Menu
BgBowling

Приключи Кръг I от РИШ за сезон 2022/23

Плакат за първия кръг на РИШ

Първият турнир от Републиканския индивуален шампионат за новия сеозн 2022/2023 завърши и в тази публикация ще ви разкажем за двете квалификационни серии в съботния ден, за всички финални фаза и директни мачове между участниците. Специални кадри, таблици и анализи също са включени в статията, пожелаваме ви приятно четене.

Кръг 1 – “Класик” започна на 11.11(петък), когато се проведе “Последен шанс”. Това са решителните 6 игри, които дават възможност на всички некласирали се атлети от регионалните квалификации, да се сдобият с място в някоя от групите на основните групи. Голям интерес събра “Последен шанс” в това издание, 18 души се състезаваха за 2-те места, които бяха определени в “А” група, 10-ма участници се бореха за някое от 3-те места във втората по сила категория. Доста интересни сценарии се появиха като възможности по време на игрите, имаше и изненади в класиранията. След приключване на всички състезатели резултатите бяха ясни и имената на класираните от “Последен шанс” също. Атлетите-победители бяха: Иво Кларк от БК “Академик – ВВ” и Георги Димов от БК “Мега” в “А”, съответно в “Б” група: Калин Симеонов от БК “Академик – ВВ”, Цветелина Димитрова от БК “Атиа” и Славчо Кордев от БК “Корона”.

“Последен шанс” в “А” група

Играчите, които участваха в “Последен шанс” в “Б” категория

Квалификациите: В първия турнир за новия сезон станахме свидетели на няколко промени в правилника на състезанията тип “Класик”. Той се изразяваше в скъсяването на броя квалификационни игри, които бяха редуцирани до 4 игри в две отделни серии. Този по-къс формат позволи на състезателите да съхранят повече сили за втория си block, в който резултатите бяха осезаемо по-силни. Нека обаче проследим всички интересни завръзки на РИШ – Кръг 1 сега.

Представителите на варненския отбор “Максим 300”

Серия 1: Първата квалификационна серия стартира в съботната сутрин и 36-мата играчи общо в “А” и “Б” група бяха готови за игра по пистите на “Joy Station”. Първата игра беше доста красноречива, понеже някои състезатели успяха да съберат страхотен резултат, други още не бяха намерили удобната линия и започнаха по-скромно. Мощна игра от 249 точки успя да постигне Пламен Николов от БК “Максим 300”, с което стартът му беше повече от доволен. Във втората игра се забелязаха няколко игри от по 220 точки, такива постигнаха Тодор Личев от БК “Троя”, както и Стоян Арсов от БК “Мега”. В “Б” група Станимир Върбев добро начало направи с игри от 206 и 182 точки. Третата игра показа важността на приспособяването към промените на маслото, смяната на пистите позволи на Руслан Василев от БК “Атиа” да избухне с 232 точки. София Стоянова в “Б” група не отстъпи със своето 218, което записа. Последната игра беше доста напрягаща за всички атлети, разликите бяха малки. Най-впечатляващ беше Валентин Димитров с почти перфектното 276, с което поведе “Б”.

Адриан Мотахар, Георги Димов и Танер Сюлейманов
Явор Миланов от БК “Академик ВВ” – “А” група

Серия 2: След кратка почивка всички състезатели бяха разпредлени и с готовност да започнат втората си серия от 4 игри, абсолютно нищо решено нямаше – всеки един състезател имаше приличен шанс за достигане до заветните първи 6 мяста в “Б” група и топ 12 в “А”. Придобили добра представа за реакцията на топките, възможните траектории, играчите започнаха по-подготвени и уверени втората част. Най-резултатни в първата игра се оказаха Славчо Кордев от БК “Корона” – 221 точки и Георги Димов от БК “Мега”, който достигна впечатляващите 258 точки. Втората игра беше доминирана от водача в класирането – Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” – безкомпромисно 257 след стартовото 241. В четвъртата игра сериозно постижение регистрива Пламен Станчев от БК “Мега” – 243 точки и влизане в топ 3 на “А” група. Във втората по сила категория София Стоянова отново събра стабилна игра от 219 точки. Драматичната последна квалификационна игра дойде, борбата за cut линията в “А” група беше свирепа – 5-ма души с почти идентични резултати, подобна ситуация в “Б” група, където 4-ма души играха до последно. Любен Левичаров успя да задържи позиция в топ 12 с финално 210, въпреки само 135-те точки пък Георги Димов беше последния продължаващ в “А”(189.8 среден). В “Б” група силна игра от 195 точки позволи на Дмитри Пудов от БК “Корона” да се закачи в първите 6-ма, 15 точки не достигнаха на Георги Божилов, 23 под cut-а се оказа и Радослав Сонев от БК “Троя”. Пълните резултати тук:

Продължаващите към Round Robin атлети в “А” група
6-мата класирали се напред състезатели в “Б” категория

С тези интересни две клавификационни серии приключи съботната надпревара, беше време за директните мачове по 6-ци. В “Б” група всички продължаващи състезатели щяха да се изправят в игри помежду си, стартирайки този етап с половината си постигнат резултат от квалифиакциите. След тези срещи само първите 3-ма състезатели щяха да се класират за степладер финали. В елитната “А” група беше направено разделяне на 12-мата най-добре представили се играчи в две 6-ци, където също се изигра пълен Round Robin по определения формат в АНОНСА за Кръг 1 “Класик” на РИШ. Нека погледнем подробно какво се случи в групите.

Мариана Метексинова от БК “Атиа” – “А” група
Танер Сюлейманов и Станимир Върбев от БК “Троя”

Round Robin етапът: В неделя предстоеше много сериозна битка между 18-ната класирали се състезатели. 1 група в “Б”; 2 групи в “А” бяха готови да стартират мачовете помежду си. За удобство и бързина на играта всички играчи бяха разпределени по един на писта, двамата опоненти един до друг и усещането беше далеч по-професионално и конкурентно. Започна първата игра и преднината на някои състезатели от квалификациите вече не беше толкова голяма.

Тодор Личев и Пламен Николов

Първия мач стартира и няколко добри игри още веднага се появиха. Началният мач на Марина Стефанова от БК “Атиа” завърши с 218 точки над 201 от Калоян Иванов. Стабилна от началото до края, Стефанова спечели 20-те бонус точки за победа.  “Б” група също стартира подобаващо – най-силна беше битката между Дмитри Пудов от БК “Корона” и Валентин Димитров. Пудов надделя с хубав 10-ти фрейм и 206 точки.

Втората игра за Руслан Василев от БК “Атиа” беше реванш към първия му резултат, който постигна сам(Петьо Дамянов беще възпредястван от участие и всеки във А2 групата имаше самостоятелен мач). След първото 160, във втората среща със съотборничката си Мариана Метексинова достигна завидните 255 точки и то с 6 поредни начални страйкове. Цветелина Димитрова пък в “Б” се записа с много висока игра от 236 точки срещу Станимир Върбев от БК “Троя”.

Третата игра от Round Robin-ите беше също пълна с интересни моменти, такъв имаше в двубоя на съотборниците от БК “Страйк Мания – София” – Любен Левичаров и Диан Динев. Динев беше водач на класирането през целия уикенд благодарение на силните си две серии(229, 234 среден). В тази игра на 9/10-та писта той продължи доминацията си с резултат от 255 точки и победа. София Стоянова си върна силната позиция в “Б” група като в игра 3 надви Славчо Кордев, много успорвано 231 срещу 217 и така се изкачи до първите 3 места.

Георги Божилов, въвеждайки резултати в Bowlzone.eu

Четвъртата и петата игра в този етап бяха решаващи, особено в двете групи на “А” категория. Ясно изразен лидер беше само Диан Динев от БК “Страйк Мания – София”. Шанс за заветните 4 места на полуфиналите имаха 8/9 души и мобилизацията на повечето атлети беше видима. В четвъртата най-успешни бяха Любен Левичаров и Мариана Метексинова(по 246 точки), с които победиха съответно Калоян Иванов и Пламен Николов. Георги Димов също не отсъпваше от мястото си – победа за него с 233 точки, а в “Б” група Славчо Кордев, Валентин Димитров и София Стоянова отново достигнаха над 200 точки. Всичко предстоеше да се реши в последната игра. Шампионския маратон за влизане на полуфиналите извървяха Калоян Иванов(А1 група) и Цветелина Димитрова(Б група), които реализираха над 240 точки, за да влязат в степладер. 193 точки стигнаха пък на Руслан Василев също за класиране към полуфиналите. Така имената на степладер финалистите бяха ясни.

Round Robin в група “A1”
Класиране в “Б” група след Финална Фаза 1
Позиции след Round Robin в “А2” група

Вече бяха ясни на всички финалисти в Кръг 1 от РИШ – в “Б” група за степладер срещите се класираха: 1. Славчо Кордея – БК “Корона”, на второ място София Стоянова – БК “Страйк Мания – София” и трета Цветелина Димитрова – БК ”Атиа”. Полуфиналните срещи в “А” група ще бъдат: Диан Динев срещу Руслан Василев и в другия – Калоян Иванов срещу Мариана Метексинова. Пистите бяха отново намазани, видео излъчването беше пуснато и бяхме в очакване на финалите.

Купи за Кръг 1 “Класик” от РИШ за сезон 2022/2023

Полуфинални мачове в “А” група: Двата полуфинала противопоставиха състезателите от отборите на “Атиа” и “Страйк Мания – София”. Срещите бяха много качествени, с високи резултати и близки битки. В едната, където се срещнаха Мариана Метексинова и Калоян Иванов първата игра беше доста равностойна до последните няколко хвърляния, в които Мариана Метексинова показа добра ментална игра и взе победата с 197 на 183 точки. Втория мач беше по-едностранчив, най-високо класираната жена в България според Общата ранглиста на ББф взе инициативата към средата на играта и умело завърши с 202 точки, които й осигуриха място във финала на турнира.

Във втория полуфинал участваха Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” и Руслан Василев от БК “Атиа”. Битка до последния фрейм на 3-тата игра, само така можем да обобщим тази среща. Стартираха очаквано конкурентно, но леки неточности костваха на Василев първата точка в мача и Диан Динев поведе с 1:0 при резултат 192 срещу 171. Анализиране на грешки обаче и много добри изпълнения дадоха на Руслан Василев възможността за завъращане в мача – 225 точки с хубави страйкове и точките в мача бяха 1 на 1. Последната решителна игра ни предложи трилър, който достигна до 11-то и 12-то хвърляне в 10-ти фрейм. Математиката обаче е безкомпромисна и само с 4 точки, 203 на 207, победата в този полуфинал отиде в сметката на Руслан Василев от БК “Атиа”.

Руслан Василев – финалист в “А” група

Полуфиналната среща в “Б”: Не по-малко интригуващ беше полуфиналният мач във втората по сила група – “Б”. Той противопостави младата София Стоянова от БК “Страйк Мания – София” и Цветелина Димитрова от БК “Атиа”. Започнаха леко плахо и двете дами, в началото все още разучаваха 19/20-та писта, където се проведе целия степладер в категорията. Малко по-стабилна игра на spare ударите донесоха преднината на Цветелина ДИмитрова, която надделя в първата игра със 174 на 141 точки. Нещата се промениха във втория мач обаче, когато Димитрова беше в догонващата позиция. Доста постоянни удари в джоба за София Стоянова и крайно 196 постижение й позволи да изравни точките в срещата на 1:1. Всичко щеше да се реши в последната 3-та игра, старта й беше подобен на първата – предимно затваряния на кегли, но Димитрова успя да направи и няколко страйка, които й дадоха предимство. До края на срещата София не успя да навакса изоставането и Цветелина Димитрова победи в полуфинала със 185 на 148 точки.

Тримата финалисти от БК “Атиа”

Финалният степладер в “А” група: До последния мач от Кръг 1 “Класик” на РИШ достигнаха Руслан Василев и Мариана Метексинова – двамата от отбор “Атиа”. Доказали безпорните си качества, както физически, така и ментално чрез тактическа игра, те бяха готови да се преборят за голямата купа. Първата игра започна значително по-спокойно за Василев, който продължи да играе дълбока линия през центъра на пистата и получаваше добра реакция на топката, въпреки умората и сложното намазване. Мариана Метексинова срещаше проблеми с еднаквостта на ударите си и поради тази причина завърши първата си игра само със 168 точки. 224-те от Руслан Василев бяха достатъчни за повеждане в резултата с 1 на 0. Във втория мач Руслан успя да изпозлва високата си скорост и обороти, за да следва планът си на игра, докато Метексинова отново не успяваше напълно да се адаптира. Повече страйкове и повече поредици от хубави удари дадоха на Василев финален резултат от 238 точки. Това беше доста над 162 от Мариана, с което на финалната игра беше сложена точка. Победителят в Кръг 1 на РИШ за сезон 2022/2023 в “А” група се казваше Руслан Василев.

Тримата призьори в “А” група

Финалът в категория “Б”: Във финалната среща за купата в “Б” се противопоставиха Славчо Кордев от БК “Корона”, който водеше турнира до момента и Цветелина Димитрова след победата й в полуфиналите. Форматът отново беше 2 от 3 победи, така че решителните игри беше време да започнат. В първата игра по-доброто познаване на пистите беше ключово за определяне на победителя, понеже Кордев не беше достатъчно подготвен и съответно допусна няколко грешки, които му позволиха да завърши само със 134 точки. На тях Цветелина Димитрова отговори със стабилна игра от 186 и така взе първа превез във финала. Втората игра се оказа изключително близка, понеже само 7 точки разделиха Димитрова от титлата. Много spare-и, много вниталено изпълнение на ударите донесоха леката преднина в точки(173 на 166) за Славчо Кордев и така финалът беше изравнен до 1 на 1. Последната решителна игра определено не разочарова. Димитрова успя да затвори няколко split-а, включително 6-7-10. Тези атрактивни изпълнения обаче не й донесоха повече точки от Славчо Кордев. Той игра внимтелно, с прилични страйкове и добри затваряния, няколко неточности, но крайно 180. Димитрова достигна до 173, което се оказа недостатъчно за големия трофей. Славчо Кордев от БК “Корона” грабна титлата в Кръг 1 – “Б” група.

Финалистите в “Б” група на Кръг 1 от РИШ

Поздравления на всички участници за доброто представяне, благодарим за организацията на зала “Joy Station”, както и на всички членове на УС към ББФ за атмосферата, професионализма и желанието, с което проведохте този първи кръг от Републиканския индивидуален шампионат за сезон 2022/2023.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA