Menu
BgBowling

Обзор на Кръг II от РИШ – “Тракия”

На 02-04.12 се проведе втория кръг от Републиканския индивидуален шампионат, който беше наречен “Тракия”. В него се включиха 22-ма атлети в “А” група и 10-ма играчи в “Б” категория, които бяха спечелили квотите си от някоя от квалификациите по зоните в България. Освен драматични серии, стотици страйкове и интересни степладер финали, станахме свидетели и на много други запомнящи се монменти, така че ви предлагаме детайлен анализ със снимки, таблици и коментар за всичко, което се случи по време на Кръг 2 “Тракия” – приятно четене.

Плакат за Кръг 2 от РИШ

Квалификациите: Доста по-дълги бяха този месец квалификациите за място във втория кръг, поради наличието на още една зона, която беше много сериозно посетена – “Западна България” в град София. Първите квалификации се проведоха на 17.11 в Пловдив, където 4 отделни серии се изиграха и с много висок резултат се класира в “А” група Георги Делийски от БК “Троя” – 220.2. Не без изненади беше и спечелването на квотата за “А” категория и на Станимир Върбев от БК “Троя”, който надви шампиона от Фантастико Опън 103 – Дарин Траянов(1088 срещу 1018 точки). Зона “Източна България” – град Варна. И в двете групи на РИШ наблздавахме доминация на местния боулиг клуб “Максим 300”, очаквахме да проследим представянето на тези играчи и на самия кръг. Най-напрегнати бяха последните квалификациите в София, в които участие взеха 30 играчи. 3 състезателни дни върху схемата на намазване 35 фута позволиха на всички желаещи да се включат и високите резултати не закъсняха. Най-силна игра показа Мариана Метексинова от БК “Атиа”, която от началото до края задържа лидерското място – 1314/219.0 среден резултат за нея. След тези игри бяха ясни имената на всички класирали се състезатели за Кръг 2 то РИШ.

Руслан Василев и Александър Захариев от БК “Атиа”

Серия 1: Съботната серия стартира и първите уретанови топки бяха пуснати на пистите. Схемата на намазване беше с дължина 33 фута, изцяло равна в бордовете между 6-ти и 20-ти и на двете страни на пистата, по тази причина много играчи предпочетоха слабите, уретанови топки пред останалите. В първата игра няколко атлети от “А” група достигнаха 220 точки: Александър Захариев – 237, Бранислав Сергиевски – 223. Добрите попадения не бяха малко и във втората – 235 от Руслан Василев, 213 – Георги Димов. В третата игра най-добре се разписа Любен Левичаров в “А” група – 250 точки. “Б” група моментната лидерка София Стоянова постигна 206 точки. Достигнахме до последната игра, в която много размествания бяха възможни. В “А” Тодор Личев успя да завърши с 243 точки. При играчите от “Б” Добромир Пенчев приключи с 202 точки и беше време за почивка. 

София Стоянова, Славчо Кордев и Дмитри Пудов от “Б” група

Серия 2: След кратка почивка атлетите бяха отново на пистите и готови за втора серия от 4 игри. Адреналинът беше доста голям и това си пролича в първата игра. Пламне Станчев и Тодор Личев започнаха силно съответно с 223 и 233 точки. В категория “Б” София Стоянова добави 210 точки към актива си. Нито един състезател не очарова с изключителни резултатите във втората, но Радослав Тенчев спечели няколко позиции с 218. Третата игра беше доста по-интригуваща, в нея с равен резултат от 232 точки се наредиха Мариана Метексинова и Руслан Василев. Последната игра беше решаваща за всички играчи, най-сериозно изкачване направи Дарин Траянов с 246 точки, Мариана Метексинова също запази висока позиция с 220. С тези резултати беше сложена точка на квалификационната част на Кръг 2. 

Класиране в “Б” група след двете серии
Крайно класиране в “А” група след сериите

Продължаващите атлети към Фаза 2 бяха 12 в “А” група и 9 в “Б” – тя щяха да се върнат на следващия ден за нови 4 игри, в които отново да премерят сили, докато не разберем кои са най-добре представилите се играчи за директните степладер мачове.

Финална Фаза 2 в “Б” група: Форматът на турнирите тип “Стандартен” позволяват на доста повече играчи в категория “Б” да продължат през неделния ден(в Първи кръг от РИШ само 6-ма атлети участваха в неделните финали). 8-те играчи, които играха в тази първа фаза на турнира направиха доста интригуващи финали със сигурнист. Нека погледнем как се развиха 4-те игри и позициите в клаисарнето.

Зорница Атанасова от “Б” група във Финална Фаза 2

Лидерката в квалификациите София Стоянова беше възпрепядтсвана да участва, което направи още по-завързана групата, понеже нейната голяма преднина вече не присъстваше и всичко можеше да се очаква да се случи. В първата игра големи изненади нямаше, Добромир Пенчев успя да навакса лекото си изоставане от лидерите със 189 точки. Продължавайки напред, дойдоха и силните резултати – такъв беше направеният от Дмитри Пудов от 234 точки. Третите игри на доста атлети бяха силни, защото с приближаване края на серията всички бяха максимално концентрирани. Сред добрите резултати бяха тези на Зорница Атанасова – 199 точки, Цветелина Димитрова – 192 точки, Славчо Кордев също записа 190. Крайното подреждане беше направено след последната 4-та игра, след която Дмитри Пудов завърши със сбор от 1431(от 7 игри) – 196.5 среден, а последен напред се класира Пламен Траянов с 1233 точки и 154.0 среден.

Подреждане на атлетите в “Б” след Фаза 2

Финална Фаза 2 в “А” група: 12-те класирали се състезатели имаха пред себе си 4 игри, в които да покажат на какво са способни и да определят 6-мата финалисти за Фаза 3. Разликите между отделните състезатели не бяха огромни, така че всяка позиция беше неясна до стартиране на първата игра. В нея един състезател доминираше над всички останали – Александър Захариев от БК “Атиа”, който достигне 244 точки. Някои досегашни водачи пък спаднаха с места надолу, така че втората игра беше изпълнена с надежда от страна на доста атлети. В нея доста чисти игри се видяха, по-високите игри бяха от страна на Радослав Тенчев – 200 точки, Бранислав Сергиевски – 203 и още доста резултати от по 190 точки. Третата игра беше игра на крайностите – докато част от състезателите се издигаха стремглаво(Дарин Траянов с 234, Пламен Станчев с 231 точки), други още търсеха нови линии и стратегии за повече страйкове. Всичко се реши в последния момент, когато лидерското място беше запазено от Дарин Траянов – 1631/206.8 общо за него, малко под него застана Руслан Василев – 1616/183.8 среден в тази фаза. Таблицата изглежда по този начин:

Продължаващите напред състезатели в “А” група

След сутрешните серии в “А” и “Б” групи от по 4 игри предстоеше Финална Фаза 3, в която съвсем щеше да се изчисти картината около финалистите. Време е да обърнем внимание на следващия етап от неделните финали в Кръг 2 “Тракия”.

Александър Захариев и Георги Димов от “А” група”

Трета Фаза в “Б” група: Предстояха 3 последни игри, в които да се покажат 3-мата най-успешни състезатели. Половината точки от миналия резултат се добавиха и стартираха пистите. Най-сериозно начало направи Цветелина Димитрова със 190 точки, които и дадоха място сред топ 3, където също се намираше и Зорница Атанасова, макар по-скромното й начало от 149 точки. Във втората игра пък доста по-изненадващи резлтати бяха наблюдавани – след 157 в първата на Дмитри Пудов, във втората той компенсира със 182 точки, а в последната игра бетонира лидерското място с 213 точки. Въпреки, че в последната си игра Цветелина Димитрова не успя да завърши с голяма поредица страйкове, общо 1098 и 156.0 в третата фаза й достигна за степладер финал. Тройката за финалните степладери беше попълнена от Зорница Атанасова от БК “Троя”. Пълните резултати:

Резултати от Фаза 3 при “Б” група

Фаза 3 при “А” категория: Само 6-ма бяха състезателите, които достинаха до този етап на кръга от Републиканския шампионат и битката беше здрава. Невероятен старт направи многократкия републикански шампион – Пламен Станчев. Старт с 252 точки, който му позволи да премине на първото място. Точно с 220 точки завършиха и други двама състезатели – Пламен Николов и Руслан Василев. Втората игра беше много успешна за Дарин Траянов – постигна 225 точки в нея и следователно се приближи към финалната тройка. Най-решителна беше третата игра за всички състезатели. В нея крайно високи завършвания липсваха, отбелязваме 200-те и 8 точки, които класираха Пламен Николов на втора позиция за степладер финалите. Руслан Василев остана последователен и завърши серията си със 190 точки и сбор от 1412/201.3 среден, коеот му даде третото място в степладерите. Лидер след Финална Фаза 3 стана Пламен Станчев и очакваше развоя на първия полуфинален мач, който започваше само след няколко минути.

Марина Стефанова и Тодор Личев по време на финалите в “А”

Степладер финалите в “Б” група: До полуфиналния мач на “Б” категория в Кръг 2 “Тракия” достигнаха Зорница Атанасова от БК “Троя” и Цветелина Димитрова от БК “Атиа”. Двете дами направи изключително интересен мач, който можеше да отиде във всякаква страна. Стартираха спокойно дамите, спеъри, някой страйк, но често ставахме свидетели на неприятни комбинации от кегли, които не бяха затваряни. Достигнахме така равностойно до 10-тия фрейм, в който Атанасова си остави 1-ва, 2-ра и 10-та кегла. Не успя да покрие сложния удар, през това време Цветелина Димитрова записа страйк. Математиката е безкомпромисна обаче, така че представителката на БК “Троя” спечели срещата със 147/145.

Полуфинална среща в “А” група: Двамата финалисти, които щяха да се изправят един срещу друг, бяха Руслан Василев от БК “Атиа” и Пламен Николов от БК “Максим 300”. Те бяха показали много добра и стабилна игра през целия неделен финал, така че очакванията за качествен боулинг бяха налице. Всичко започна нормално, добри удари, които доведоха до изравнени сили в средата на мача. Това, коеот позволи на Руслан Василев да вземе тази победа бяха страйковете в последните 3/4 фрейма. Въпреки приличната игра на Пламен Николов от 177 точки, към финала продължи представителят на БК “Атиа” с резултат 204 точки.

Руслан Василев от БК “Атиа” – финалист в степладерите

Финал в категория “Б”: Във финалната среща за голямата купа се изправиха Зорница Атанасова от БК “Троя”. Нейн опонент беше досегашния лидер в турниира – Дмитри Пудов. Финалът започна и добрата форма на представителя на БК “Корона” отново се показа – той записа няколко красиви страйкове с уретановата си лилява топка. Зорница Атанасова изпитваше повече затруднения и до края на срещата успя да отбележи по-малко чисти удари от опонента си. Няколко спеъра по-късно, Зорница Атанасова завърши своята игра с резултат от 132 точки, който се оказа крайно недостатъчен за победа. Дмитри Пудов реализира достойните 206 точки, с които успя да спечели и мача. Тази чудесна игра му донесе и шампионската титла в “Б” група.

Тримата призьори в “Б” категория

Финал в категория “А”: Дългоочаквнаият финал в елитната “А” група беше тук и той противопостави двама от най-добрите ни състезатели – Руслан Василев от БК “Атиа” и Пламен Станчев от БК “Мега”. Беше време да разберем кой ще грабне голямата титла. Играта започна неприятно, понеже умората от часовете боулинг си казваше думата, а и маслото на пистите беше сериозно изсъхнало. Въпреки това здрави спеър удари и страйкове доведоха Василев и Станчев до резултати около 160 точки в последните фреймове. Драматичният 9-ти фрейм на Пламен Станчев предреши края на мача – той си остави за покриване “Big 4” или комбинацията от 4-та, 6-та, 7-ма и 10-та кегли. Неуспешен опит значеше почти сигурна победа за Руслан Василев. Това се случи с неговото приключване на финала с два страйка и резултат от 177 точки. Руслан Василев от БК “Атиа’ спечели за втори пореден път титлата и купата в Кръг 2 “Тракия”.

Тримата финалисти в “А” група
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA