Menu
BgBowling

Българското участие в Balkan Challenge 2022

Приключи най-големият международен турнир през изминалите 3 години в България, през които глобалната ковид пандемия и предпазните мерки не позволяваха провеждането му. Тази година обаче над 160 атлети се състезаваха сериозно и бяхме свидетели на еидн страхотен Balkan Challenge. Време е да отбележим какво се случи в него, кои бяха българските представители във финалите и как една млада дама победи десетки играчи, за да спечели състезанието в “Б” група. Нека проследим развитието на турнира стъпка по стъпка.

Банерът на Balkan Challenge 2022

Balkan Challenge 2022 се проведе в рамките на 18 – 26.06. Дисциплините, които се проведоха бяха индивидуално(А и Б група), двойки и отборната надпревара. Между 18 и 26-ти се проведоха 24 серии, в които всички атлети можеха да участват, форматът на квалификациите беше 5 игри сбор. Индивидуалните серии се играеха постоянно, за двойки квалификацията представляваше събиране на резултатите на двама атлети, които преварително са се записали. Отборното състезание беше още по-интригуващо, игрите за класиране се играха в отделен ден и там бяхме свидетели на множество цветни, успешни, забавни, концентрирани и всякакви други отбори, за които ще стане дума след малко. Нека видим как се развиха всички квалификации в категория “Б”.

Зала “Joy Station” преди начало на серия

Квалификация в “Б” група: Във втората по сила група на Balkan Challenge 2022 се включиха цели 66 състезатели от мноежство страни. Силно очаквана беше надпреварата, големите групи от Гърция, Кипър, Литвия и много други страни. В началото на седмицата предимно участие направиха нашите български атлети, в по-късният период имаше вече силна конкуренция за топ 16, които всъщност продължаваха напред. Доста серии се изиграха, желанието за участие на българите в Balkan Challenge беше голямо. С най-много квалификации се отбелязаха Живко Димитров от БК “Страйк Мания – София” – 9 серии, Рудолф Подлипски от БК “Магьосцните 2005” – 8 броя, а пък Зорница Атанасова – БК “Троя” приключи със 7.

Схема на намазване за Balkan Challenge 2022

Това беше картинката на схемата за намазване, използвана по време на цялото състезание, дължината му е от 42 фута, а разпределението беше такова, че благоприятстваше игра със средно силна топка, дали перлена, дали солидна или силна асиметрична топка – зависеше от личните умения и предпочитания на всички състезатели. Факт са високите резултати и сложните за достигане cut линии.

Квалификациите в “Б” група: След 24 серии, много усилия и всякакви стратегии, бяха ясни продължаващите уяастници, сред които имаше и не малко българи. Това направиха: София Стоянова от БК “Страйк Мания – София”, която запази мястото си в водещата четворка – 4-то място в таблицата със среден от 208.8 точки и последни три игри 243, 239 и 223 точки. След нея висока позиция зае Иво Кларк от БК “Академик – ВВ” – 7-ми с резултат от 1001 общо и точно 200 среден. Друго добро постижение на българите беше представнето на Славчо Кордев от БК “Корона” – среден от 195.8 за него. На последователни места(10-то и 11-то) се записаха атлетите Димитър Попов от БК “Максим 300”, който постигна 971 точки, а точно със същия резултат се класира напред и Диди Илиева от БК “Академик – ВВ”. Последният класиран състезател от България беше Георги Божилов от БК “Страйк Мания – София”. Нека сега обърнем внимание и на най-добрите ни състезатели в “А” група.

Квалификациите в дивизия “А”: Състезателите от всички над 20 страни в най-елитната група “А” бяха точно 100 на брой. Напред преминаваха само 32-ма, така че конкуренцията от самото начало беше гарантирано огромна – толкова много стилове, стратегии и топки бяха използвани – нека видим какво точно се случи в тези 24 квалификационни серии. Всичко започна на 18-ти юни в 10:00, когато стартира първата квалификация на Balkan Challenge 2022. В началните дни сериите струваха по-малко евро и предимно българските състезатели тогава изиграха много игри. Това направиха атлетите Дарин Траянов от БК “Троя”, който имаше нужда от 7 серии, за да достигне мястото си, Георги Димов от БК “Мега” също успя да се включи в 7 квалификации, а пък Тодор Личев от БК “Троя” достигна до 6 броя. Много атлети се включиха в последните дни, тогава трафикът из залата, участниците и таблицата се менеше постоянно. В средата на седмицата станахме свидетели на най-високата серия, постигната от българин през Balkan Challenge 2022 – 1145 точки, 229.0 среден резултат за Диан Динев от БК “Страйк Мания – София”. Той запази и страхотната си 5-та позиция докрая на квалификациите. Руслан Василев от БК “Атиа” беше вторият по класиране наш състезател, зае 16-та позиция със среден от 222.2 точки. Точно след него на 17-то място се класира Пламен Станчев от БК “Мега”. Точно 1111 сбор му донесе мястото в неделния финал в Балканското. Дарин Траянов от БК “Троя” успя да постигне доста високи резултати, но най-успешната му серия беше от 1103 точки, с която спечели 20-тото място. Следващата топ позиция беше резервирана за още един българин – Явор Миланов от БК “Академик – ВВ”(220.4 среден). Последното място, което осигуряваше класиране зае Георги Димов, който се пребори с останалите 68 състезатели и така добави още едно българско знаме във финалите на Balkan Challenge 2022. След като завърши и последната квалификационна серия в съботния ден на 22-ри юни, продължаващите състезатели станаха ясни, но преди големите финални фази в неделя предстоеше още една квалификация, която вървеше паралелно с индивидуалната надпревара. Тук може да видите всички резултати на първите 16 състезатели в “А” група.

Квалификациите за категория “Doubles”: Преди началото на турнира всички атлети получиха шансът, за да се запишат и в графата “двойки”. По време не играенето на сериите, добавяха се резултатите и в таблицата на двойки. Интересно правило беше, че за квалификация се брояха съответстващи си серии на участниците в дуотота, тоест 1-ва с 1-ва, 2-ра с 2-ра и това наложи силна игра едновременно и на двамата съсътезатели. Понякога силните игри се разминаваха, но затова и имаше много силно напрежение около влизащите във финалите. Общо 66 бяха на брой двойките, а само 20 получиха възможност да спечелят наградите от финалите. Доста българси достигнаха финалите, това направиха и лидерите в цялата категория на “Doubles” – Диан Динев и Антоан Маринов, които общо събраха 221.0 среден. Втората позиция беше също заета от българско дуо – това на Георги Димов и Пламен Станчев, които събраха сбор от 2197 точки. Следващата продължаваща двойка беше тази на Стоян Арсов и Александър Захариев, които станаха 14-ти със среден от 209.2 точки. Няколко места надолу стигаме до Руслан Василев и Любен Левичаров – те влязоха като 17-ти с резултат от 2082 точки. 19-тото място взеха други български състезатели – Дарин Траянов и Тодор Личев от БК “Троя”. Последната двойка, която щеше да ни представя на финалите беше тази на Мариана Метексинова и дамата от Кипър – Синтия Дука. Класираните двойки за финалите на тази категория бяха 20 и се започваше от 0 точки, така че с интерес щяхме да проследим решаващите игри. Това представлява цялата таблица на водещите двойки:

Лидерите в класирането – Диан Динев и Антоан Маринов

Квалификации в категория “Отборно”: Дисциплината по петици беше съвсем отделна от всичко останало и за нея имаше специално отделен цял дълъг ден – 23-ти юни още от 9 часа. Бяха предложи на състезателите 3 серии за учатсие и всички отбори трябваше да заявят в коя квлаификация желаят да учатсват. Получиха се доста равнопоставени, изключително интригуващи и на моменти много високи като резулатти серии. Българското представителство беше много голямо, очастваше и шампионският отбор от изданието на турнура през 2018 – “Dream Team”. Сформираха се всякакви team-ове от наши състезатели, атлетите от “C” група на Фантатсико Опън си създадоха един, топ атлетите от “А” група също бяха обединени в два отбора и ето тук можем да видим няколко кадъра от техните серии:

Dream Team в Balkan Challenge 2022

“Dream Team” е дългогодишен отбор от някоиот най-доказаните ни състезатели, в издание 2022 на Балканското места в 5-цата намеиха Явор Миланов, Дарин Траянов, Диан Динев, Мехмет Кая и Антоан Маринов. Калоян Иванов също заменяше Мехмет Кая в част от двубоите, много стабилен подбор на играчи.

Lucky Strike в отборната надпревара

“Lucky Strike” е друг отбор, участвал на не едно или две международни състезания, в това издание на Balkan Challenge настъпиха някои промени, нови тениски, устрем и женалие се виждаше по лицата на атлетите им. Петимата участници в “Lucky Strike” бяха: Тодор Личев, Александър Захариев, Петьо Дамянов, Стоян Арсов и Мартин Васев.

Арсений Подлипски и София Стоянова, играейки на отборната квалификация

Друг български отбор беше съставен от доста млади, активни и добри играчи, предимно от “Б” група на Фантастико Опън и ранглистата на Българската Боулинг Федерация. В него участие взеха: София Стоянова, Георги Богданов, Арсений, Марина и Рудолф Подлипски. Предстоеше да видим как ще се справи и този нов отбор на Balkan Challenge 2022.

Мариана Метексинова в състава на чуждестранен отбор

Един доста сериозен отбор успя да привлече и български състезател в себе си – това беше team-ът “PINomenal”. Той беше съставен от най-добре представителите се кипърски атлети, сред които: Orestis Papadopoulos, Kyriakos Konstantinou, Cynthia Frendo Duca и последен, но не и на последно място: Nati Volpert.

Предстояха много отборни игри, правилата предлагаха на всеки един участник в 5-цата по 5 индивидуални игри. След тях се събираха всички точки и целият отбор трябваше да достигне до топ 4-те позиции, които играха директни мачове в степладер формат. Видяхме всякакви стратегии, викане и надъхване в едната част от залата, тихи и изключително концентрирани състезатели в други статави. Общото между всички общо 24 отбора беше целенасочеността за събаряне на много кегли, серии от страйкове, средни от по 210 наляво и надясно. Атмосферата в залата беше толкова различна от обичайните турнири, имаше по 5/6-ма играчи на всяка писта, пълна зала от публика и настроението на участници, организатори беше страхотно. След първата серия стабилна игра направиха атлетите ни от отбора “Dream Team” – водеха всички други отбори в тяхната първа квалификационна серия с общ резултат от 5185 точки или среден резултат от 207.4 точки. Във втората серия нямаше много напред класиран team за България, добри серии за доста 5-ци, но голямата активност на нашите атлети беше в третата серия. Там играха както нови отбори, така и по-опитни. Най-успешни се оказаха вторите най-силни 5-ма състезатели според РАНГЛИСТАТА на ББФ, който влязоха в отбора с име “Rock ‘N’ Bowl”, които достигнаха до среден от точно 200.5 точки. Един друг отбор обаче зае позиция за финалите, а именно PINomenal, в които участва и атлета от БК “Атиа” Мариана Метексинова.

След като завършиха всички квалификации за всяка една от дисциплините и бяха ясни класираните атлети, беше време неделният решителен ден да започне. Още от 09:00 часа всякакви надревара стартираха, сега щяхме да разберем дали българин щеше да вдигне купата в категориите. Стартираме с индивидуалните дисциплини.

Финали в група “Б”: 24-мата най-добре представили се състезатели в група “Б” бяха класирани съответно от общото класиране или от класирането в първите дни, топ 4 получиха право да изпуснат първата финална фаза, но това не значеше, че лиспаваха високи игри и класни изпълнения от другите 16 състезатели. Предстояха точно 4 игри за всеки атлет с важното уточнение, че за разлика от началните серии на други български турнири – започваше се от нула. Шансовете бяха тотално изравнени и всичко опираше до моментното състояние на играчите. Силно начала във Фаза 1 направиха някои от българските представители, Димитър Попов стартира със 193 точки, Славчо Кордев – 181 точки. Втората игра беше много силна за доста от атлетите, започваха да влизат в кондиция и да се нагаждат към условията по пистите. Кордев се записа със страхотното 221, което го издигна до високите позиции. Диди Илиева също се разписа с доволно 187 постижение. Продължавайки напред, в последните две игри Славчо Кордев наистина показа здрави нерви и добри постижения – 200, 166 и така той завърши на почетната 3-та позиция със среден от 192.0 точки. Димитър Попов пък запази нивото си от по 190 точки и така със сбор 730 или 182.5 среден той взе 7-мото място. Последната 8-ма позиция, която осигуряваше преминаване беше заета от още една българка, Диди Илиева се пребори за това място и премина към Фаза 2 само за 3 точки. 3-ма българи преминаха напред и очаквахме включването на българските състезатели от топ 4.

Фаза 2 във финалите: Вторият етап от Balkan Challenge 2022 беше далеч по-напрегнат, понеже веднага след него идваха големите степладери, на които щяхме да научим шампионите в категория “Б”. 12 бяха участниците тук, влязоха и водещите 4-ма състезатели бяха готови за битка. За нашата страна игра и София Стоянова след средният й от квалификациите – 208.8 точки. Стартираха нови 4 игри,в които беше непредсказуемо кои ще излязат водачи. В първата игра забележителна беше единствената игра над 200 точки, постигната от най-младата дама – София Стоянова. Силна втора игра направи отново представителката на БК “Страйк Мания – София” – 231 и така се отдръпна значително над втората състезателка. В третата видяхме много стабилните резултати на Диди Илиева, която реализира 183 и две по 186 точки, което през цялото време я държеше между 3-то и 4-то място. Добър завършен на серията направи Димитър Попов, който изпита по-рано проблеми, но с финалното 226 точки той приключи на почетното 8-мо място в “Б” група”. Диди Илиева отново беше последна над чертата, но много спеъри, многото промени и устремеността й позволи да надвие Spyros Kattidis с 6 точки и със сбор от 744 тя зае четвъртото място за степладерите. София Стоянова остана лидер след всички игри и с високия среден от 215.8 точки тя поведе категорията и сеа изчакваше опонент от директните мачове на другите финалисти.

Степладери: Невероятни финали се очертаваха, цели двама българи бяха класирани за предстоящите мачове. Диди Илиева участваше в първия, който я противопостави срещу израелката Eliave Adva. Двете направиха впечатляваща среща, която се състоеше в множество спеъри, множество поредици карсиви удари, грешки не се допускаха почти. Стигнахме до последния момент, в който Илиева приключи със 191 точки, което позволи на опонетката й с три страйка да я победи. Девойката застана, събори всички кегли перфектно и с нетърпение очаквахме втория, от него щеше да се реши мача. Там на Adva и остана една кегла, което значеше, че тя губи срещата. Само с една точка(191 на 192) Диди Илиева спечели и продължи напред. Във втората й игра тя се изправи срещу силния състезател Gorazd Sipek. Направиха много интересен мач, Илиева отново показа перфектна спеър игра, стабилност и даже успя да поктирие страхотния сплит 6-7-10, което допринесе за преднината й. Прилични изпълнения на Sipek, но липсваха големи серии от страйкове и така той достина до 166 точки. Спокойствието на Диди Илиева и позволи тя извоява и тази победа, 186 точки и дадоха шанс да се изправи на финала.

Мечтата ни се сбъдна – щяхме да наблюдаваме български финал на Balkan Challenge 2022, беше ясно, че ще имаме победил от България. Много очаквания имахме към младата София Стоянова, която водеше убедително, но пък срещу нея беше доказаната с годините бивша републиканска шампионка – Диди Илиева. Мачът започна и хората се насъбраха зад гърбовете им, не е имало досега двама българи в тази фаза на Балканското. Стартираха отново бавно и внимателно, повече време си даваха между фреймовете, голямо значение имаше всеки един от тях. Спеъри, някой страйк между тях, но прилично вървяха към 180/190-те и двете дами. Настана време да се излиза от играта със силни удари. Такива направи София Стоянова, която успя да си подложи в 9-тия фрейм и в 10-тия се възползва и от трите си удара. 194 точки за нея, Диди Илиева се опита да победи този резултат, но силите и стигнаха до 188. По този начин България имаше първия си шампион в Balkan Challenge 2022 – това беше София Стоянова от БК “Страйк Мания – София”, която спечели “Б” група. Предстоеше да видим дали ще имаме още финалисти и в другите дивизии. 

София Стоянова – шампион в “Б” група на Balkan Challenge 2022

Финалите в “А” група: След сериозните квалификации през изминалите 8 дни, 100 участници и много емоции, изхвърлени на пистите – достигнахме до финалните 32-ма атлети в “А” група. За щастие и тук не лиспваха български имена, 6-ма бяха нашите представители, а един дори, който щеше да пропусне първата финална фаза – Диан Динев от БК “Страйк Мания – София”, който беше на 5-та позиция общо със страхотния му резултат от 229.0 точки. Всички други най-добри състезатели бяха готови за игра в неделната сутрин. Както в “Б” група, 4 игри, които щяха да определят 12-те продължаващи атлети. Нивото беше високо, както през цялото състезание, изключение не направиха и първите игри във финалите. 200 за Георги Димов, 203 за Явор Миланов в първата. Във втората голямо покачване в таблицата направи Дарин Траянов, който показа завидни умения и с 256 достигна до зелената част на продължаващите. Георги Димов продължи с добрите и стабилни игри, 200, 209, 220, нямаше обаче някоя огромна, с която да избухне и да пребори повече чуждестранни състезатели. Пламен Станчев играеше добре, но между двете постижения по 226 имаше едно 179, което не му позволи напълно да разгърне потенциала си. Явор Миланов завърши участието си в тази фаза със среден от 191.0. Единственият преминал играч напред обаче беше Дарин Траянов. Той успя да закрепи доста постоянни резултати и с 207.3 среден той се класира за финална фаза 2. 

Втория етап от индивидуланите финали в “А” група може да се опише като шоу от световна класа. Само най-доказаните през целия Balkan Challenge 2022 атлети, играейки 4 игри, които стартират от нулата – напълно непредсказуема беше ситуацията. Ние останахме с двама представилите – Диан Динев и Дарин Траянов. Започнаха игрите и видимо някой от предишните лидери искаха да останат на позициите си. Сериозни резултати летяха из залата – масово нивото беше около 220/225 среден. Дарин Траянов започна прилично със 190, 217. Държеше добро ниво, но само първите 4-ма излизаха в директните битки за трофеите. Диан Динев усещаше умората от дългия формат, появиха се проблеми в някои от началните игри, затова и постиженията му бяха от порядъка на 160 и едно добро 200 между другите резултати. Той завърши на заслужаващото уважение 20-то място в “А” група. Траянов продължи с консистентните игри и след още две от 215 и 196 точки, той събра сбор от 818 и съответно 204.5 среден резултат. С тази хубава серия от 4 игри Дарин Траянов от БК “Троя” стана най-висококласираният българин в Balkan Challenge 2022, като зае 9-тото място в елитната “А” група. 

Диан Динев – 20-та позицция в “А” група

Финалите в категория “Doubles”: След драматичните индивидуални финали, време е да отделим внимание на двойките, които както вече споменахме се записваха предварително и класирането на всички 66 дуота ставаше чрез събиране на общите резултатите на двамата атлети. В топ 20, които получиха шанса да играят на финалите, 6 български двойки намереиха място и с интерес следяхме всяка една от тях. Цялата зала беше пълна със състезатели, 20 двойки на 20 писти. Емоциите бяха високи, много състезатели започнаха великолепно и “дърпаха” партньорите си, след това ролите се изменяха, някои отбори стартираха силно, други пък избухнаха в последната игра. Равностойна първа игра направиха двойката на Стоян Арсов и Александър Захариев, които реализираха 202 и 211, всички шансове за подобряване на резултатите бяха пред тях. Много силна втора игра за двойката на Тодор Личев и Дарин Траянов, в която Личев събра впечатляващия резултат от 267 и така се качиха значително в класирането. Третата игра беше силно доходоносна за Любен Левичаров и Руслан Василев, в нея Левичаров достига 245 точки, а Руслан – 182 и така те спечелиха 10-тото място в общата класация. Мариана Метексинова и приятелката й Синтия завършиха няколко позиции по-назад, 12-ти със среден от 187.8 точки. Една от водещите ни двойки, съставена от Пламен Станчев и Георги Димов, те се класираха 15-ти. Най-успешната ни двойка за това издание на Balkan Challenge 2022 беше тази на Тодор Личев и Дарин Траянов, които достигнаха почетната 6-та позиция и бяха на ръба за влизане в стапладер финалите.

Финалите в категория “Teams”: Стигнахме и до последната категория, в която българските атлети взеха участие по време на Balkan Challenge 2022, а именно отборната надпревара. Научихме вече отборите от България, които се класираха до директните елиминации – това бяха “Dream Теам”, който включваше в себе си Диан Динев, Дарин Траянов, Мехмет Кая, Явор Миланов, Антоан Маринов и като резерва Калоян Иванов. Другият класиран до степладерите отбор с българско участие беше този на “PINomenal”, в чиято 5-ца място намери Мариана Метексинова. Предстоеше мач точно между тези два team-а, понеже бяха класирани като 4-ти и 3-ти. Предстоеше сериозна игра, понеже всички атлети бяха сре днай-добре представилите се индивидуално. Започнаха играта спокойно, големи проблеми не се виждаха за нито един от отборите, но е факт, че се получаваше поредица от страйкове на екраните на “Dream Team”, особено при атлетите Явор Миланов и Дaрин Траянов. Продължавайки да набират преднина, вече се забелязваше, че кипърските състезатели дават по няколко точки на опонентите си след всяко хвърляне. Най-силен за “PINomenal” беше резултатът на Kyriakos Konstantinou – 218 точки. Не бяха те достатъчни обаче и след грамадните резултати от по 251 и 257, “Dream Team” убедително надви конкурентите си със сбор 1052 на 914 точки.

полуфинална среща в категория “Teams”

Големият финален мач при “Teams”: Нашият най-добър български отбор имаше шансът да повтори звездният си път до победата от 2018-та година, техните опоненти в тази битка бяха гръцкия отбор “North west Royal Galaxy”. Предвид предишните представяния и изключително късния час(двубоят започна към 23:00 часа вечерта) – всички бяхме сигурни, че ще станем свидетели на здрав аи оспорвана среща. Такава и беше. След доброто начало на някои състезалите като Диан Динев, отново Дарин Траянов, конкурнентите им се активизираха и дори младите попълнения започнаха да отбелязват страйкове наляво и надясно. Стигнахме до последните фреймове, където разликата беше само 15-20 точки, които само с един удар можеха да преминат към другия team. Първи завършиха българите, които след много стабилна игра направиха резултат от 1051 точки. “North West Royal Galaxy” обаче се възползваха от всеки малък шанс, който им се изпречи и успяха с малка разлика да надделеят.След този страхотен мач “Dream Team” зае второто място в общата класиция на отборите.

Призьорите в дисциплина “Teams” на Balkan Challenge 2022
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA