проведе състезанието в индивидуалната категория, там участваха всички 102 състезателки и напрежението, очакванията и мотивацията беше огромна. Форматът е 6 игри сбор и директно преминаване към полуфинали. Поради високото ниво на атлетите, резултатите бяха изключително близки. Марина Стефанова и Мариана Метексинова участваха още в първата серия в петък. След доста местене по писти, смяна на топки и добри изпълнения, дамите завърхиха спокойно и стояха доста конкурентно спрямо чуждестранните състезателки. Марина Стефанова приключи с 1099 точки, а Мариана Метексинова завърши с 1086 сбор(181 среден). Предстояха още две квалификационни серии и след тях видяхме крайните им позиции в таблицата, които бяха следните:

Марина Стефанова зае 44-тото място сред всички 102 жени, а Мариана Метексинова взе 52-рата позиция. Две силни представяния, които със сигурност можеха да се превърнат в по-високо класиране в следващата дисциплина, в която дамите щяха да се съзтезатезават. Достойни позиции в индивидуалното, но следваше след нея и по-интересната игра по двойки.

Категория “Двойки” – В неделния ден(14-ти август) започна и втората състезателна дисциплина, в която се включиха и нашите две дами. Регламентът отново беше оформен от 6 игри за всяко дуо и двойките се клаисраха според средните си резултати. Марина Стефанова и Мариана Метексинова отново бяха част от първата серия от 10 часа, в която играха доста сериозни двойки. Започнаха доста плавно с резултати по 170, 180, но и по-силни игри бяха необходими за предните места в таблицата. Лека промяна в стратегиите, по-удобни и подходящи писти позволиха на дамите да завършат силно с 375 и 404 точки при последните 2 игри. След дългата квалификация Марина Стефанова записа 1106 точки, а Мариана Метексинова приключи с 1064. Общият им резултат се получи от 2170(181 среден), донесе им достойното 6-то място в тяхната серия.

Последваха още две пълни серии с 17-18 двойки, които също дадоха всичко от себе си за добро място в таблицата. Точно 50 беше крайният брой на двойките, Стефанова и Метексинова приключиха в центъра – на 26-то място. Поздравления за доброто представяне и в тази дисциплина.

Дисциплина “Тройки”: Във вторник(16-ти август) стартираха и състезателите по тройки, една доста по-различна и винаги интригуваща категория. Поради малкия брой на българските дами, те играха поотделно, но все пак изиграха прилично 6-те си квалификационни игри. Различното при тройките е разделянето на серията на 2 части, поради голямия интерес. В първите 3 игри на нашите дами те достигнаха: Марина Стефанова – 460, а Мариана Метексинова – 543. На следващия ден те довършиха серии си и Стефанова реализира 1001 точки, а Метексинова се отличи с високо 1127 и съответно 187.8 среден. Ето ги и всичките им игри:

Една последна категория остана за нашите български представителки, това е отборната надпревара, но отново поради факта, че не са повече българките, щяха да се състезават сами.

Официално представяне на българския отбор

Дисциплина “Teams”: Най-масовата, най-сплотяващата и определено най-актрактивната категория наблюдавахме в последните дни на Европейското първенство за жени 2022 година. Отборната надпревара се игра във формат от 5-ма души, които изиграват по 6 игри и според сбора им се класират напред. Отново за България не достигнаха играчи и Марина Стефанова и Мариана Метексинова играха индивидуално. След доброто начало в първите 3, Метексинова постигна и рекорда на България за това издание на европесйкото – 246 точки. Завърши с още едно 212 и общият й резултат беше 1091 точки или 181.8 среден. Марина Стефанова също игра на обичайното си силно ниво и с няколко постижения по 190 точки достигна сбор от 1088. Така завършиха и всички участия на нашите две представителки в EWC 2022.

Дисциплина “Teams”

След дълги 9 състезателни дни, Марина Стефанова и Мариана Метексинова от БК “Атиа” сложиха точка на игрите си в Løvvang Bowling Centre в Дания. Участваха при индивидуалното състезание, двойките, турнира при тройките и отборната надпревара – време беше да погледнем към общото им представяние. Това се случи в графата “All Event”, където бяха смятани всички техни 24 игри през тези дисциплини. Нека погледнем и към тази таблица:

Мариана Метексинова успя да достигне точно 4368 точки, което се равнява на 182 точки среден за всяка една от 24-те изиграни квалификационни игри. Позицията и е точно в средата от всички 102 най-добри европейки. Марина Стефанова също се класира достойно до съотборничката си – 63-то място за нея след резултат от 4294 точки – по на 179 точки среден. Следваха награждавания, почерпки, парзнества и закриване на Европейското първенство.

Поздравления към двете ни най-успешни дами, които ни представиха в най-елитния форум в Европа – Първенството за жени – 2022 година. Успех желаем на всички българи, които предстои да играят под знамето на България в бъдеще!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA