Menu
BgBowling

Световна история на боулинга

 

Боулингът е с дълга и богата история. Днес е един от най популярните спортове в света.

Британският антрополог Сър Флиндърс Петри открива през 1930 г. колекция от предмети в детски гроб в Египет, които приема за предшественици на боулинга. Ако това е вярно, тогава боулингът сам по себе си датира от преди 3200 години преди Христа.

Германският историк Уилям Пел приема за даденост, че в неговата страна боулингът датира от преди 300 години. Съществени доказателства показват, че боулингът в Англия датира от 1366 година, когато Крал Едуард ІІІ го обявява извън закона, за да могат войниците му да се фокусират върху стрелковата си подготовка.

Няма дори и капка съмнение за популярността на боулинга по времето на Хенри VІІІ. По това време е имало много варианти на игри с “кегли”, а също така игри, при които се е хвърляла топка по предмети различни от кеглите.

Несъмнено английските, датските и германските заселници в Америка са тези, които са пренесли своите варианти на боулинга в новата си родина. Най-ранното споменаване за тази игра в сериозната американска литература е от писателя Уошингтън Ървинг, когато неговият герой Рип Ван Уинкъл се събужда от звука на “разбиващи се девет кегли”.

Боулингът изживява своите падения и възходи. През 1841 година в Кънектикът, САЩ съдът обявява боулинга за незаконен, вероятно поради факта, че се е използвал главно за залагания.

Дори и да не е ясно къде точно е възникнала “tenpin” играта, в края на 1800 -та година е ставала все по-популярна в много щати като Ню Йорк, Охайо и дори в далечния запад като Илинойс. Всъщност детайлите за тежината на топките и размерите на кеглите също варирали според региона. Но това се променило, когато ресторантьорът Джо Там успял в края на краищата, след много усилия, да привлече на сбирка представители на различните регионални боулинг клубове. На 9 Септември 1895 година, в зала Бетовен в Ню Йорк Сити се състоял първият Американски Боулинг Конгрес. Скоро след това се установили стандартите на играта и започнали да се провеждат национални състезания.

Технологията на боулинга върви с огромни стъпки напред. В началото топките за боулинг били направени от бакаутово дърво. През 1905 година била представена първата каучукова топка “Evertrue”, а през 1914 година корпорацията Brunswick успешно рекламира топката Mineralite, която впечатлява със своето “мистериозно каучуково съдържание”. През 1951 година друг технологичен пробив поставя основите за следващото развитие на боулинга. Американската компания AMF купува патента на Gottfried Schmidt за автоматичен пинспотер и в края на 1952 година започва производството и предлагането на автоматични пинспотери. От този момент нататък “момчетата с кеглите” загубили работата си. Днес боулингът радва над 100 милиона души по света.