Menu
BgBowling

Кръг V от РИШ “Шипка” – Обзор

Между 10.03 и 12.03 в град София се проведе петият кръг от Републиканското индивидуално първенство за сезон 2022/2023. Последният за годината турнир тип “Стандартен” събра 36-мата най-добре представили се в класификациите атлети от всички зони на България, които направиха едно силно и интригуващо състезание. В настоящата публикация ще обсъдим всички квалификации, финални фази и шампионски срещи, които наблюдавахме през изминалите дни. Пожелаваме ви приятно четене!

Плакат за Кръг V “Шипка от Републиканското индивидуално първенство

Квалификационните серии в “А” група: Квота за участие в турнира получиха 22-ма атлети от цяла България. Форматът на петия кръг предвиждаше две серии по 4 игри и съответно според сборовете на състезателите се изготвя класирането. Схемата за намазване беше позната на българските атлети – 42-футова дължина и 22.15 милилитра дебелина. Подобни намазвания на “Шипка” бяха изполвани през изминалия сезон в турнирите Sofia International Open 2022 и Fantastico Open 103.

Надпреварата започна на 11-ти март и 22-мата състезатели заеха пистите си. В първата игра част от атлетите по-бавно се адаптираха към условията на пистите, други като Пламен Станчев от БК “Мега” още от началото реализираха огромни резултати – почти перфектна игра за него от 277 точки. Победителят в Кръг IV от РИШ 2022/2023 Марина Стефанова от БК “АТИА” събра цели 254 точки във втората игра, което сериозно я изкачи в класирането. Най-високата игра за целия турнир направи Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” в третата игра – 289 точки, тя му донесе и първото място. Пламен Станчев затвори серия 1 с резултат с 257 точки.

Втората серия в “А” категория започна по-скромни за повечето състезатели, най-успешен беше Любен Левичаров от БК “Страйк Мания – София”, който записа 247 точки. Мариана Метексинова от БК “АТИА” направи силна втора игра, в която достигна 252 точки. Третата игра беше една от най-високите за състезателите – видимо напрежението се покачваше с напредване на фазата. Александър Захариев от БК “АТИА” прибави към актива си 248 точки в нея. Всичко приключи след финалната 8-ма игра, в която първенец стана Тодор Личев от БК “Троя” – 266 точки за него.

Продължаващи напред атлети в “А” група

Квалификационните серии в “Б” група: До същинската надпревара в Кръг V “Шипка” достигнаха 14 атлети от цялата страна, те бяха разпределени сред състезателите на “А” група и турнирът започна. Изключителен старт направи Дмитри Пудов от БК “Корона”, който записа 240 точки за начало на серия 1. Много силно изпълнение от Рудолф Подлипски от БК “Магьосниците 2005” последва скоро след това – 231 точки. В третата игра резултатите се успокойха и най-силен резултат постигна Станимир Върбев – 196 точки. Дмитри Пудов завърши серията отново подобаващо – 223 точки и място на върха в класирането.

Втората серия в съботните игри беше решаващата и мобилизацията по пистите на зала “Joy Station” беше пълна. Калин Симеонов влезе в продължаващите с първата си игра от 195 точки. Георги Божилов от БК “Страйк Мания – София” записа 220 точки във втората, с което се издигна до второто място в класирането. Третата игра в серията беше най-успешна за Рудолф Подлипски от БК “Магьосниците 2005”, който отново се изяви с над 200 точки – 210 за него. Всичко приключи с последната четвърта игра в серия 2, която сложи край на квалификациите. Най-добрата игра за цялата “Б” група постигна Живко Димитров от БК “Страйк Мания – София” – 248 точки, с които сериозно се изкачи в класирането.

Класирането в “Б” категория след сериите

Финална Фаза 1 и 2 в “А” категория: До неделните финали достигнаха 12 атлети в “А” група и те бяха изправени пред 2 финални етапа. В първия игралите разполагаха с 4 игри сбор, след които първите 6 щяха да продължат. Добрите постижение във финалите заваляха още от първата игра, в която най-резултатен се оказа Александър Захариев от БК “АТИА” – 234 точки. Втората игра беше значително по-силна за всички състезатели, отбелязваме постижението на Любен Левичаров от БК “Страйк Мания – София” от 229 точки. В третата наблюдавахме равенство при топ резултатите – 258 точки за Диан Динев и Любен Левичаров. Последната 4-та игра беше напрегната, но това не попречи на Пламен Николов да завърши достойно с 233 точки. 

Втората финална фаза в кръга отново ни изненада с опити за 300, високи серии, размествания и повече. В нея форматът предвиждаше 3 игри сбор + половината резултат от Фаза 1. Интензивна игра и много страйкове видяхме отново от Диан Динев – 265 точки. Втората игра ни предостави още една страхотна игра – 257 точки от Радослав Тенчев, БК “Магьосниците 2005”. Доста играчи имаха възможност при високо последно постижение да влязат в степладер мачовете. Най-добре се представи Любен Левичаров, който с почти перфектна игра от 265 точки зае 2-рата позиция за директните двубой. 

Живко Димитров, Пламен Станчев и Станимир Върбев във Финална Фаза 1

Финална Фаза 1 и 2 при играчите в “Б” категория: Първият финален етап посрещна 9-мата най-добре представили се състезатели през сериите. Те също разполагаха с 4 игри, сега ще погледнем най-запомнящите се постижения. Още от началото в таблицата се записа Дмитри Пудов от БК “Корона”, който достигна 211 точки. Значителна игра направи и играчът на БК “Страйк Мания – София” Георги Божилов – 225 точки във втората. Още един от водещите атлети показа завидна форма в третата игра – Рудолф Подлипски от БК “Магьосниците 2005” събра 237 точки. Неговото дело беше и последното най-силно постижение от 248 точки, което му донесе и 2-рото място в класирането. 

Втората фаза включваше само 6-ма играчи от “Б” група и резултатите бяха далеч по-близки. 3 игри за определяне на топ 3 за степладер. Единственият атлет с постижение над 200 точки в първата игра беше Георги Божилов от БК “Страйк Мания – София” с 202. Двама играчи атакуваха високите позиции със 194 точки, а най-силна игра показа Дмитри Пудов – 198. Третата игра беше последната възможност за атлетите да се сдобият с билет за директните мачове – Живко Димитров от БК “Страйк Мания – София” спечели третото място с 217 точки. 

Класиране след Финална Фаза 2

Степладер в “А” група: До полуфиналът в най-елитната група на петия кръг от РИШ “Шипка”достигнаха Радослав Тенчев от БК “Магьосниците 2005” и Любен Левичаров от БК “Страйк Мания – София”. Интересен факт е, че и двамата състезатели спечелиха квотите си за участие от “Последен шанс”. Форматът предвиждаше само 1 игра степладер и тя започна доста равностойно. Изпусната 4-та кегла коства на Тенчев предимството, а няколко поредни страйка за Левичаров му позволиха да вземе инициативата в свои ръце. Двуръкият Любен направи грешка на 10-ти фрейм, но с 213 на 197 точки, мачът беше решен. 

Финалната битка за голямата купа в 5-тото издание на РИШ за 2022/2023 изправи съотборници Диан Динев и Любен Левичаров. Срещата им започна с добри изпълнения и страйкове, но дупка на Левичаров го превърна в догонващ. Резултатът беше почти изравнен към 8-мия фрейм, когато Динев започна серия от страйкове. Младият атлет не устоя на натиска и със spare-и накрая достигна 201 точки. Победител в турнира стана Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” с финална игра от 227 точки. 

Диан Динев – шампион в “А” категория

Степладер в “Б” категория: 

В битката между 2-рия и 3-тия се изправиха Живко Димитров от БК “Страйк Мания – София” и Дмитри Пудов от БК “Корона”. Димитров изпита трудности с адаптирането към променилите се условия на пистите, което доведе до няколко неточности в началото на мача. Атлетът на БК “Корона” взе правилните решения и успя да събере резултат от 181 точки. Те бяха достатъчни, за победа над Димитров, който завърши със 144. 

Финалът в “Б” група настъпи и за титлата се състезаваха лидерът до момента Георги Божилов от БК “Страйк Мания – София” и Дмитри Пудов. След начални spare-и, двамата играчи започнаха да трупат поредици от добри удари и страйкове. Към 9-ти фрейм преднината беше на таблото на Пудов. В последното си изпълнение той обаче бутна само 4 кегли и получи много сложен split за затваряне. Покри повечето от кеглите и приключи срещата с 230 точки. Георги Божилов направи опит да достигне опонента си, но приключи с 216. По този начин Дмитри Пудов от БК “Корона” спечели купата в Кръг V “Шипка”. 

Дмитри Пудов – победител в “Б” категория

Благодарим на всички атлети за участието и приятната атмосфера по време на Кръг V “Шипка” от Републиканския индивидуален шампионат 2022/2023!

Всички призьори в турнира
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA