Menu
BgBowling

Участието на български атлети в Kivelos Bowling Open 2022 – Атина

Въпреки силно заетият календар за сезон 2021/2022, няколко атлети от България представиха страната ни в силния турнир, който се проведе в Атина в края на април месец. Над 200 от най-успешните играчи в Югоизточна Европа се състезаваха в сериозните групи, резултатите бяха изключително силни и конкуренцията беше огромна. Нека първо обърнем внимание на схемата на намазване, изпрана за тазгодишното състезание.

Схема на намазване

Това представляваше картинката, според която бяха намазвани пистите в залата, типично за такива форуми – средно като дължина е – 40 фута, разпределението му е еднакво между 10-тия борд на двете страни, там количеството е най-съсредоточено и до 3-ти борд последователно количеството намалява. Впечатление прави голямата част от само reverse масло, идваща веднага след 27/28-мия фут – това ще ни даде информация относно зоната, в която топката ще започне да се развърта – най-мазно е докъм 30-тия борд. Между първите 10 борда обаче има място, в което топката да успее да излезе от централната част и да се върне в джоба със силно развъртане в кеглите. Схемата на намазване позволяваше на част от играчите изцяло дясна линия, без влизане в дебелото масло, използвайки някоя матова или солидна реактивна топка, която да бъде по-ранна и контролируема. Доста от мощните състезатели, не малко двуръки атлети предпочетоха да извадят силните си, solid reactive или hybrid топки, с които да обират от центарлното масло, стремейки се да насочат линията си и към по-сухата част, break point към 7/8-ми борд и така получаваха големите резултати, на които бяхме свидетели.

Българските състезатели: Участие взеха 6-ма български атлети, сред които: Руслан Василев от БК “Атиа”, Марина Стефанова от БК “Атиа”, Диан Динев от БК “Страйк Мания – София”, Мариана Метексинова от БК “Атиа”, Стоян Арсов от БК “Мега” и Цветелина Димитрова от БК “Атиа”. Те бяха разпределени съответно в “А” или в “Б” група, конкуренцията в голямото класиране беше фрапираща, 229 участници общо изиграха по няколко серии и съвсем малко се класираха напред.

Пистите в залата в Атина, готови за квалификационна серия

Нека сега проследим как нашите състезатели се сревноваваха с опонентите си през всички тези дни и кои двамата достигнаха до финалните мачове в неделния ден.

Подготовката преди квалификациите: Всички български представители се включиха в квалификациите след тренировки и разучаване на пистите в боулинг залата в Атина. Интересен факт за този турнир беше, че за удобство и помощ на атлетите им бяха предоставени кжинки с топографията на отделните писти. “Топография” означава схема, която показва колко използвани, в какво състояние е всяка част от пистите – дали на даден борд е имало повече трафик спрямо другите бордове, къде се намира по-изхабената част на пистата и съответно на кои моменти се очаква топката да реагира по-рязко или изобщо да не се развърти. Такава информация не се предоставя във всяка зала, определено не и преди състезание, понеже изисква основно преразглеждане на състоянието на всяка писта и много детайлно изсобразяване на бордовете върху картите. По този начин изглеждаше една такава топографична карта:

Топографията на 4 писти

Колкото по-топли стават цветовете(оранжево, червено), толкова по-използван е даден борд. Това индикира, че на това място върху пистата топката ще започне да се развърта, там дори голямо количество от маслото ще изсъхне по-бързо и съответно, ако цялата ни линия минава през такъв сектор – най-вероятно ще бъде нерентабилна.

Квалификациите: Квалификационите серии започнаха по план в началото на седмицата, 6-мата българи бяха сред тях също. Възможност имаха да участват във всички серии, предпочетоха повечето да се състезават през по-късната част на турнира, когато всъщност играха и доста от чужденците. С най-много изиграни квалификации се отличи Стоян Арсов от БК “Мега”, който завърши цели 6 squad-a, един от най-активните участници беше общо от всички 220+. Мариана Метексинова от БК “Атиа” също успя да изиграе 6 квалификации, с малко по-малко се записаха другите ни състезатели: Руслан Василев, Цветелина Димитрова и Марина Стефанова събраха по 4 различни серии. а Диан Динев регистрира 3 квалификации.

Резултатите: Крайните класирания на българите бяха добри, най-ниско завърши Марина Стефанова, която зае 97-мото място със среден от 185.3 точки, няколко позиции нагоре се намираше Цветелина Димитирова, която достигна резултат от 1125 точки от 6 игри. 71-вата позиция беше спечелена от Руслан Василев от БК “Атиа” – той събра сбор от 1166 точки, а Мариана Метексинова успя да влезе в първата четвърт на класацията – 41-во място в общата таблица със среден от 204.3 точки. Останаха двама състезатели, които успяха да влязат в неделните финали. Това бяха Диан Динев и Стоян Арсов. Състезателят на БК “Мега” получи шанс да се състезава успоредно в голямото класиране и в група “Б”, което му донесе доста дивиденти. Диан Динев успя само с три серии да извоюва 35-тото място, средният му беше 206.8, което беше достатъчно за позиция сред най-добрите. Стоян Арсов успя да събере страхотна серия в последните дни на квалификациите. Тя беше съставена от две игри от по 254 точки, което му донесе сбор от 1293 точки и съответно среден от 215.5. Този резултат му спечели 18-тото място в общата таблица, а и също много предно място при “Б” играчите. Сега ще обърнем внимание на финалните представяния на Динев и Арсов.

Снимка на Стоян Арсов от прекрасната Атина

Финалите: Двама българи бяха в топ 20, които играха във финалните фази на Kivelos Bowling Open 2022. В първия етап предстояха само 3 игри за всички 20 състезатели и към втората фаза класираните щяха да бъдат само 8, така че конкуренцията беше голяма. Необходими бяха 3 игри от по 200, 200 и малко резултати, понеже всички финалисти вече имаха добра представа за условията по пистите, страгетиите бяха готови и дори една игра от 170 директно изкарваше състезателите от лидерската осмица. Диан Динев и Стоян Арсов стартираха участието си прилично, малко проблеми за Динев, неприятни сплитове му останаха и той приключи със 169 точки за първата игра. Арсов пък успя да нареди страхотна серия от 5 страйка и тя му позволи да завърши спокойно играта с 219 точки. Втората игра беше доста подобна на началната за Диан Динев, хубави спеъри, но без постоянни удари в джоба му донесоха само 173 точки. Неточности и някоя грешка на единични свалиха и Стоян Арсов надолу в калсирането – 163 точки за него. Много силен резултат се изискваше за класиране напред, не бяха способни нашите състезатели да преборят достатъчно атлети и Диан Динев завърши на 19-тото място в общото класиране, а Стоян Арсов зае почетната 12-та позиция. За него обаче това не беше краят на турнира, защото той беше първоначално записан като състезател от “Б” група, така че неговото участие не приключваше дотук.

Финалите в категория “Б”: Стоян Арсов от БК “Мега” беше класиран сред финалистите на “Б” група, след успешното му представяне в общата група. Финални фази в “Б” група не бяха предвидени, но за сметка на това имахме класиране с най-добрите серии на участниците от категорията. С гордост виждаме името на един от представителите на България там. Стоян Арсов завърши на второто място в категория “Б” в Kivelos Bowling Open 2022.

Крайната класацията в категория “Б”
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA