Menu
BgBowling

Неделна Лига – Двойки

На 21.08 в зала “Joy Station” се проведе лятно издание на турнира “Неделна Лига”. Любимата надпревара на всички боулинг играчи се завърна с издание тип “Двойки”, което определено направи лигата по-забавна, по-различна и допринесе за връщането на доста атлети отново към боулинг зала с това приятно състезание.

На случаен принцип бяха сформирани отборите и изтеглени пистите, общо за турнира записаните участници бяха 28, разпределени в 14 двойки. Интересно правило беше, че във всяка двойка щеше да има по един състезател от “А” групаи и по един “Б”. Това определено даваше шанс на абсолютно всяко дуо да покаже уменията си и да се класира напред. За още повече конкуренция бяха добавени и хендикап точки за дамите и състезателите със среден под 190 за годината(ранглиста по среден резултат ТУК).

Всички участници, двойки, стартови писти и хендикапи може да видите в таблицата:

Точно в 12:00 започнаха и квалификационните игри за 14-те двойки. В първата фаза се играеха 5 игри сбор, според които 6-ма отпадаха.

Георги Димов, откриващ състезанието

Доста напрежение се усещаше още от началото, което се получи изключително успешно за една двойка – Иво Кларк и Тасос Панделидис. Гостът започна подобаващо с постижение от 290 точки. Добавено към бонус точките му(20 всяка игра) се получи и най-високата регистрирана игра в Joy Station – 310 точки.

Великата игна на Тасос

През втората игра само още се задълбочи драмата, нови състезатели изскочиха нагоре в класирането, това направиха също двойката на Тодор Личев и Живко Димитров. Те събраха 470 точки общо и достигнаха първата позиция.

Живко Димитров и Тодор Личев

Нивото се повдигаше, резултатите летяха и в третата игра вниманието ни спечелиха още една двойка, а именно тази на Георги Димов и Явор Миланов, които реализираха 443 точки и навлязоха в топ 3 с тези постижения.

Явор Миланов

Решителните моменти настъпиха с последните 2 игри, когато се оказа, че доста отбори са съвсем близо до cut линията, която беше до 8-ма позиция. Много сериозна концентрация и страхотни две игри направи дуото на Радослав Тенчев и Руслан Василев. 246 точни за Василев, 268 за Тенчев и се повдигнаха сериозно.

Руслан Василев и Радослав Тенчев

В крайна сметка всичко се реши в 5-тата игра. Там най-много нерви и издръжливост показаха Тодор Личев и Живко Димитров, които поведоха с 2243 точки и съответно 224 среден от 5-те игри. Последни пък влязоха за Фаза 2 двойката на Радосвет Николов и Любо Кючуков. Предстояха директните мачове между 8-те топ двойки.

Степладерите: Форматът на игра в мачовете беше директна елиминация на 1-вия срещу 8-мия, 2-ри срещу 7-ми, 3–тия срещу 6-тия и 4-тата срещу 5-тата двойка. Игрите се движеща харалелно по всички писти, но впечатление направиха отново водачите Личев и Димитров в играта им с Любомир Кючуков и Радосвет Николов, където реализираха 246 и 226 точки, с което спечелиха мача и сериозно дадоха зявка за високите позиции. Друг мач в този етап беше спечелен от Георги Димов и Явор Миланов, които се изправиха срещу Георги Делийски и Цветелина Димитрова. Страхотна игра от 256 точки на Миланов перфектно проправи пътя им към следващата фаза. Най-младата на години двойка на Любен Левичаров и Яна Динева игра с вторите в класирането Руслан Василев и Радослав Тенчев. Стабилно 234 постижение от Левичаров, но бруталния сбор от 513 точки донесе победата за Тенчев/Василев. Последния дирекетн мач се получи лека изненада и началните лидери Иво Кларк и Тасос Пантелидис загубиха срещу Пламен Станчев и Петьо Дамянов. Тази двойка направи страхотна среща, Станчев имаще голям шанс за 300 точки и той завърши всъщност с 252 точки – достатъчно за победа.

Илиян Стоянов и Радосвет Николов

Полуфиналите: 4 бяха останалите отбори от всички 14 в началото, най-сериозните играчи бяха готови да премерят сили. В първия мач от тази фаза се изправиха Тодор Личев + Живко Димитров и Георги Димов + Явор Миланов. Те направиха инфаркно близка среща, която се реши изцяло в края на игрите на двойките. Личев игра на ниво както цял ден и постигна 228 точки, Димов от опонентския отбор с хубави крайни удари събра 214 сбор. Много важна роля изигра и хендикапа, който Живко Димитров имаше, понеже той му помогна да достигне 159 точки. Стабилно 203 постижение на Явор Миланов обаче сложи точка на мача и ги класира за финал.

Втория полуфинал беше между звездното дуо на Руслан Василев и Радослав Тенчев, премерващи сили с Петьо Дамянов и Пламен Станчев. Максималната мобилизация на отбора на настоящия републиканския шампион Тенчев си личеше, много стегната и чиста игра на двамата. Достигнаха високите отличия от 236 и 225 точки, Станчев и Дамянов изпитаха доста проблеми със сплитове, единични и 188 + 190 за тях.

Петьо Дамянов, участващ в полуфинал 2

Настана време за финала на “Неделна Лига – Двойки” – в него щяха да се изправят Радослав Тенчев и Руслан Василев срещу Явор Миланов и Георги Димов. Най-успешните атлети бяха на 15/16-та писта и финалната игра започна. Никой не очакваше да бъде толкова интересен. Промените по пистите, поизсъхналото масло и умората си казаха думите и резултатите бяха по-скромни. До 9-ти фрейм двата отбора бяха напрактика равни, влязоха в 10-ти с 324 на 325 – един страйк повече за Тенчев/Василев. Явор Миланов прави достатъчното и завършва стабилно с 203 точки, Василев със 183 и всичко опира до последните 2 хвърляния на Тенчев и Димов. Два страйка за Георги Димов и задължителни перфектни попадения за Тенчев. Той си остава 9-та кегла и с този удар шанса им намалява. Нов страйк за Димов донася победата им. Явор Миланов от БК “Академик – ВВ” и Георги Димов от БК “Мега” взимат купата в “Неделна Лига – Двойки”.

Георги Димов и Явор Миланов – шампионите

Дисциплина “Индивидуално”: Паралелно с всички двойки и квалификации се водеха и индивудуалните състезания, които представляваха смянате на 5-те игри на всички 28 играчи. Специални награди и директни мачове бяха предвидени за топ 4. Дотам достигнаха Георги Димов с 1099 точки, трети стана Радослав Тенчев с 1179 сбор, втори – Тасос Пантелидис – 1188 сбор и първи беше Тодор Личев с 1206 точки за 5 игри(241.2 среден).

Полуфиналите: В двубой се изправиха 1-ви срещу 4-ти и 2-ри срещу 3-ти. Една игра директен степладер започна доста интригуващо на 13/14 и 17/18-та писта едновренно. В едната среща Тодор Личев се изправи срещу Георги Димов, а Радослав Тенчев беше изправен с Тасос Пантелидис. Крайните резултати бяха следните:

Много близка игра на Личев и Димов, вървяха един до друг през цялото време, но неприятен сплит в 9-тия фрейм спря Георги Димов по пътя на победата и Тодор Личев се възползва като с 3 страйка в 10-ти фрейм взе играта. Втория полуфинал беше по-едностранчив, много стабилна игра на Тасос, който с контролируема и внимателна игра достигна до 230 точки(+20 хендикап) и побеждава Радослав Тенчев. По този начин стигнахме и до финалната среща в индивидуалната категория.

Финалистите в индивидуалното

Финалът между Тодор Личев иТасос Пантелидис беше интересен, но часовете боулинг си казаха думата и нервите на единия играч надделяха. Хубави изпълнения и силен спеър донесоха на Тасос 226 точки, които надвиха 183-те направени от Тодор Личев. Така Тасос Пантелидис спечели и първата позиция при индивидуалното.

Награждаването: След приключване на всички финални мачове дойде време и за най-сладкия момент от турнира – получаването на наградите. Те бяха следните: 140 евро под формата на ваучери за първата двойка, 85 евро ваучер за учатие на Sofia International Open 2022 за вторите, а за третата двойка – 60 евро отново като ваучер. За индивидуалните атлети в топ 4 наградите бяха за победителя 70 лева, а за подгласника му – 30 лева.

Благодарим на всички за участието, очакваме ви отново през сезон 2022/2023!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA