Menu
BgBowling

Участието на българските атлети в IBIBO 2022

Състезателният сезон за 2022/2023 започна подобаващо с Фантастико Опън 103, а в същото време стартира голям форум в румънската столица – Букурещ. Това беше турнирът IBIBO 2022, отворена за участие на всички атлети надпревара, в която се включиха и доста българи. Залата, в която се проведе състезанието беше “IDM Club”. Представянето на няколко наши представители беше изключително успешно, преминаха квалификационната фаза на IBIBO 2022 и получиха възможността да играят в неделните финали, директно срещу световноизвестни състезатели като шампионът в Tournament Of Champions 2022 – Доминик Барет, както и един от най-добрите евопейски състезатели – Мартин Ларсен. В тази статия ще проследим детайлно как завърши този турнир.

Нека погледнем схемата за намазване, която беше избрана за целия IBIBO 2022:

Схема за намазване на IBIBO 2022

Това беше маслото, използвано за тазгодишното издание на турнира в “IDM Club”, дължината му е обичайна за подобни състезания – 41 фута, разпределението е доста равномерно наявсякъде, през 2/3 борда дължината на reverse-а намалява, лиспват изключително сухи външни бордове, по-вътрешните имат голямо количество масло в милилитри(17 при forward е сравнително дебело)- следователно се очаква да бъде по-сложно за игра, понеже няма видима зона с голяма разлика на дължината и количеството, която да позволи ранна и предвидима реакция. Много промени на топки, позиции, малки корекции правиха атлетите във всяка серия, изискваше се точност, добри умения по разчитане на движението на топката, както и голям набор от знания, които да бъдат използвани при появили се промени по пистите.

“IDM Club” – боулинг залата в Букурещ

Форматът на IBIBO 2022 предвиждаше квалификации да се водят в дните от 08.10 чак до 15.10. В това време бяха изиграни общо 29 квалификационни серии, както и Десперадо сесия. Общо …. бяха участниците в “А” и “Б” група, много страни бяха представени и интересът към този турнир беше сериозен. По резултат от общата таблица се класираха 40 души + още 6-ма, които влизат по специални условия, които може да прочетете на сайта на турнира: Tournament Information | IBIBO (idmclub.ro). Нека разгледаме представянето на всичките ни представители в квалификационната фаза.

Бранислав Сергиевски

Бранислав Сергиевски от БК “Магьосници 2005”: Сергиевски беше първият явил се българин в IBIBO 2022, той участва още във втория на надпреварата, когато той успя да събере 1146 точки или съответно 191 среден резултат. Това го постави нa 50-та позиция и само за няколко места Бранислав Сергиевски остана извън заветните 40, които продължаваха напред в турнира.

Георги Делийски

Атлетът от БК “Троя” пристигна в Букурещ също в началото на седмицата, имаше силна първа серия, която го постави на добро място, но следващите му участия бяха много по-успешни. След 3 серии Георги Делийски вече беше част от продължаващите във финалите състезатели и той финишира на 29-то място с резултат от 1197 точки, което се равняваше на 199.5 среден резултат.

Мариана Метексинова

Безсборно най-добро представяне в квалификациите на IBIBO 2022 направи Мариана Метексинова от БК “Атиа”, тъй като тя още с втората си серия се изстреля сред водачите в цялата таблица. Тя намери удобна за нея линия и позиция, която успя да спазва много консистентно с малки промени през игрите и така достигна до най-силното постижение на български атлат в тазгодишния турнир – 235 точки. Тя беше записана в класацията с резултата си от 204.8 среден на игра и общо 1225 точки, което и позволи да завърши всички серии на 18-то място и да се класира за финалите.

Руслан Василев

Друг състезател, който се включи в четвъртък(13.10), беше отново представител на БК “Атиа”, а именно Руслан Василев. Един от най-успешните състезатели в последните години, това се потвърждава и от високото му място в ранглистата за Купа България. Имаше шанс през първата серия в IBIBO 2022 да разучи пистите, подходящите топки за условията в “IDM Club”. Най-силният му резултат беше постигнат в серия 23, достигна резултат от 1147 точки, 191 точки среден и това не беше достатъчен сбор за преминаване към Фаза 2.

Марина Стефанова

Марина Стефанова също представяше България в този силен и конкурентен турнир. Тя се включи в надпреварата по време на 6-тия ден от квалификациите, с всеки следващ блок от 6 игри напредваше в класирането в “А” категория и в крайна сметка завърши като 56-та със сбор от 1144 точки и 190.6 среден резултат.

Дарин Траянов

В последния състезателен ден се включи и представителят на БК “Троя”, както и водач на Общата ранглиста на ББФ – Дарин Трянов. След победата му в първия за сезона турнир – Фантастико Опън 103, атлетът от Велико Търново успя да изиграе няколко серии в съботния ден, които се оказа доста успешни за него. В серия номер 27 той успя да събере резултат от точно 1211 точки, което му даде среден от 201.8 точки и правото да се състезава в неделния финален на IBIBO 2022.

Пламен Николов

Още един страхотен български състезател пътува до Румъния, за да направи достойно представяне – това беше Пламен Николов от БК “Максим 300”. Неговото нак-добро участие беше също в края на квалификациите, когато Николов успя да спечели 1176 точки, което преди последната серия беше точно cut линията. До последните часове на съботната серия 29 не беше ясна неговата съдба, но в крайна сметка съвсем за малко точки той не се класира напред и напусна турнира като 41-ви в таблицата.

Георги Димов

Състезателят, който се бори до последно – нашият представител от БК “Мега” Георги Димов. Той също за пръв път участва в последните серии, игра и най-последната от 22 часа в събота включително. В най-доброто си участие записа общ резултат от 1102 точки и съответно 183.7 точки, което му осигури 80-та позиция в крайното класиране.

Класираните към финалите български състезатели: След приключване на всички 29 серии имахме яснота кои състезатели попадат в топ 40, така че с гордост можехме да заявим, че цели 4-ма от 8-те общо участвали наши атлети преминаха тежките квалификации. Това бяха Мариана Метексинова като 19-та, Дарин Траянов под място 24 и Георги Делийски, който зае 30-тото място в общата таблица. Към тях се присъедини и Бранислав Сергиевски, които получи това място във финалите поради ранното си участие в IBIBO 2022, добрият му резултат още на 10-ти октомври му осигури позиция сред първите 48, които на следващата седмица щяха да се борят за победата.

Класираните български атлети и техните постижения
Снимка на всички продължаващи към финалите български атлети

Десперадо: В Десперадо серията, която започна изключително късно в 00:45 часа на 16-ти октомври също се забелязваха български имена – Руслан Василев, Георги Димов и Марина Стефанова не се отказаха до самия край на състезанието и опитаха своя шанс в тази една решаваща игра. Голям интерес се наблюдаваше към тази късна последна възможност за класиране, цели 29 сътезатели се бяха записа, а единствено първите 2-ма според рзултатите си щяха да получат място във финалите. Прилично играха нашите състезатели, Руслан Василев и Марина Стефанова завършиха един до друг с резултати от 176 и 179 точки. Най-близо до преминаван беше представителят на БК “Мега” – Георги Димов, който остана на 6-то място в Десперадото, 11 точки не му достигнаха за влизане между първите 2-ма. Така той приключи играта си в IBIBO 2022 с много достойно 198 накрая.

Резултати от Десперадо серията

Фаза 1: Първият етап в неделния финал се състоеше от 4 игри сбор, които се започваха от 0 точки, тоест всички 28 участващи играчи(48-21-во място) имаха равни шансове. По-малко от половината играчи щяха да преминат тази фаза, само топ 12 получаваха място във Финалната Фаза 2. Конкуренцията, която вече беше станала много сериозна, сега щеше да бъде допълнена и от напрежение, понеже втори опит на финалите няма. Нашите 3-ма атлети(Мариана Метексинова пропусна този етап, поради класирането си в топ 20) бяха готови и от 9:30 сутринта започнаха своята серия. В първата игра изключително високи постижения не се наблюдаваха, така че 209 точки на Дарин Траянов му осигуриха много одбра преднина пред някои от основните му опоненти. Във втората игра Траянов запази доброто темпо и точност – реализира 218 точки за край на играта. Георги Делийски започна по-скромно и за момент се намираше на дъното на таблицата(първи две игри: 157 и 168). Бранислав Сергиевски се движеше прилично, но доста несигурно откъм класиране напред – започна с добра игра от 185, после обаче не надгради и добави само 175 точки към актива си. Третата игра от фазата обаче беше съвсем друга история, Делийски се събра и избухна в позициите с постижение от 243 точки, което по-късно подкрепи с последна игра от 192 точки. Силният завършек му позволи да достигне 5-то място. Траянов се възползва от началния си бонус и със спокойно 211 накрая и общ резултат от 814 той завърши втори след Фаза 1. Бранислав Сергиевски пък се справи успешно в последната игра също и със среден от 189.2 той се класира към втория етап.

Класирани българи от Финална Фаза 1

Вторият финален етап:

Достигнахме до най-сериозната част на IBIBO 2022 – последните 28 най-добре представили се състезатели щяха да пременят сили в 4 игри, които също започваха от нула. Нашата страна беше представена от цели 4-ма участници, задачата пред тях беше да влязат в първите 12 състезатели. Започнаха игрите и в първата се забелязваха няколко силни игри във “B” частта на залата. От българите най-силно стартира Дарин Траянов, който записа доста стабилна игра от 211 точки. Във втората при промяна на пистите условията пред всички играчи станаха непознати и доста корекции бяха направени. PBA звездата Дом Барет избухна с резултат от 257 точки, а от нашите атлети най-резултатен беше Георги Делийски – той добави 202 точки в сбора си. Все по-сложно ставаше за представителите ни, някои чуждестранни състезатели доста се откъснаха от тях. Четвъртите си игри приключи първи Делийски, който събра сбор от 699, което му даде 27-тото място във фазата. Малко под него се намираше представителят на БК “Магьосниците 2005” – Бранислав Сергиевски. Неговото класиране беше 32-ро място. Двамата ни най-успешни състезатели бяха Мариана Метексинова и Дарин Траянов. Вицешампионът в РИШ за сезон 2021/2022 – “Жени” Мариана Метексинова изигра 4 прилични игри, последните две бяха доста добри даже – 201, 192. Не й достигнаха обаче за класиране напред и тя приключи участието си в IBIBO 2022 на 23-то място. Дарин Траянов също изигра своята втора фаза на ниво, но неприятна 2-ра игра му коства по-предно класиране и атлета от Велико Търново завършва на почетното 27-то място от близо 150 участници.

Класиране след Финална Фаза 2

Поздравления на всички български представители в турнира “IBIBO 2022”, благодарим за хубавите емоции, които ни донесохте!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA