Menu
BgBowling

Фантастико Опън 103 – купа “Изида”

Преди броени часове завърши откриващият турнир за новия състезателен сезон 2022/2023 – 103-тото издание на Фантастико Опън. Един много силен и конкурентен турнир, интересни квалификации и още по-напрегната и завързана финална неделя. В тази статия ще имаме шанс да погледнем детайлно всички етапи на състезанието, нека заедно разберем как се стигна до победителите и как се разви ФО 103, като започнем с анализ на намазването.

Схема на намазване за Фантастико Опън 103

Намазването, което беше използвано за това първо за сезона издание на ФО, вече ни е познато – то беше част и от НЕДЕЛНАТА ЛИГА X, с която открихме състезанията за 2022/2023. Всички възможни квалификационни серии осигуриха достатъчно време за тренировки, изпробване на стратегии, различни линни, типове топки и подходът беше различен спрямо Неделната Лига. Търсенето на игра със слаби ранни уретанови топки по първите сухи бордове беше налична опция и много атлети я избраха, но не малко състезатели решиха да влязат в централната част на пистата и с продължителни, перлени или по-матови топки се възползваха от светло-синята зона, която позовляваше на топката да се движи контролируемо и да завършва силно.

Боулинг топки преди началото на квалификация

Квалификациите в групите: Всички участници във Фантастико Опън 103 имаха избор за участие в някоя от 12-те серии, които бяха разпределени в рамките на 03.10 – 08.10. Над 50 бяха атлетите, които се надпреварваха за така търсените 20 места в “А” група, 16 в “Б” и 12-те позиции, които в неделните финали. Интрига съществуваше във всяка група, нека започнем с най-равностойната категория – “Б”.

Б” група: Общо играчите във втората по среден резултат категории бяха ……. на брой. Още от първите дни видяхме близостта, в която се намираха повечете състезатели – водач в началото беше Живко Димитров от БК “Страйк Мания – София” и само на няколко точки се задържа на върха с резултат от 180.3. В сряда обаче позициите в таблицата кардинално се промениха, защото един състезател повече с над 150 точки. Това беше Георги Божилов отново от БК “Страйк Мания – София”, който с много постоянна игра поведе групата си и достигна среден от 208.2, което резултира в сбор от 1249 точки. Остана непобеден и до последния ден на квалификациите.

“А” група: По традиция нито един състезател не е гарантирал мястото си във финала до последния момент на квалификационните серии. Най-бързо осигурилите си места за финалните етапи бяха 4-мата състезатели, които заемаха позиции в зелената схема(топ 4). През първите дни един от най-титулуваните състезатели – Диан Динев успя да се изкачи на водаческата позиция в групата със среден от цели 230.2 точки. На скромна разлика под него се намираше Руслан Василев от БК “Атиа”, който в четвъртия ден събра сбор от 1340 точки, а трети под него се класира само с една серия Пламен Станчев от БК “Мега” – той постигна среден от 213.0. Така се подреди и класирането към долните позиции, последна по резултат влезе Марина Стефанова от БК “Атиа” – така cut линията беше 1233 точки или малко над 205 среден резултат.

“Ц” категория: Най-нисък беше интересът към тази група, което позвили на повече състезатели да достигнат до финалните фаза на Фантастико Опън 103. Още от началото на квалификационния цикъл Николай Тодоров стоеше непоклатимо на първата позииция след изключително силния си за категорията среден от 180 точки точно на игра. Другите класирали се състезатели за неделя бяха:

Приключиха всички 12 квалификационни серии, Десперадо мачовете и бяха ясни имената на 20-те атлети, продължаващи в “А” група, 16-те в “Б” и 6-мата в най-малката по численост, но не и по важност – “Ц”. В неделния ден предстояха няколко финални етапа, през които състезателите да отпадат и само най-добрите 4-ма щяха да стигнат до заветните директни мачове в степладерите. До тях обаче имаше цял състезателен ден, който сега ще проследим фаза по фаза.

Дарин Траянов – лидер в “А” група на квалификациите
Рудолф Подлипски и Жорж Алекян – серия 12 в “Б” категория
Мехмет Кая и Стоян Арсов по време на квалификациите

Финален етап 1 – “А” група: Точно в 10 часа в неделния ден стартира първата фаза на финалите във Фантастико Опън 103, в нея стартираха 16 атлети(топ 4 преминаваха директно тази част). Атлетите вече бяха придобили представа за поведението на топките им спрямо избраното 40-футово метро. Подготовката си каза думата, защото началните удари на някои състезатели бяха сигурни, други се колебаеха по-дълго. През първата игра силни поредици от еднакви, точни изпълнения няправиха няколко играчи – Георги Димов от БК “Мега”, Георги Богданов от БК “Магьосниците 2005” също – съответно двамата постигнаха 255 и 243 точки. Друг състезател, който демонстрира завидни умения в сутринта беше Александър Захариев от БК “Атиа”, който с доста външна линия достигна до 258 точки. Продължението на тези добри игри за дадените атлети беше допълнено от сборове от 238 и 226 точки за Димов и Богданов. Впечатление направи обаче борбата за 12-та позиция, която беше последната позволяваща продължаване. След трите игри разликите между 11/12/13-то място бяха малки и последна се класира Марина Стефанова от БК “Атиа”. Пълната таблица вижте тук:

Финална фаза 1 – “Б” група: 12-те класирани атлети за първата фаза бяха по пистите и бяха готови да стартират своята финална серия. Ситуацията беше подобна на тази в най-силната “А” група – продължават 8 души, а 4-мата с най-нисък сбор приключваха участието си дотук. В първите фреймове се очертаха няколко стратегии, които използваха състезателите – външни линии, за които бяха изпозлвани слаби и контролируеми топки или прав удар, с малко обороти към 1-ва кегла. Първите резулалтати бяха сравнително равностойни – много атлети с точки по 190, най-високо достигна Радосвет Николов от БК “Магьосници 2005” – 198 точки. Във втората игра сборовете се сближиха, силите бяха уеднаквени и никой от състезателите не се откъсна с голям резултат. Заветната 8-ма позиция беше в карйна сметка заета от Иво Кларк от БК “Академик – ВВ”, неговият резултат беше 1031 точки и съответно 169.3 среден. Най-силен резултат постигна младият Стилиян Маринов, който достигна 1124 точки.

Финален етап 1 – “Ц” категория: Само един беше участникът в етап 1 на финалите, понеже първите 4-ма щяха да се включат по право във Фаза 2. Сам игра Симеон Краев, той от квалификациите изоставаше с няколко точки от горните атлети и получи възможността да си ги въстанови в тези 3 игри. Започна първата със 130 точки, добри удари, но и някои неточности. 126 беше второто му постижение, а в третата игра достигна една идея по-малко – 106 точки. Общият му резултат се получи 722 точки + началния бонус и той се класира директно напред.

Калоян Иванов и Радослав Тенчев по време на Финална Фаза 1
Христиана Иванова и Симеон Краев от “Ц” група

Финален етап 2 в “А” група: Достигнахме до същинската част на състезанието, най-добрите 16 в битка за първите 8 места. Половинат хора напускаха ФО 103 директно след тези 3 игри, значението им беше голямо. Влизането на първите 4-ма според класирането допринесе за драмата. В първата игра се забелязаха нови имена, които излязоха на челните места като Мехмет Кая от БК “Мега”, който стартира със звездно 255. Доста състезатели запазиха стабилното си ниво около 210/220 точки, които бяха и необходимите точки за класиране в топ 8. Добра втора игра направиха републиканският шампион Радослав Тенчев(244 точки) и Мариана Метексинова от БК “Атиа” – 234 точки за нея. Минавахме към решителната трета игра, в която всички позиции щяха да бъдат разпределени. Множеството бонус точки и силната серия от 3 игри(656 точки) на Дарин Траянов му позволиха да остане на първото си място, водеше втория с над 50 точки. Пълното класиране на атлетите след етап 2:

Фаза 2 от финалите за “Б” категория: Във втората по численост категория конкуренцията беше осезаема, защото с навлизането на всички състезатели видяхме много подходи към намазването, само един атлет имаше голямо предимство от квалификациите – Георги Божилов със средния му от над 208 точки. При вземане на половината резултат крайният развой на събитията беше далечен от ясен и това се потвърди още от първата игра, в която близки бяха резултатите на Георги Тепелиев и Стилиян Маринов – те и двамата избухнаха със съответно 253 и 243 точки. Не далече от тях през втората игра достигна и Радосвет Николов, който успя да подреди игри от 222 и 211. Продължаващата 6-ца беше допълнена от постоянната игра на Станимир Върбев от БК “Троя”, който постигна 206, 192 и 207 точки. Първи под cut-а остана атлета Любомир Кючуков, който макар, че имаше добри единични игри(188 точки), едно 148 му коства участието напред в турнира.

Фаза 2 при категория “Ц”: Всички състезатели от квалификациите в “Ц” група участваха и в тази фаза на финалите, 5-мата атлети се бореха за място на степладер мачовете, в тази група няма следваща фаза – преминава се директно към елиминации. В първата игра силни постижения видяхме от водача Николай Тодоров, който достигна 161 точки, а само 2 по-малко направи Димитър Ярмин – 159 точки за него. Във втората игра по-сериозно се увеличи преднината на Тодоров, който освен сериозния начален бонус добави 174 и 145 точки към резултата си. Девойката от БК “Страйк Мания – София” Христиана Иванова обаче вървеше плътно зад него в таблицата, нейното 167 във втората и 151 в първата й донесоха второто място за степладерите. Всички позиции за финалните мачове бяха:

Калин Симеонов – финалист в “Б” група
Калоян Иванов, Мариана Метексинова, Явор Миланов и Стоян Арсов
Руслан Василев от “А” група по време на Фаза 3

Последен етап 3 в “А” категория: Останалите 8 атлети в състезанието бяха готови за най-сериозното си предизвикателство досега – надпреварването за 4-те степладер позиции. Само две игри имаха на разположение, всеки имаше шанс с две силни постижения да навакса изоставане и да се наложи над останалите. В първата игра се появиха проблеми и неточности за някои състезатели, но слаби резултати нямаше. Напред дръпна в точките Руслан Василев, който успя с хубаво излизане със страйкове да зашише 225 точки. Втората игра беше определящата, защото там някои състезатели направиха големите скокове в позиициите. Радослав Тенчев след страхотно 259 успя да се изкачи до трето място, Дарин Траянов с 225 точки си бетонира първото място и таблицата изглжедаше така:

Фаза 3 при “Б” група: Само 6-ма от най-успешнте ни атлети достигнаха до този етап, в който винаги състезанието става много интересно за наблюдаване и притеснително за участие. Това 103-то издание на Фанатстико Опън не беше изключение, в първите удари се наложи по-спокойно темпо и липсваха огромни резултати. По 160/170 бяха първите игри на повечето играчи, втората игра щеше да бъде по-важна за определяне на финалистите. В нея сериозно постижение постигна Радосвет Николов, който със 191 точки достигна втората позиция. Божилов след 188.0 среден в тази фаза се задържа на лидерското място. Другите двама атлети в степладерите са:

Рудолф Подлипски и Жорж Алекян – квалификациите в “Б”
Александър Захариев и Димитър Попов – Финална Фаза 1

Степладерите в “Ц” група: Всички бяхме готови да станем свидетели на директните битки за купите в дисциплина “Ц”. Част от първия мач беше дебютантът на степладер – Симеон Краев срещу опитния атлет от “Ц” група – Димитър Ярмин. Направиха близък и добър мач помежду си, имаше спеъри, по някой страйк, но накрая победителят можеше да е само един. Със 150 на 141 надделя Ярмин. Предстоеше полуфиналната среща на девойката от РИШ – Христиана Иванова и Димитър Ярмин. 8-те точки хендикап и стабилната показана игра по-рано дадоха кураж на Иванова, която започна силно. Няколко удара по-късно, тя имаше нужда само на затваряния до края на играта и успя със 148 на 123 да победи и да продължи. Големият финал на ФО 103 беше между водача до момента Николай Тодоров и представителката на БК “Страйк Мания – София”. Определено моментната форма на Тодоров беше добра и той се възползва от няколкото грешки на Христиана, която завърши със 127 точки. Николай Тодоров победи със 175 и взе шампионската купа в “Ц”.

Николай Тодоров – шампион в “Ц” група
Христиана Иванова – втора позиция в “Ц”
Симеон Краев – четвърти в “Ц” категория
Богомила Тодорова – 6-та позиция в “Ц” група

Степладер в “Б” група: До първия директен мач достигнаха Стилиян Маринов от БК “Академик – ВВ” и Станимир Върбев от БК “Троя”. Опит срещу младежка енергия се срещнаха. Промените по пистите обаче костваха повеза за Маринов, който достигна 167 точки с няколко неприятни оставания на кегли. Станимир Върбев методично затваряше и победи със 185 точки. Полуфиналната среща изправи Върбев и Радосвет Николов от БК “Магьосници 2005”. Изключително завързана среща между двамата, точка за точка вървяха, спеър за спеър дори. В 10-тия удар обаче по-хубав последен удар подпочата победата на Станимир Върбве, който само с една точка взе мача(183 на 184). Настана време да научим името на шампиона в “Б” група – дали Георги Божилов щеше да защити първата си позиция, или Станимир Върбев щеше да спечели трети мач подред. Отговорът на този въпрос не беше ясен до последното хвърляне на това Фантастико Опън. Силно представяне и на двамата състезатели, но с малко повече точки Георги Божилов успя да наддлее. 195 краен резултат за чистата игра на Върбве, 200 за опонента му. По този начин Георги Божилов от БК “Страйк Мания – София” спечели турнира в “Б”.

Георги Божилов – шампион в “Б” група
Станимир Върбев – втора позиция в “Б” категория
Христо Димитров – 10-та позиция в “Б” група

Степладер в “А” група: Дойде време да определим победителите и в най-престижната “А” категория. В първата директна игра се срещнаха дебютантът Георги Богданов и Радослав Тенчев. Направиха страхотен мач, изпълнен със страйкове, летящи кегли и емоция. Високите резултати го показаха, но едната кегла разлика също дадоха знак за качеството на конкуренцията. 213 на 214 и Богданов спечели този мач. Следващият беше дори още по-обещаващ – Руслан Василев срещу Георги Богданов. Уретановите топки се развъртяха и отново съвсем малка разлика даде предимство на единия състезател. След хубави страйкове, по някоя останала 10-та или 4-та кегла и Георги, и Руслан бяха на прага на 190-те точки. Богданов завърши със 194, докато Василев запази самоубладание и успя да го надмине със 198 постижение. Така на финала се срещнаха двама от най-успешните през тази година атлети – Руслан Василев срещу Дарин Траянов. Направиха здрава битка за край на откриващото за сезона Фантастико Опън. Силите обаче на Василев стигнаха до резултат от 180, умората, изсъхналото масло и всичко останало не му позволиха да надвир Траянов. Той разчиташе на уменията си, страхотната си концентрация и успя хладнокръвно с 210 точки да спечели финала. Дарин Траянов от БК “Троя” градна трофея за победител в “А” група.

Дарин Траянов – победител във ФО 103 – “А” група
Руслан Василев – втори в “А” категория
Георги Богданов – 3-та позиция в “А” група
Мариана Метексинова – 7-ма позиция в “А” категория
Всички победители във Фантастико Опън 103
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA