Menu
BgBowling

Фантастико Опън 97 – купа “Саяна”

Плакат за Фантастико Опън 97
Яна Динева – победител в “Ц” група
Диан Динев – шампион в “А” група
София Стоянова – 1-во място в “Б” група

Фантастико Опън 97 – купа “Саяна” беше едно много приятно за наблюдаване и напрегнато за участие състезание, което определено ни донесе много позитивни емоции. То се проведе в рамките на последната седмица от месец октомври(25-31.10) и ни представи много интересни квалификации и финални фази. Нека първо отдадем нужното внимание на схемата за намазване на пистите, която беше използвана по време на всички игри в турнира. Това тук е нейна снимка:

Намазване за Фантастико Опън 97

Научаваме от картинката, че дължината на намазването е 41 фута, което е доста често използвано за така наречените “house” намазвания, които са познати като по-лесни, с повече плътност на маслото в центъра и доста по-сухи крайни бордове. Подобна дължина имат също и “sport” намазвания, които са масово използвани при провеждане на световни първенства и силни форуми – те са доста по-сложно структурирани, имат множество подобрения и усложения от това, използвано по време на ФО. Освен дължината трябва да погледнем и дебелината, която в този случай е доста малка – само 9 милилитра напред. Ниското количество на маслото предразполага по-ранна реакция на топката при достигане на сухата част на пистата и води до по-бързо изсъхване на самите писти. Всички тези факти обаче само допринесоха за по-удобна игра на играчите, те се възползваха от всички възможни опции и резултатите въобще не бяха ниски.

Квалификациите във ФО 97: Клавификациите за това издание на Фантастико Опън се проведоха между 25-30-ти октомври и определено играчите се постараха за достигане на неделните финали. Cut-овете в отделните категории бяха както следва: 96.3 среден резултат за “Ц” група, 173.7 среден беше достатъчен в топ 12 в “Б” група, а в най-силната категория “А” достигна минимум от 185.3 средно на игра. Голяма част от участнците влязоха на финала, а с голям брой квалификации се отбелязаха Стоян Арсов от БК “Мега” с цели 8 серии, Александър Захариев от БК “Атиа” с 4, както и Георги Делийски от БК “Троя”, Мариана Метексинова от “Атиа” също с по 4 участия. Да погледнем отделните групи сега.

Финалите на “Ц” група – 8 бяха състезателите, които участваха във ФО 97, правилата позволиха всички те да играят и на финалите. С най-добри постижения се записаха Илиян Стоянова с доста високия среден от 169.2 точки, а втора беше Яна Динева от БК “Страйк Мания – София” със 162.3 средно. В първата финална фаза трима атлети се включиха и изиграха по 3 игри, които по-късно им послужиха за съверноваването с топ 4. При влизането и на класираните по право състезатели, ФО 97 стна много по-интересно и вече конкуренцията се засили. След нови 3 игри финалната степладер четворка се изясни и това бяха: 4-ти за директните мачове стана Христиана Иванова от БК “Страйк Мания – София”, на която и предстоеше игра срещу третия финалист, а именно Никола Живков също от “Страйк Мания – София”. Изключително близка игра между двамата, последните удари решиха драмата и със 165/163 Живков успя да спечели. Класирането му към полуфиналите значеше изправяне срещу Яна Динева – отново от същия софийски отбор “Страйк Мания”. Много интригуващ мач между участниците, които завърши с доста добри постижения 188/167 и победа за Яна Динева. Предстоеше финал, на който се изправиха младата Динева и водачът по време на квалификациите – Илиян Стоянов. Доминацията на Яна Динева продължи, със стабилни изпълнения тя достигна резултат от 176/146 тя спечели първата си купа в “Ц” група във ФО 97.

Финалите в “Б” група – 20 са играчите, участвали в това 97-мо издание на Фантастико Опън, до финалите достигнаха 16 души. Още през квалификациите се отделиха с голяма преднина някои атлети като например София Стоянова от БК “Страйк Мания – София”, която регистрива среден от 202.3 точки, в топ 4 също влязоха Станимир Върбев 1144 сбор, а третата позиция от квалификациите отиде при Борислав Попов от благоевградския БК “Корона” за постижение от 189.8 среден. Достигайки до неделните финали, настроението беше приповдигнато. По време на Фаза 1 четирима бяха играчите, които напуснаха, а с хубави 3 игри се отбеляза Дмитри Пудов със 194.8 среден. Присъединиха се и топ 4 по-късно, когато нивото сериозно се повдигна. От този кръг продължаващи са 6-мата, а точно 6-ти застана Иво Кларк от БК “Академик – ВВ” – постигна 1050 точки за 6 игри. Следващата фаза се състоеше от 2 игри сбор, при тях се определиха и финалистите за степладер. Доста старания, стратегии и точни удари по-късно, беше ясен първия дирекетен мач – до него достигнаха Ангел Анев и Дмитри Пудов, които направиха добър мач, особено силно представяне на Пудов, който с 213 на 155 взе победата в степладер 1. Предстоеше полуфинал, където опонент за титлата беше втория класиран от преварителните кръгове – Рудолф Подлипски от БК “Магьосници 2005”. Силно представяне от атлетите, високо ниво на играта, но отново победител излезе Дмитри Пудов, койко с 213/190 точки надделя над Рудолф Подлипски. Дойде време за финалния мач, който щеше да донесе купата и на един от финалистите. Изправиха се 13-годишната София Стоянова и Дмитри Пудов, видимо напрежението беше голямо и това си личеше и по притеснението на играчите. По-скромни резултати във финала, но с 181 на 155 София Стоянова драбна и купата в “Б” категорията.

Финалите в “А” група: Категорията на майсторите беше представена от 18 играчи, успяха до финал да достигнат почти всички участници. Топ 4 бяха с много високи постиженията и ножицата между тях и останлите беше голяма и лидерът Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” достигна най-добра серия от 1368 точки, което се равнява на 228.0 среден резултат, също доста голяма преднина за Дарин Траянов и Мехмет Кая с по 1330 и 1328 квалификационни серии. Стана време за финалите в неделя и видяхме колко мотивирани изглеждаха всички. Фаза 1 не беше пълна с невиждани игри, все още се ориентираха и влизаха във форма участниците. Отпадналите бяха само 2-ма, шансовете на всички атлети бяха все още налице. Фаза 2 обаче рязко засили градуса на напрежение във ФО 97, защото вече се отличиха със средни резултати даже над 220 при доста състезатели. Водач след 3-те игри остана Диан Динев с едно постижение от 264 точки, втори излезе Любен Левичаров с 3 игри от 225.0 среден, трета позиция остана при Мехмет Кая. Борбата в топ 8 беше кървава, 2-те игри за определяне на степладер финалистите бяха крайно важни, понеже някои атлети точно в тях стъпиха накриво и почти всеки имаше шанс да влезе в топ 4. До първата директна среща достигнаха Любен Левичаров и Радослав Тенчев, които направиха изключително силен и интригуващ мач. Еднакво начало за двамата с множество страйкове, но Тенчев продължи страхотната си серия и с 278/202 взе победата. Полуфиналният мач обеща също интрига, там Радослав Тенчев се изправи срещу втория по класиране – Тодор Личев от БК “Троя”. Отново силна и стабилна игра показаха полуфиналистите, отново обаче на Тенчев показва обиграна ментална игра и се наложи над Личев с 226/200. Финалът обеща драма, дългогодишни съперници се изправиха и сега беше време за сериозна битка. Диан Динев и Радослав Тенчев направиха добър финал, в който обаче силите на Динев успяха да надвият 2-те победите на Тенчев. С 221/165 Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” спечели купата в “А” група.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA