Menu
BgBowling

Sofia International Open 2022

Между 22.10 и 30.10 в зала “Joy Station”, София се проведе най-големият за годината международен турнир за годината – Sofia International Open. Над 200 състезатели от над 10 държави, 55 000 евро награден фонд и феноменално високи средни резултати – така можем да опишем този турнир, който Българската Боулинг Федерация проследи внимателно. В настоящата статия ще обсъдим всичко, което се случи в тези 10 дни, ще ви представим кадри, анализи и таблици с резултати, приятно четене.

Плакат за Sofia International Open 2022

Схема за намазване: Позната ни беше схемата, избрана за използване по време на целия турнир SIO 2022, тя беше същото, върху която българските състезатели играха в юбилейното 10-то издание на Неделната Лига, както и в първото за сезона Фантастико Опън 103. По време на международното състезание станахме свидетели на различни начини за атака на това 40-футово масло, високо класираните български атлети играха във външната част на пистата, break point около 5/6/7-ми борд и възползване от по-сухата външна част на пистата. Дали с уретанова топка, дали с някоя по-слаба солидна реактивна – търсеше се повтаряемост, постоянство на реакцията на топката и резултатност. От чуждестранните състезатели видяхме стратегии включващи по-вътрешни линии, по-висока скорост, излизане извън 5-ти борд и други. Изключително интересна за наблюдаване надпревара върху това намазване.

Схема за намазване на Sofia International Open 2022

Квалификациите: SIO започна на 22-ри октомври в събота сутрин, когатo в Squad 1 се включиха 30 души. Често наблюдавани бяха българските имена в първите дни на квалификациите, поради предимущестово ни толкова значим форум да се провежда в България. След първата серия водач излезе един от най-титулуваните играчи в българския боулинг – Диан Динев от “Страйк Мания – София”, който реализира точно 1300 точки. Най-силната му игра отбелязахме в специална Facebook публикация, а именно стартовото му постижение от 268 точки.

Диан Динев, Явор Миланов и Валентин Димитров в Squad 4

Така продължи турнира и през втория ден, в който играчите вече бяха 71 на брой, а първият почти перфекетн резултат беше направен – румънецът Каталин Джордже достигна 299 точки. Забележителното българско постижение в неделния ден дойде във втората по сила група – “Б”. Там с доста силна 5-та серия лидер излезе Георги Божилов, който след игри от по 222, 269 успя да достигне общ резултат от 1271 точки.

Георги Божилов по време на квалификациите

Започна и работната седмица, която обаче силно изпълнена със серии, бяха планирани по 3 на ден в следващите три дни, така че много нови състезатели пристигнаха в София – вече 90 беше броят им общо в понеделник. Най-успешен за деня беше Руслан Василев от БК “Атиа”, който в обедната серия надмина няколко играчи в таблицата със сбор от 1246 точки, Георги Богданов също игра силно и достигна 206.8 среден.

Георги Димов, Александър Захариев и Драги Джорджовски

В 4-тия ден от квалификациите на Sofia International Open под България флаг няколко атлети показаха завидни умения. В категория “Б” сериозно напредна Цветелина Димитрова от БК “Атиа”, която изигра добри 6 игри(с 218 и 209 точки включително). Те й донесоха 1159 точки и съответно 193.2 среден резултат. В края на 11-тата серия в силната “А” група Явор Миланов събра 1273 и среден от 212.2 точки. Дарин Траянов също записа поредна квалификация над 1300 точки – в ден 4 той застана 5-ти сред над 100 играчи с 1338 точки общо.

Явор Миланов от БК “Академик – ВВ” преди Squad 10

Достигнахме до сериозните серии в Sofia International Open, в който освен цената и нивото на игра се вдигна значително. Пристигането на голям брой чуждестранни състезатели от Италия, Финладия, Дания, Швеция и доста други страни допринесе за интригата в турнира. Дарин Траянов от БК “Троя” отново се издигна в “А” група – 223.0 среден резултат е новия му рекорд. Най-добрата българска серия за целия турнир обаче дойде от не друг, а Руслан Василев, който зае предните места в класирането с гигантското 1395.

Пламен Николов и Рудолф Подлипски

До края на състезанието все по-малко български атлети участваха в SIO 2022, понеже разликите в цените на entry и reentry ставаха все по-големи и повечето ни представители вече бяха изиграли своите серии. По тази причина с интерес следяхме как ще се представят и многото чужди атлети, които определено имаха какво да покажат – допълнителни знания за пистите, намазванията, вкарване на нови стратегии, неочаквани линии и типове топки. Едно успешно участие на българка в съботния ден беше това на Мариана Метексинова от БК “Атиа”, която стартира забележително серия 27 с 285 точки. Продължи в същия дух и завърши със сбор от 1348 точки.

Диан Динев помага с подготовката на Стоян Арсов преди Squad 18

Сложи се точка на 29 квалификационни серии в късната съботна вечер, бяха ясни и продължаващите играчи в общата класация. Сред тях се забелязваха няколко български имена, които успяха да оцелеят в жълтата част на схемата, въпреки над 185-те атлети, които изиграха своите серии през изминалите дни. Общо 3-ма бяха българските състезатели, които играха във финалите. Първият сред тях беше Руслан Василев от БК “Атиа”, който беше заел 31-вата позиция след квалификациите. След страхотната си серия от 1395 точки в четвъртък, той беше сигурен финалист, а всички 44-ма състезатели, класирали се по резултат напред в SIO 2022 бяха подредени така:

Класиралите се по резултат играчи след приключване на квалификациите

Десперадо: Въпреки късния час, в който се очакваше да започне последната възможност за класиране на играчите(към 1 часа през нощта), цели четирима българи пробваха да се сдобият с позиция във финалните фаза на турнира. Интересът към Десперадо играта беше огромна, близо 30 души взеха участие и борбата беше кървава. 4 бяха местата, за които всички играха до последно – минималният резултат за преминаване на този кръг беше 257. Нашите атлети бяха Дмитри Пудов от БК “Корона”, Мариана Метексинова от БК “Атиа”, Георги Димов от БК “Мега” и Пламен Траянов от БК “Троя”. Показаха възможностите си, но за жалост нито един от тях не беше сред класираните от Десперадото. Най-добра игра успя да постигне дамата ни – Мариана Метексинова, която изигра добри 3 квалификации в последните дни на турнира, беше близо до cut линията. В тази Десперадо серия Метексинова завърши със 189 точки. Всичките резултати на българските представители са в таблицата тук:

Четиримата българи, които участваха в Десперадо

Другите двама играчи от “А” група, които заслужиха място във финалите бяха Дарин Траянов от БК “Троя” и Диан Динев от БК “Страйк Мания – София”. Получиха местата си, понеже освен от общо класиране на 44-те най-добре представили се през седмицата атлети, имаше и класиране до вторник. В него влизаха резулатите от първите 12 серии, в които българското участие беше голямо, така че и конкуренцията за тези места на 6 финалисти беше сериозна, но Траянов и Динев надделяха. Лидерът в Общата ранглиста на ББФ изигра 7 квалификационни серии, повечето с много високи завършвания от над 1300 точки. Най-доброто му беше постигнато в средата на състезателната седмицата – 1338 точки. В дадения момент зае 5-тата позиция сред всички и това го класира напред. Подобно беше развитието в Sofia International Open на Диан Динев. Той стартира още в Squad 1 – в нея събра то1но резултат от 1300 точки, в по-късен етап на състезанието повдигна актива си до 1316. Достатъчнен сбор за място във финалите, така България се сдоби с трима представители в последния ден на SIO 2022.

Класираните българи за финал от сериите до 25.10

Първа Финална Фаза: Рано започна неделния финален ден, бяха преминали среднощните емоции от последната 29-та серия и Десперадо играта – първите 40 класирани състезатели бяха готови за игра. Форматът за финалите беше ясен – първи етап, в който участваха най-ниско класираните 40 атлети. Те получаваха по 4 игри, за да опредлеят 20-те, които щяха да отпаднат в тази фаза. Да достигнат първата половина на таблицата не беше лесно, не се разделяше резултата от квлаификациите(каквото гласи правилото в турнири тип “Фантастико Опън” например) – всички атлети стартираха от 0 точки. Изравнен шанс, само моментната форма и концентрацията щяха да определят победителите. Сред тях бяха Руслан Василев, Диан Динев и не на последно място – Дарин Траянов. Бяха разпределени на писти в доста различни части на зала “Joy Station”, но благодарение на Bowlzone.eu имахме възможността да следим, както резултатите и предвижданията на всеки състезател, така и видео картина от писти 1-20-та.

Трофейте за победителите в Sofia International Open 2022

Резултати от Финална Фаза 1: Игрите на всички 20 писти започнаха и видимо напрежението беше сериозно, състезателите бяха вглабени в стратегииите си, разбираха напълно огромното значение на всяка тяхна игра. В първата игра няколко състезатели намериха много добра линия на игра от външната страна на пистата и с много страйкове се отличиха Victor Dumitrascu от Румъния(288 точки), PBA носителят на титла Carsten Hansen(268 точки), както и много други атлети бяха около 230/240-те. Сред българските атлети забелязахме по-скромни, но равностойни първи игри – 183 точки за Траянов, 176 за Руслан Василев и 178 за Динев. Във втората игра Василев навакса първата си слаба игра като намери по-хубава и консистентна игра на новата двойка писти, където беше преместен. Силно излизане в края му донесе 224 точки за втората. Диан Динев и Дарин Траянов не затрудниха много опонентите си(съответно 169 и 179 точки за тях). Мобилирацията им в третата игра беше забележима, Диан Динев беше в четворка на много опитни състезатели, което му помогна да насочи фокуси си към правилните промени по играта си и това си личеше по крайния резултат в третата игра – 214 точки. Играчът на БК “Троя” също повдигна леко нивото си и с чисти спеъри и страйкове между тях получи 193 точки. Последната игра настъпи и вече разликите между нашите трима играчи и водачите бяха големи – легендарният великобритански професионален състезател Доминик Барет водеше фазата след 699 за три игри. Руслан Василев направи силен край на участието си с постижение от 214 точки, Дарин Траянов продължи увеличаването на игрите си и последната му беше от 204 точки. Най-силен край на Фаза 1 от българските атлети сложи Диан Динев – 237 точки, много страйкове и достойно излизане.

Пълно класиране на всички участници във Финална Фаза 1

Следващи етапи на SIO 2022: През целия неделен ден се водеха ожесточени битки между продължаващите играчи, от 40 станаха 20 класираните. За жалост българското участие в Sofia International Open 2022 приключи до Финална Фаза 1, но там както показва и класирането имахме 3-ма състезатели, с чиито постижение можем да се гордеем. Във вторият финален етап бяха добавени тези, които се намираха на места между 8-16 според нареждането след приключване на квалификациите. Последва и Фаза 3, до която само 20-те най-успешни атлети имаха достъп. Много силни резултати, средни резултати над 240 точки от много атлети и степладер до определяне на победителите в целия турнир. Четиримата призьори след директните мачове са:

  1. Kim Bolleby от Швеция – шампион в Sofia International Open 2022
  2. Dubois Maxime от Франция – второ място в “А” група
  3. Alexandru Arbanas от Румъния – трета позиция сред всички състезатели
  4. William Svensson от Швеция – четвърто място в “А” група на SIO 2022
Теодора Дончева и екипът на зала “Joy Station”, организирайки сериите на SIO 2022

Българските успехи в Sofia International Open 2022: Общо 42-ма български атлети участваха в тазгодишното издание на този невероятен боулинг форум. 24-ма бяха част и от “Б” група, първите 18 в класацията получиха и прилични парични възнаграждения за постиженията си. С най-много изиграни квалификационни серии се отличиха съотборниците от БК “Мега” Георги Димов и Стоян Арсов, които изиграха и двамата по 13 серии, което показва желанието и упоритостта, която тези състезатели притежават. Най-висока игра от български атлет беше 285 точки, които Мариана Метексинова постигна в последния ден от квалификациите. Най-важните отличия, които нашите представители в този турнир постигнаха обаче са финалните позиции на тримата ни финалисти. Руслан Василев от БК “Атиа” приключи участието си на 49-то място от всички 185 атлети. Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” зае 50-тата позиция в “А” категория на Sofia International Open 2022, а Дарин Траянов от БК “Троя” успя да достигне 54-тото място в турнира.

Поздравления на всички български участници в Sofia International Open 2022, благодарим за хубавите емоции, напрегнатите моменти, високите резултати и се надяваме в следващите международни форуми да видим повече българи на призьорските места!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA