Menu
BgBowling

Неделна Лига – X юбилейно издание

На 02.10.2022 се проведе специалното 10-то издание на любимия ни турнир – Неделна Лига. С него открихме и новия сезон 2022/2023, всички писти в залата бяха заети от мотивирани атлети, готови за голяма конкуренция, забавни моменти, директни мачове, кетъринг и още приятни емоции. Точно това се случи и по време на юбилейното издание на Неделна Лига, в тази статия ще коментираме всички етапи на състезанието. Нека започнем като се запознаем със съставите на всички 10 отбора, котито взеха участие в турнира:

10-те отбора в Неделна Лига

10-те капитана в съставите на team-овете бяха определени според РАНГЛИСТАТА за Купа България за тази година, след това чрез случаен жребий бяха попълнени другите места в 5-ците. Бяха начислени и бонус точки към всеки състезател, които според ранглистата по СРЕДЕН резултат беше с точки под 190 на игра. Handicap-а предсатвляваше нужните точки, които да бъдат добавени към резултата, за да с едостигне 190, така че доста атлети имаха и такъв аванс.

Бонус точки за всички атлети

Време е да обсъдим и схемата на намазване, която беше избрана за това издание на Неделна Лига. Предимство беше участието на всички 50 състезатели, защото те получиха ранен достъп до маслото, което ще бъде употребено и на последващите турнири Фантастико Опън 103 и след това Sofia International Open 2022. Това представлява и самата схема:

Схема на намазване за Неделната Лига, SIO 2022 и Fantastico Open 103

Това беше 40-футовото намазване, което се оказа доста достъпно за някои състезатели, за други беше много предизвикателно. Наблядаваме по-равно, но в същото време и по-тънко намазване, което дава възможност за няколко типа игра. Голяма част от атлетите по време на Неделната Лига предпочетоха да се възпозлват от малкото количество масло, което е разположено по крайните бордове на пистата. Линия със слаба солидна реактивна или предимно уретанови топки, която минава между 2-рата и 1-вата стрелка. Други състезатели опитаха атака с по-силна топка, която да минава през централната “hold” зона. Нека сега видим какво се случи в квалификациите на Неделната Лига.

Встъпителни думи на Георги Димов
Подготовка на екипировката и състезателите преди квалидикацията
Иво Кларк и Любомир Кючуков преди старта на Неделна Лига

Квалификациите: 50 бяха състезателите, които бяха разпределени в 10 отделни отбора и очакваха своите квалификационни игри да започнат. След кратко забавяне минути след 11 часа стартираха 5-те игри за всяка 5-ца. Интересно правило беше в сила по време на цялата квалификационна серия, че отборите не сменяха пистите си – където започнаха, там приключиха за разлика от всички други турнири, при които на 1 или 2 игри има промяна на двойката писта. Всички състезатели започнаха концентрирано и в първата игра изключително високи постижения нямаше. След 1 игра лидери се оказаха отборът, наречен “Мастърс” – Любен Левичаров, Живко Димитров, Красимир Георгиев, Антон Симеонов и Дмитри Пудов. Техният първи сбор беше от 915 точки и най-силна игра на капитана им – Любен Левичаров от БК “Страйк Мания” – 223 точки за него. Във втората игра играчите започнаха да се чувстват все по-конфортно и да събират дълги поредици от страйкове и спеъри. Със силно изпълнение се записаха в игра две отборът с име “Пепси” – Дарин Траянов, Николай Димитров, Явор Миланов, Петьо Димитров и Стилиян Маринов. Те регистираха цели 1034 точки и съответно шампионски резултат от 256 точки за Дарин Траянов от БК “Троя”. Третата игра също не беше за пропускане, имаше не малко силни игри, но един може да бъде най-силният резултат, който принадлежеши отново на отбор “Пепси”, които събраха сбор от 1020 точки. В последвалите игри се залисилиха няколко 5-ци, един от интересните отбори с запомнящото се название “Лимони” се изкачи сериозно – 1046 в последната игра, страхотни 266 точки за Радослав Тенчев, 246 за София Стоянова, а съотборниците им Антон Иванов, Георги Делийски и Антоан Маринов допринесоха за тяхното второ място в крайното класиране. 100 точки бяха разликата между 3-тия отбор, който продължи към полуфиналните мачове и останлите под линията отбори. Пълните резултати вижте тук:

Индивидуални квалификации: Успоредно с отборната надпревара, вървеше и състезанието поотделно, където всеки състезател се бореше дори със своите съотборници, защото от всички 50 състезатели само 8 получиха правото да се състезават в директни мачове помежду си. Схемата на игра беше първи срещу осми, втори срещу седми, трети срещу шести и последно, но не и по интерес четвърти срещу пети от индивидуалното класиране след 5-те квалификационии игри. Всички атлети, които достигнаха Фаза 2 бяха следните:

Класиране в индивидуалното класиране

8-те най-успешни състезатели бяха: Любен Левичаров, Радослав Тенчев, Дарин Траянов, Стилиян Маринов, Пламен Станчев, Тодор Личев, Георги Делийски и също една девойка – София Стоянова. Предстояха елиминационните срещи между тези състезатели, но преди това е ред да проследим как топ 3 отбора се изправиха едни срещу други, докато определят призьорите.

Калоян Иванов от отбор “Слънце”
Христо Георгиев от отбор “Ънстопъбълс”
Стилиян Маринов от отбор “Пепси”

Полуфинал при отборите: Предстоеше мач между вторите от квалификационната част на турнира – отбор “Лимони” и третите – “Мастърс”. 10 добре познати атлети, които определено щяха да направят интересна среща. Шансовете за победа бяха равни и за двата състава, бонус точките от началото бяха една идея повече за “Мастърс”, около 40 точки предимство. Стартираха игрите доста силно Антон Иванов, както и Радослав Тенчев, дадоха малка преднина на отбора си. Интересен беше регламента в полуфиналната среща – в средата на играта на 5-тия фрейм бяха сменени пистите. Доста сериозно се сближиха резултатите в последните удари, когато “Мастърс” набраха скорост – поредица от страйкове за Любен Левичаров, добри удари и от младия Антон Симеонов. Точките обаче не им достигнаха и всички състезатели от “Мастърс” приключиха със сбор от 847 точки. Техните опоненти се възползваха от стабилното си начало и в крайна сметка победиха с 924 точки. Предстоеше финал между “Лимоните” и отбора на “Пепси”.

Победителите в отбор “Пепси”
Отборът “Мастърс” в полуфиналната игра
Антон Иванов – отбор “Пепси”

Финал при отборите: Финалната битка в 10-тото юбилейно издание на Неделна Лига се очертаваше да бъде ожесточена, понеже 2 отбора се срещаха и опредлено нито единия не беше готов да се даде без битка. Отборът на “Пепси”, съставен от Дарин Траянов, Николай Димитров, Явор Миланов, Петьо Димитров и Стилиян Маринов се изправяше срещу team-ът на “Лимоните” – неговите участници бяха: Радослав Тенчев, София Стоянова, Антоан Маринов, Антоан Иванов и Георги Делийски. Стартът беше по-силен определено за “Пепси”, началото за Петьо Димитров и Дарин Траянов беше обещаващ, следваше смяна на пистите. При него сериозни проблеми се появиха за Стоянова и Иванов, които приключиха съответно със 155 и 130 точки. Отборът на “Пепси” обаче не даде никакви шансове за наваксване – възпозлваха се от силното си начало и стигнаха до заветната купа с резултат от 934 точки.

Всички призьори в Неделна Лига X
Дарин Траянов – капитан на шампионския отбор
Радослав Тенчев – капитан на отбора, заел второ място
Антон Симеонов – част от отбор “Мастърс” на трета позиция

Индивидуални финали: 8-те атлети, които успяха да си спечелят място в индивудалните директни двубои започнаха и 4 мача се водеха едновременно. Играчите бяха уморени, но амбицирани, за да докажат себе си дори и извън съставите на отборите си. В първия мач между Любен Левичаров и София Стоянова имаше осилен сблъсък, който се реши от последните удари. След проблеми за Левичаров и негов последен “страйк-аут”, един точен спеър беше достатъчен на София Стоянова, за да надвие Любен Левичаров само с 2 точки.

В срещата на Пламен Станчев и Стилиян Маринов малка разлика, поради бонус точките на Маринов(26 точки) предреши победителят и след почти чисти игри и резулалтати над 200 точки за двамата състезатели. Стилиян Маринов надделя и така победи Пламен Станчев.

В друга игра от четвърт финалите Радослав Тенчев надделя над съотборника си от БК “Магьосниците 2005” – Георги Богданов. Те направиха добър мач, но отрано предрешен и с голяма разлика Тенчев се класира напред.

Радослав Тенчев и Антоан Маринов

Полуфиналите на индивидуалното: Срещнаха се младите състезатели от БК “Страйк Мания – София” и БК “Академик – ВВ”, а именно – София Стоянова срещу Стилиян Маринов. Високи резултати, силни емоции и един победител – това беше Стилиян Маринов. След множество страйкове той достигна 231 точки, които бяха достатъчни за победа над 178-те от Стоянова.

В битката на Радослав Тенчев и Дарин Траянов очаквано имаше драма, това беше повторение на финалния мач от ФИНАЛИТЕ на РИШ за сеон 2021/2022. По-стабилна игра в тази среща показа Дарин Траянов от БК “Троя” и така се класира за финала на индивуалната дисциплина.

Финал: Победителят в индивуалната категория на Неделна Лига – X издание щеше да бъде или опитния Дарин Траянов, или дебютантът Стилиян Маринов. Наблюдавахме рядка среща на двама левичари, необичайна гледка в българския боулинг. Играейки подобни линии, двамата атлети трябваше да покажат всичко, на което са способни, за да надвият конкурента си за титлата. Изглеждаше, че в началото линията, която търсеше Маринов беше по-добре разботеща за него. Тендецията се запази такава и към последните фреймове, в които Дарин Траянов не успя да се доближи и завърши с резултат от 174 точки. Стилиян Маринов победи в индивидуалната дисциплина със забележителния резултат от 271 точки, която беше и най-високата постигната игра общо в целия турнир.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA