Menu
BgBowling

Българските републикански шампиони в ECC 2022

Между 24.10 – 30.10. 2022 в боулинг залата “Bowland Bowling Center”, която се намира в Оломоуц, Чехия ще се проведе форумът “European Bowling Championship of Champions”. На едно място ще се съберат десетки републикански и международни шампиони от цяла Европа, за да премерят сили. България също ще бъде представена в това състезание от нашите настоящи републикански шампиони при мъжете и жените, а именно: Радослав Тенчев от БК “Магьосниците 2005” и Марина Стефанова от БК “Атиа”. Те завоюваха правото си да играят на ECC с тазгодишните си титли и с гордост ще представят държавата ни, рамо до рамо с най-добрите европейски състезатели.

Снимка на републиканските шампиони на България за 2022

Нека ви представим двамата ни представители с техните постижения, които доказват професионализма и упоритостта, които притежават.

Радослав Тенчев: Състезател от българския клуб “Магьосници 2005”, който в момента се намира на 5-то място в Общата ранглиста на България. Притежава две индивидуални републикански титли за мъже – спечели РИШ през 2020 година и също през изминалата 2022-ра година. Победител е в няколко кръгове от календара на републиканското първенство, вицешампион в Мастърс 2020 и много други титли. През изминалия сезон 2021/2022 реализира и перфектна игра от 300 точки по време на Фантастико Опън 101. Той държи рекорда и за една от най-силните серии от 6 игри в историята на българския боулинг – постижението му от 1580 точки сбор(263.3 среден резултат), записано по време на Фантастико Опън 82. Всички тези знакови моменти от кариерата на Радослав Тенчев са го изградили като един от най-опитните и подготвените състезатели, които да представят България на това Европейско съревнования на шампионите.

Титлата, позволила на Радослав Тенчев участие в това издание на ECC

Марина Стефанова: Българският представител при дамите ще бъде много добре познатата ни и многократко титулувана шампионка – Марина Стефанова от БК “Атиа”. Тя получи правото си на участие в ECC 2022 след победата си на Републиканския индивидуален шампионат в дисциплина “Жени”, където победи младата София Стоянова. Това беше втора поредна купа при нея в категорията на дамите – през 2021 отново взе републиканския трофей, както и през 2020-та година. Общо представителката на БК ”Атиа” има 5 републикански титли. Стефанова притежава множество други титли, такава е двойната й победа в “Мастърс” 2020 и взетото първо място в “Купа България” за същата година. В цялата си кариера титлите и са впечатляващите 7 броя ””Купа България” и 4 първи места в елитния турнир ”Мастърс”. Марина Стефанова има голям опит и със световни форуми, участвала е десетки пъти на турнири извън България. Заедно със съотборничката си Мариана Метексинова достойно представиха България в EWC 2022 през месец август, както и само преди седмица се завърша от Букурещ, където взе участие в “IBIBO 2022”. Вярваме, че Марина Стефанова отново ще покаже високото си ниво и силния си дух в залата “Bowland Bowling Center” по време на ECC 2022.

Марина Стефанова, държейки трофей от Кръг 6 на РИШ сезон 2021/2022

След представянето на нашите двама представители, време е да обърнем внимание и на формата, регламента и участниците в това огромно събитие, което ще започне само след 10 дни.

Участниците в ECC 2022: Общо над 100 участници ще се включат в надпреварата през всички дни на турнира, 34 различни федерации и държави ще бъдат представени в този форум. Мъжете, борейки се за титлите в ECC ще бъдат 35-ма, а дамите – 33. Впечатление правят 2-мата атлети от Нидерландия, причината да имат право на повече от един състезател е миналогодишният победител в ECC 2021. При жените наблюдаваме подобна ситуация, при която състезателките от Малта са 2.

Намазване: Схемата на намазване предстои да бъде обявена в следващите дни, намазването ще бъде с дължина 40 фута, възможно е да бъде променено с по 1 фут, но ще бъде в тези граници.

Формат на ECC 2022: Всички записани мъже и жени ще изиграят по две серии от по 8 игри сбор. След като бъдат изиграни, според резултатите им напред ще се класират първите 16 атлети. Участието за всички състезатели с резултати под 16-тото място приключва след тези 2 квалификационни серии. И при жените, и при мъжете топ 16 играят нови 8 игри, след които cut линията отново преминават само половината състезатели – остават най-добре представилите се 8. За тях предстоят още 4 игри, които се добавят към общия им резултат и след приключването им се достига до само 4-ма представители от всички държави. Шампион в ECC 2022 ще се определи чрез директни срещи в полуфиналите и финалите на турнира, които ще се играят във формат 3 победи от 5 възможни игри.

Минали български участия: През 2016-та година в точно същата зала “Bowland Bowling Centre” в Чехия тогавашните ни републикански шампиони – Руслан Василев и София Христова са представяли България в ECC 2016. Тогава Руслан Василев заема 14-та позиция след първия изигран блок, като постига сбор от 1652 точки за 8 игри. След втория блок той се класира на престижното 11-то място сред всички участици – постига 1727 точки. Съвсем за малко пропуска cut линията за топ 16 атлети, през 2016 Руслан Василев приключва участието си на 20-то място при мъжете. София Христова също записва името си сред най-добрите дами в Европа, тя след първата част от 8 игри се намира на 14-то място с резултат от 1413 точки. Преминава и втория блок от състезанието, в който Христова отново показва добри умения и приключва отново на 14-та позиция със сбор от 1468 точки. Общата позиция в класацията на жените за София Христова е достойното 26-то място. През 209-та година класираните атлети бяха Диан Динев от БК ”Страйк Мания – София” и Мариана Метексинова от БК ”Атиа. След страхотна игра в квалификациите, Мариана Метексинова успя да влезе в третата финална фаза. От над 100 състезателки при жените Метексинова успя да заема високото 7-мо място, което е най-големият успех на български атлрт в Европейският шампионат на шампионите. Надяваме се през 2022 нашите двама участници да подобрят и надминат тези добри резултати от 2016-та и 2019-та година.

Харесайте Facebook страницата на Българската Боулинг Федерация, за да следите новините, записите и анализите на ECC 2022 първи!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA