Menu
BgBowling

Финали на РИШ – “Сеньори”, “Младежи” и “Девойки” за сезон 2021/2022

Последният турнир за сезона от серията Републикански индивидуален шамоионат ни предложи два дни, запълнени с невероятни надпревари, серии от над 220 среден резултат, защита на титли и решаващи се мачове с минимални разлики – всичко това се случи в уикенда 11-12.06, състезателите пътуваха до добре познатата ни зала “Joy Station” в София.

Предварително записаните играчи за всички дисциплини бяха както следва: “Сеньори” – 19 играчи, “Девойки” – 6 броя участници и при “Младежите” – само 4-ма. По – пълна информация за участниците може да видите в ТАЗИ страница.

Намазването, избрано за тазгодишното издание на финалите за РИШ беше следното:

Беше приятно конструирано, с по-сухи крайни бордове и силна концентрация на мазната част в средата, което предразполагаше линия със редна, контролируема топка(солидна, перлена или матова като тип покритие), която да започва от 17/18 борд, към break point-a да се развърта докъм 8-ми борд. Друга стратегия на не малка част от играчите беше да атакуват схемата с уретанови топки, по-силни или по-меки, които да излизат по външните сухи бордове и при обръщането да влизат в кеглите с много набрана енергия.

Турнирът в тези три дисциплини започна точно по програма в съботния ден точно в 10:00 часа. Регламентът предвиждаше 10 квалификационни игри за всички участници при дамите, младежите и при по-опитните атлети. Те бяха разпределени в две серии от по 5 игри и се сумираха резултатите им. Целта на всеки състезател беше да достигне до топ 6 при “Младежи” и “Девойки” и топ 8 при “Сеньорите”. Нека сега разгледаме поотделно всяка от групите.

Квалификации в категория “Сеньори”: Както споменахме, 19 бяха началните състезатели при най-опитните играчи, конкуренцията всяка година става по-сериозна, поради новите попълнения в тази графа за играчи над 50 години. Тази не беше изключение, бяхме свидетели на много силни, близки и едновременно напрегнати и нажежени квалификации. В първите игри добра линия и доста прилични удари намериха Бранислав Сергиевски от БК “Магьосниците 2005”, който реализира 192, 230 и 220 точки за откриване. Хубави начални три игри постигна и Станимир Върбев от БК “Троя” – стартира с 211, 191 и 197 точки. Впечатление направи големия брой на атлети със среден около или над 190 точки – видимо схемата на намазване позволяваше на различни стилове да постигнат и стабилни поредици от игри. Първата серия завърши с водач Георги Божилов от БК “Страйк Мания – София”, който постигна общо 1044 точки или 208.8 среден с най-висока игра от 257 точки.

Във втората серия резултатите се приближиха още повече, повечето представа за пистите и даденостите на маслото помагаше на някои състезатели и съотетно обърна други атлети. От самото начало се виждаше силният опит на Станимир Върбев да запази доброто си място и с 229, 152 и 233 даде сериозна заявка за Етап 2. Много силни втори 5 игри събра един атлет по-надолу в класирането – Димитър Попов от БК “Максим 300”. След първия му регистриран резултат от 865 точки, видимо е изработил добра стратегия в почивката и във втората квлаификация избихна с общо 1051 точки, което и е най-високото индивидуално постижение за всички 38 серии на сеньорите. Две изравнени серии направи Георги Димов, дебютантът миналата година с 3-то място(вижте повече за миналогодишния турнир ТУК ). 984 точки, последвани от 931 му донесоха последната 8-ма продължаваща позиция напред. Цялата таблица от Фаза 1 е тук:

Квалификации при “Девойките”: Тази година девойките бяха 6 на брой и всъщносът нито една дама не отпадна от състезанието след първия ден. Това освен успокоение, донесе и повече валидност на първите 10 игри, които всъщност определиха до голяма степен лидерските позиции. Дамите играха заедно с младежите, така че доста интересно въртене по пистите, търсене на нови места за игра поради промените – постоянно се случваха интересни събития. Вниманието от началото ни беше насочено към двете шампионки от миналите години – Станислава Венкова от БК “Атиа” и София Стоянова от БК “Страйк Мания – София”. Първоначалната преднина беше за Венкова, която стартира със 174, 157 и 199, огромни резултати липсваха, така че имаше шанс за всяка една девойка по всяко време. Стоянова отговори с по-силни последни игри в първата серия – 179, 198 и 192. Яна Динева и Яна Иванова от БК “Страйк Мания” също достигнаха достойните 752 точки и съответно 682.

Втората фаза на квалификациите бяха също толкова интересни, конкуренцията между Станислава Венкова и София Стоянова се задълболчи със стабилните и постоянни постижение на по-младата дама от 170/160, нямаше крайно слаби игри в тази серия и приключи с 832 точки и общо 1694 сбор. Проблеми се появиха за Станислава Венкова на някои от пистите, които бяха с по-трудно размазано масло, доста сплитове доведоха до нейното отстъпване до втората позиция в общата класация с общо 1668 точки. Последното място, което даваше право на участие в неделните директни мачове зае Христиана Иванова отново от БК “Страйк Мания – София” – тя събра 1387 точки и малко под 140 среден на игра. Цялата таблица в тази категория изглеждаше по този начин:

Квалификациите при “Младежите”: Ниска активност от младежите в България тази година, само 4-ма бяха участниците и въпреки интересните мачове, липсваше масовосността от миналите издания. Все пак регламента се спазваше и 10-те квалификационни игри бяха изиграни и първата серия беше доста изненадваща откъм рекордите. Такъв постави състезателят Любен Левичаров от БК “Страйк Мания – София”, който в първата си серия и 5-те първоначални игри постигна среден от 219.0 точки и сбор от 1095. Този му резултат му донесе сериозна преднина и спокойствие за втората част. Хубави игри направи и Борислав Попов от БК “Корона” – 165, 202 и 155 точки в средата на серията. Попов представи доста завидна форма предвид невъзможността му да тренира в родния му град – Благоевград. Другите две момчета показаха още по-силни серии във втората част.

Тя започна подобно на първата, но близкото завършване на Стилиян Маринов от БК “Академик – ВВ” и Арсений Подлипски от БК “Магьосниците 2005” – след първите 5 игри разликата им беше само 5 точки. Подлипски беше готов да се пребори за по-високо място в таблицата – започна доста силна поредица от игри, ударите с новата му топка вървяха гладко и даже започна една с 5 страйка един след друг. След 203, 161 и 208 точки Арсений Подлипски си спечели третата позиция с общ сбор от 1666 точки. Водач в групата остана Любен Левичаров, прилична втора серия и резултат от 211.7 среден му затвърди първото място. Класирането в дисциплина “Младежи” изглеждаше по този начин:

Round Robin фазата при “Сеньорите”: 8-те най-добри състезатели се събраха в неделната сутрин и бяха готови за директни срещи едни между други. Предстояха игри, които да носят бонус точки, 20 точки за победа, така че нищо от завършилото класиране не беше гарантирано да остане. Започнахме с класическият мач от финалите на сеньорския турнир – Бранислав Сергиевски срещу Тодор Личев. Стабилната игра на досегашния лидер Сергиевски му изневери в началото на Round Robin-а и той предаде този мач със 176 на 232. Тази добра игра се запаси дълго за Тодор Личев – през целия втори етап той запази това високо ниво, успяваше да се възползва от отворените му вратички от опонентите и всъщност постигна 7/7 победи и най-ниският му резултат беше победа със 192 точки. Друг състезател, който направи много успешни срещи в тази фаза беше Радка Дангова отново от БК “Троя”. Тя загуби само срещу Личев, а даже реализира няколко много респективни победи над Георги Димов(с 242 точки), както и срещу Рудолф Подлипски достигна 246 точки и това донесе доста бонуси. Най-труден беше втория етап за Георги Божилов от БК “Страйк Мания – София”; който не успя да победи никого и зае  8-мото място в тазгодишната надпревара. Само първите 3-ма атлети излязоха от тази фаза – беше време за степладерите. 

Round Robin в категория “Девойки”: Всички 6 дами, които участваха в съботните квалификации взеха участие и в мачовете помежду им. Ситуацията беше подобна на тази при сеньорите – сериозна борба, някои високи постижения и целта на всичко момичета беше топ 3 класиране за степладерите и борбата за купите. Играта между тях започна интригуващо с мач на София Стоянова от БК “Страйк Мания – София” срещу нейната опонентка на Станислава Венкова от БК “Академик – ВВ”. В нея по-добра психика показа по-опитната Станислава Венкова и се наложи със 180 на 144, от което си възвърна малкото точки, които изоставаше зад Стоянова. Не беше това най-интересния мач обаче, доста по-високо резултатна беше срещата между Яна Иванова  от БК “Страйк Мания – София” и отново Венкова. Те започнаха доста бурно, страйкове, спеъри, хубави поредици от удари, които доведоха до решаващи последно фреймове. От тях по-успешно излезе Станислава Венкова, което достига и едно от малкото в неделното класиране за дамите 200+ постижение. След още няколко мачове се определиха и трите дами, които щяха да продължават. След Станислава Венкова и София Стоянова, трета се класира за степладер Яна Иванова.

Директните мачове при “Младежите”: Само 4-мата млади състезатели, които записаха добри две серии в съботния ден се появиха и в Round Robin игрите. Доста по-къс беше техният втори етап, предстоеше им по една игра с останалите 3-на играчи и по две игри самостоятелно, при което директно се получават 20 служебни точки за победа над постигнатия резултат. Така дамите и младежите завършиха по едно и също време, но е важно и отделните мачове в група “Младежи” да погледнем. Започнахме с много близък мач между досегашния лидер Любен Левичаров и русенеца Арсений Подлипски, те направиха равностоен и неясен до последния момент мач. След няколко лоши удара и за двата, влязоха в правилното темпо и завършиха силно. Даден шанс от страна на Левичаров беше взе от Подлипски и с 9-ка в 12-ти фрейм той победи с резултат 175 на 176. Това беше обаче единствената загуба на Любен Левичаров от БК “Страйк Мания – София”. Той стартира с начално 232 срещу Борислав Попов, така прие и голяма преднина. Срещу един от липсващите атлети самостоятелно Левичаров достигна 248 точки, така че той запази и лидерската позиция за степладерите. Добра игра направи Арсений Подлипски и срещу Стилиян Маринов от БК “Академик – ВВ”, те играха прилично, но малко повече точност накрая изигра значителна роля за Подлипски, който пребори Маринов със 168 на 138 точки. Срещата пък на Борислав Попов от БК “Корона” и Арсений Подлипски стигна до силен резултат за състезателя от Благоевград. С доста красиви страйкове и няколко важни спеъра Борислав Попов спечели срещата с 206 на 176 точки. Така се заформи и финалната тройка в категория “Младежи”: 

Степладерите при “Сеньори”: Настана време за решаващите мачове между топ 3 състезателите, първо предстоеше полуфиналната среща между атлетите Бранислав Сергиевски от БК “Магьосниците 2005” и Радка Дангова от БК “Троя”. Форматът на игра в полуфиналните срещи изискваше 2 от 3 победи общо. Нивото на първата борба щеше да бъде високо, двама много опитни и умело играчи се изправиха един срещу друг. Сериозна спеър игра, почти бе пропуснати кегли видяхме. Неприятни сплитове и разцепвания на кеглите обаче доведоха Бранислав Сергиевски до 179 точки и това не беше достатъчно. Втората игра започна невероятно за двамата, рядко удар беше различен от страйк – видимо се чувстваха вече комфортно и Радка Дангова и Сергиевски. Не смогна обаче Дангова на наложеното темпо и след 6/7 страйка подред за Бранислав Сергиевски той изравни резултата с 1:1 и игра от забележителните 261. Достигнахме до решителна последна битка, там шансовете бяха изравнени. Отново се завърнаха много спеъри, но по някой страйк даваше предимство на един от сеньорите. След по-хубав край на третата игра Радка Дангова спечели с 2:1 срещу Бранислав Сергиевски и се класира за финала. 

Двама съотборници и дори спътници по време на пътувания към турнирите на ББФ – Тодор Личев и Радка Дангова от БК “Троя” щяха да решат кой ще вдигне титлата. Дали Личев щеше да съхрани титлата си от миналите години, или Дангова щеше да вземе своята първа. Започнаха много силно и двамата финалната среща, приятно размазани бяха пистите и Тодор успя бързо да влезе в ритъм. Радка Дангова обаче не забави темпото си и успя да реализира невероятното 241, което й даде точка преднина. Във втората игра се появиха проблеми при една от пистите за Тодор Личев, което му докара няколко трудно конфигурации и съответно празни фреймове. Радка Дангова се възползва от по-правата си игра и успя да се събере във важните моменти – 228 точки срещу 179 и това сложи край на турнира. Радка Дангова от БК “Троя” спечели състезанието при “Сеньори” за сезон 2021/2022. 

Бранислав Сергиевски – трета позиция
Тодор Личев – второ място
Радка Дангова – републикански шампион в категория “Сеньори”
Тримата призьори в дисциплина “Сеньори”

Степладерите при “Девойките”: Полуфиналният мач противопостави две съотборнички и приятелки – София Стоянова и Яна Иванова от БК “Страйк Мания – София”. Двете показаха доста прилична форма в директните мачове по време на Round Robin-а и бяхме екзалтирани да видим как ще се развие срещата. Наистина се получиха близки игри, но с по-слаби резултати, поради умората и честите неприятни комбинации, които оставаха на дамите. Първата игра беше спечелена в последните 2 фрейма категорично то София Стоянова със 165 на 127. Продължиха с доста спеъри и спокойни затваряния във втория мач, там и Стоянова изпита дискомфорт, който доведе до още по-минимална разлика в последните хвърляния на втората игра. Плътно една до друга върваха дамите, грешка от едната – пропуск за другата девойка. Така достигнахме до последния фрейм, преди който силите бяха напрактика изравнени и значение имаше коя състезателка ще открие поредица от страйкове. Това направи отново по-младата София Стоянова и тя събра 143 точки. Яна Иванова имаше шанс, но не се възползва и приключи участието си с резултат от 128 точки. Така финалът предвещаваше нова среща на София Стоянова и Станислава Венкова.

Финал: Финалните игри щяха отново да бъдат изиграни от участничката на БК “Академик – ВВ” – Станислава Венкова и представителката на БК “Страйк Мания – София” – София Стоянова. Беше време да решим въпроса относно тазгодишната републиканска купа. Желанието за победа се виждаше и при двете дами, но според началото беше трудно да предвидим коя ще надделее. Видимо шяхме да видим битка на солидни затваряния на кегли, менталната подготовка изигра определяща роля. Така лека – полека достигна и до края на първата игра, която завърши с победа за Стоянова, достигнаха резултати от по 182 на 157 точки. Втората игра беше силно напрегната, понеже при загуба на Станислава Венкова – изчезваше целият й шанс за 3-та рештелна игра. Започнаха отново дамите на познатото ниво, нямаше да видим страхотно високи резултати, а по-скоро бавна и тактическа среща. Всичко вървеше добре за двете девойки, леки спънки в края на играта предрешиха лидера. Станислава Венкова не успя да притисне достатъчно Стоянова и беше победена със 178 на 162. София Стоянова спечели титлата за първо място при “Девойките”.

Яна Иванова – трета позиция
София Стоянова – шампион в категория “Девойки”.

Степладерите при “Младежите”: 3-мата най-добри младежи бяха готови за сериозна битка. Първо дойдоха полуфиналите, които противопоставиха Борислав Попов от БК “Корона’ и най-младото момче в категорията – Арсений Подлипски от БК “Магьосниците 2005”. Двамата двуръки атлети направиха пълно зрелище за публиката. В първата игра наблздавахме късметлийски страйкове, хубави затваряния, но и голями пропуски на единични кегли. Всичко достигна до 10-ти фрейм, в който Арсений Подлипски не затвори напълно вратата за Борислав Попов, но той не успя да се възползва и Подлипски поведе с 1:0 след победата със 154/150 точки. Също толкова интригуваща беше и втората им среща, в която ранно предимство на русенеца му даде измамна сигурност, но след няколко грешки бяха практически с еднакви шаносове за победата двамата атлети. Все пак по-силната цялостна игра донесе 2:0 за Арсений Подлипски, който със 157 на 135 надви Борислав Попов и се класира за финалния двубой с лидера през турнира.

Финална среща: Време беше да разберем дали Любен Левичаров щеше да защити трите си републикански младежки титли или щяхме да имаме нов победител. Предсатвителят на БК “Магьосниците 2005” беше показал много добра игра до момента – всичко беше възможно. Започна финалната среща и повечето сигурност у Левичаров му донесе предимство с откриващи няколко страйка. Подлипски получи няколко неприятни сплитове, които не успя да свали и в края на първата игра регистрира точно 134 точки. Устремен към втората игра, Любен довърши фреймовете си за 214 резултат и една победа напред. По-близка беше втората игра, Арсений Подлипски намери правилната траектортория за топката си и стартира стабилно. Скоро обаче отново промяната на пистите му попречи да достигне високите числа и след доста спеъри и сплитове завърши със 143 точки. Следвайки работещата досега стратегия, Любен Левичаров запази приличните изпълнения, страйковете се редуваха със спеъри и за втората си финална победа той записа 196 точки. С тези две силни постижения Любен Левичаров от БК “Страйк Мания – София” взе купата за победител в категория “Младежи”.

Борислав Попов – трета позиция
Арсений Подлипски – втора позиция
Любен Левичаров – републикански шампион за “Младежи”
Тримата финалисти в категория “Младежи”
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA