Menu
BgBowling

Bowlzone Мастърс 2022

Най-престижния турнир за годината ни представи страхотни мачове, драматични класирания, интересни финали и в тази статия ще ви споделим какво се случи във всяка фаза от “Мастърс 2022”. Пожелаваме ви приятно четене!

Плакат на Bowlzone Masters 2022

Най-елитното състезание в календара на Българската Боулинг Федерация събра най-добре представилите се през целия сезон 8 мъже и 4 жени, които на 10 и 11 декември премериха сили в зала “Joy Station”. Форматът на състезанието предвиждаше разделянето на мъжете в две категории (А1 и А2) по 4-ма състезатли във всяка, а дамите бяха в своя отделна група. Нека обърнем внимание на трите схеми за намазванe и представянето на състезателите върху всяко от тях.

Късото намазване: Маслото с дължина 35 фута беше избрано за първите мачове, които щяха да се проведат в съботната сутрин. Това намазване беше познато на атлетите от София, които взеха участие в квалификационните серии в зона “Западна България” за Кръг 2 от РИШ, понеже точно такава беше и използвана схема за квалификациите. Късото масло даде възможност на много играчи да изпозлват уретановите си топки, линиите на игра бяха събрани във външните 6/7 борда. На това 35-футове масло резулатите бяха най-високи и доста атлети стартираха силно. 

Късата схема на намазване

А1 група при “Мъже”: В тази група състезателите бяха следните: Явор Миланов от БК “Академик – ВВ”, Дарин Траянов от БК “Троя”, Любен Левичаров от БК “Страйк Мания – София” и Тодор Личев от БК “Троя”. В първите срещи видяхме две крайности – един мач, който завърши бързо с резултат 3:0, а другият – драматично 3:2. Тодор Личев се изправи срещу Явор Миланов, в първата игра Личев надделя със 193/179 точки, във втората по-категорична победа за представителя на БК “Троя”. Най-силният резултат дойде последен, Миланов не намери постоянна реакция, неприятни сплитове му донесоха само 178 точки и Тодор Личев спечели с 237 целия мач. Другият мач беше между Дарин Траянов и Любен Левичаров, той започна крайно интересно с близка първа игра 214/205 за лидера в Общата ранглиста. Във втората 216/187 точки и Левичаров изравни, добра игра за него и напред, когато резултата стана 2:1. Имаше обаче мобилизация за Дарин Траянов, който направи победите 2:2 след (237/195). Последната решителна стартира с 9 поредни страйка за Любен Левичаров, който успя да спечели мача с 263 точки.

Явор Миланов и Тодор Личев преди първия мач

А2 при “Мъже”: В състава на А2 категория влизаха атлетите: Диан Динев от БК “Страйк Мания – София”, Руслан Василев от БК “Атиа”, Пламен Станчев от БК “Мега” и Георги Димов от БК “Мега”, определено интригуващи мачове идваха през деня. На късото намаване(35ft) се срещнаха Диан Динев и Георги Димов, които също достигнаха до последна пета решаваща игра. Всичко стартира с високия резулат за Димов то 223, с който взе първата точка. Динев веднага направи рзулатата равен след силна на своя страна игра от 225/204. Третата игра беше по-едностранчива, представителят на БК “Мега” от началото си създаде премимство и взе играта(2:1 общо). Динев не се отказа и със 192/177 точки докара мача до последна игра. В 5-тата игра безкомпромисно игра Диан Динев и спечели цялата среща с 3 на 2 победи. Еднакво завързан беше и мачът на Пламен Станчев и Руслан Василев, те започнаха с игри от 215/160 за Станчев. Още по-успешен беше играчът на БК “Мега” във втората – 246/205. Нещата обаче се промениха в 3-тата и 4-тата игра, когато Руслан Василев събра множество страйкове и ги спечели съответно с 256 и 212 точки. Последната игра показа добрата моментна фаза на Василев – 223 точки и победа за него.

Руслан Василев от БК “АТИА”

Групата на “Жени”: Четирите дами, които се класираха за последния най-важен турнир за сезона – “Bowlzone Masters 2022”, бяха: Мариана Метексинова от БК “Атиа”, София Стоянова от БК “Страйк Мания – София”, Марина Стефанова от БК “Атиа” и Диди Илиева от БК “Академик – ВВ”. При късата схема за намазване едно от противпоставянията беше между съотборничките Мариана Метексинова и Марина Стефанова. Първият мач беше близък, Метексинова надделя със 168/153. Веднага изравнен беше резултатът бързо след вторите резултатите, Стефанова спечели със 178/166. Като най-силна се отличи игра 3, в която миналогодишната шампионка достигна 224 точки. Мариана Метексинова си осигури победата с финална игра от 186 срещу 166. Другата среща на това масло беше между София Стоянова и Диди Илиева, този мач приключи с 3:0. Причината за бързия край на мача бяха страхотните резултати на младата София Стоянова, която спечели първата с резултат 235 срещу 128 точки. Втората игра също беше спечелена с огромна разлика – 219/146. Най-интересно завърши 3-тата, в която Диди Илиева имаше възможност за победа, но със 192/203 не успя да се пребори и загуби първата си среща.

София Стоянова от БК “Страйк Мания – София”

Средното намазване: Втората схема за намазване, с която трябваше да се справят атлетите, беше с дължина 41 фута и предлагаше доста равна средна и външна част на пистата. Тя беше използвана във втория мач, когато много атлети взеха своите солидни реактивни или дори силни асиметрични топки. Линиите за игра варираха от по-събрани до такива, включващи огромни ъгли и влизане дълбоко в пистата.

Средната схема на намазване

А1 група при “Мъже”: Крайно интересни втори мачове се получиха в групата, една от срещите беше между Дарин Траянов и Явор Миланов. Играта между двата стартира с близко 191/203 в полза на Миланов. Във втората отново крайно изравнени сили, които доведоха до 197/209 и 2:0 за играча на БК “Академик – ВВ”. Дарин Траянов върна резултата до 2:1 с победа в третата игра. Мачът приключи при 228 постижение на Явор Миланов. В другата среща на А1 групата Тодор Личев поведе на Любен Левичаров след силна първа игра. Оспорвана втора игра доведе до 1:1, Левичаров направи 232 точки. В третия мач 205 достигна на двуръкия атлет за да поведе в резултата(2:1). Финалната игра на тази среща дойде с победа за Любен Левичаров – 223/159.

Дарин Траянов от БК “Троя”

Категория А2 при “Мъже”: Не по-малко интригуващи две срещи наблюдавахме в другата мъжка група, един от тях беше между Диан Динев и Руслан Василев. Всичко започна с 215/168 за Динев, който обаче след това във втората игра беше победен само с една точка(178/179). Равенството беше променено от състезателя на БК “Страйк Мания – София”, който изригна с игра от 258 точки. Близка четвърта игра върна интригата, Руслан Василев доведе мача до решаваща 5-та игра. В нея Динев надделя с 202/181. Другият двубой на средното масло беше този между съотборниците Пламен Станчев и Георги Димов. Инициативата в мача поде Станчев, като спечели първата игра с 210 на 168 точки. Още по-доминантна победа дойде във втората игра – 197/140. Безпроблемно Пламен Станчев прибави и третата игра в актива си – 192/173. 

Пламен Станчев от БК “Мега”

Средното намазване при “Жени”: Мачовете, които предстояха в групата на дамите, изправяха Марина Стефанова и Диди Илиева, както и София Стоянова с Мариана Метексинова. По-напрегната беше срещата между Илиева и Стефанова. Тя започна с победа за състетелката на БК “АТИА”, която обаче загуби втората игра(резултатът в нея беше 205/170 за Диди Илиева). Много завързана 3-та игра направиха дамите, в нея надделя Илиева – 196 точки срещу 189. Последната игра в този мач беше отново в полза на Диди Илиева, която се наложи с 3:1. Битката на другите дами – Мариана Метексинова и София Стоянова също заслужаваше вниманието ни – стартира със силна игра на Метексинова – 202/153 точки. Втората игра беше изключително напрегната, доста пропуски и грешки се видяха, които завършиха с точно 1 точка разлика – 146/145 за Метексинова. Мачът приключи с победа 3:0 за атлетката на БК “АТИА”.

Диди Илиева – БК “Академик – ВВ”

Дългото намазване: Последното намазване, на което атлетите се състезаваха, беше най-дългото и най-дебелото като количество масло. 45 фута бяха приготвени за игра през третия мач на всички писти и тази схема на намазване определено се оказа предизвикателна. Освен плоската централна част, крайните 10 борда също бяха изцяло изравнени. Много силни, асиметрични и доста перлени топки бяха използвани в срещите, резултатите бяха по-скромни спрямо миналите фази. 

Схемата за намазване на дългого масло

А1 група при “Мъже”: Последните мачове в групите по традиция са обсипани с много неизвестни, този “Bowlzone Masters 2022” не направи изключение. Любен Левичаров вече имаше 2 победи, което му даваше спокойствие и го поставяше в изгодна ситуация за класиране напред. Мачът му с Явор Миланов започна оспорвано, първите им резултати бяха 203/195 за Левичаров. Малка разлика и във втората игра – 181/171 за Любен Левичаров, който продължи приличната игра и в последния мач, който спечели с 20 точки преднина. Драматичен 3-ти мач направиха съотборниците от БК “Троя” – Дарин Траянов и Тодор Личев. Победата и за двамата означаваше класиране напред. 190/196 беше първият резултат в полза на Личев. Доста здрава битка и във втората игра – 192/203 , този път за Траянов. Дарин Траянов надделя и в следващата игра, когато с над 30 точки направи резултата 2:1. Личев обаче не се предаде до края и успя да спечели двете следващи игри – 190/175, 211/172. С тази победа той влезе в полуфиналите. 

Крайни резултати в А1 група

Мачове в А2 при “Мъже”: Последните мачове във втората група на мъжете бяха съпроводени с много неясности – Диан Динев засега се отличаваше като водач, но всички други атлети имаха реална възможност за класиране. Едната от срещите беше между Руслан Василев и Георги Димов, който представи интересна битка за класиране. Този мач продължи също до 5-та игра, всичко стартира с 223/181 точки за Димов, неговото предимство обаче изчезна след вторите резултати, в които превез имаше Василев – 200/166. Доста стабилно ниво на игра показа атлета на БК “АТИА” и в третия мач, в който се наложи с над 45 точки. Димов намери сили да изравни резултата до 2:2 и последната решителна игра беше кървава. Крайният резултат беше 180/176 в полза на Георги Димов, с което надеждите на Руслан Василев за класиране бяха прекъснати. Диан Динев успя да спечели и третия си мач, в който срещна Пламен Станчев. След първа голяма преднина в резултаът, във втората игра нищо ясно до последния удар не съществуваше. С 1 кегла повече Диан Динев се пребори за победата(173/172). Станчев се “изправи на крака” в третия мач и докара общия резултат до 2:1. Екстремно близка беше и последната игра между двамата атлети – Диан Динев я спечели със 190 на 189.

Крайно класиране в А2 група

Дългото намазване при “Жени”: Последните мачове при дамите бяха крайно напрегнати, понеже освен Мариана Метексинова, никоя друга дама не си беше подсигурила участието във финалната битка. Срещата на София Стоянова и Марина Стефанова беше изключително приятна за следене, понеже двете се доближиха безкрой много пъти в резултатите. Първава игра беше изцяло в полза на Марина Стефанова от БК “АТИА” – много страйкове и спеъри за 236 срещу 155. Драма до края на втората игра, която само с 3 кегли също отиде за Стефанова(165/162). Умората си каза думата и по-ниски постижения в игра 3 – победа за Марина Стефанова със 148 на 145 точки. В другия мач в групата на жените Диди Илиева се изправи срещу Мариана Метексинова. Множество проблеми за Метексинова в първия мач – само 127 точки за нея и лесна победа за Илиева. Оспорвана втора игра направиха дамите и Диди Илиева надделя в крайна сметка – 192/188 точки. Срещата им свърши с 3-та победа за състезателката на БК “Академик – ВВ” – Диди Илиева по този начин си спечели място във финала на “Мастърс 2022”.

Таблицата след мачовете при дамите

След тези напрегнати мачове през целия съботен ден, имената на полуфиналистите при мъжете бяха ясни, както и двете дами, които в следващия етап на турнира щяха да се състезават за най-престижната титла в българския боулинг. От А1 група при “Мъже” към полуфиналите продължи Любен Левичаров от БК “Страйк Мания – София”, който щеше да се изправи срещу вицешампиона в група А2 – Пламен Станчев от БК “Мега”. Съответно водачът от А2 беше Диан Динев, който получаваше задачата на полуфиналите да играе с Тодор Личев от БК “Троя”. Състезателките в категория “Жени”, които играха най-добре през първия ден в “Мастърс 2022”, директно щяха да се включат за финалната битка помежду им.

Дарин Траянов и Тодор Личев по време на груповата фаза

Полуфинал 1 при “Мъже”: В първият полуфинал при мъжете участниците бяха Тодор Личев от БК “Троя”, който завърши втори в групата си през груповите директни мачове. Негов опонент беше Диан Динев от БК “Страйк Мания – София”, който освен, че поведе А2 категорията, спечели два мача с резултат 3:2. Бяха готови за полуфиналната си среща, която щеше да бъде във формат 3 от 5 победи, маслото щеше да бъде най-дългото(45 фута) и на 19/20 писта двамата, а атлетите в неделя бяха решени да дадат всичко от себе си за класиране напред. Първата игра между двамата атлети завърши с победа за Личев, който със серия от страйкове спечели 199 точки срещу отворения 10-ти фрейм на Динев. Втората игра беше далеч по-близка и един страйк раздели Тодор Личев от победата(200/193) за Диан. В следващата игра няколко неточности от страна на играча от БК “Троя” доведоха до 30 точки разлика и още 1 победа за Диан Динев. Личев обаче не с еотказа и за секунда, върна се по-мотивиран и изравни резултата до 2:2. Последната най-напрегната игра се реши също в последните хвърляния, в които Диан Динев надви опонета си и се класира към финал.

Диан Динев продължи към финала на “Мастърс 2022”

Полуфинал 2 “Мъже”: В другия полуфинал на 17/18-та писта бяха разположени победителят от А1 група – Любен Левичаров, който играе за БК “Страйк Мания – София” и втория от А2 състезател, а именно Пламен Станчев от БК “Мега”. Направиха иравностойно начало на срещата, но по-доброто излизане на Станчев му спечели първата точка в мача(190/170). Втора победа се получи за Пламен Станчев след приключване на втория мач, тъй като Левичаров все още не успя да намери подходящата линия за игра. Третата игра пък ни разказа различна история – загуба на концентрация му коства пълната преднина и Любен Левичаров върна резулатата до 2:1. Още по-интригуващо стана след бомбастичната 4-та игра на Левичаров, в която той достигна 247 точки и докара мачът до 5-та игра. В нея опитът си каза думата и Пламен Станчев с финален страйк-аут успя да надмине 198 точки на двуръкия младеж – 213 му бяха достатъчни за място на финала.

Пламен Станчев и Диан Динев се изправиха във финалната битка

Финал при “Жени”: Последната среща, в която щеше да се реши коя дама е най-достойна да вдигне големия трофей от “Bowlzone Masters 2022”. За него щяха да играят Диди Илиева от БК “Академик – ВВ” и Мариана Метексинова от БК “АТИА”. Станахме свидетели на невиждана борба, която продължи чак до последната 5-та игра. Финалът при жените започна с победа за Диди Илиева, която по-бързо се адаптира към условията на 35-футовото намазване на 15/16-та писта в зала “Joy Station”. Втората игра също нетипично за такъв етап на състезатението завърши с голяма разлика в точките – 213/143 за Илиева. Мобилизацията на Мариана Метексинов обаче започна да ис проличава в игра 3, в която тя сериозно събра мислите и знанията си и след доста промени на топки и позиции, намери правилното решение, за да достигне 212 точки, с които да запише първата си точка във финала. Прибави още една съвсем скоро, понеже състезателката на БК “Академик” събра само 158 точки в четвъртата игра, а Мариана продължи със силно 226. Този мач щеше да се разпрете в последната игра, която започна неприятно за Диди Илиева с трудна комбинация от 4 кегли. С доста спеъри и дори затворен сплит, Метексинова набра преднина. Мачът приключи с краен резултат от 179 на 151 в полза на Мариана Метексинова, която грабна и голямата купа.

Мариана Метексинова – шампион в “Bowlzone Masters 2022”

Финал при “Мъже”: Най-важният мач в целия турнир започна и в него участници бяха Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” и Пламен Станчев от БК “Мега”. Изтегленото масло за финалната битка беше най-късото възможно – 35 фута, така че уретановите топки се появиха на 13/14-та писта и беше време да се реши кой е най-успешният атлет за сезон 2021/2022. Финалът стартира с победа за играчът на БК “Мега”, който успя да събере повече хубави удари и спечели първата точка с 216/194 точки. Бързо обаче Пламен Станчев загуби удобната линия за игра, понеже с промените на пистите се промениха драстично и резултатите му. В следващите две игри той достигна респективно само 143 и 136 точки. Адаптивността на Диан Динев му помогна по-скоростно да вземе мерки и д анаправи необходимите изменения по играта си, така че да спечели втората и третата игра с 207 и 191 точки. Достигнахме до четвъртат игра, която се оказа и последна в този финален мач. Въпреки приличните изпълнения на Пламен Станчев, никой не можеше да спре мощните и точни страйкове на Динев. С резултат от 216 точки и 3 на 1 победи той спечели този мач. По този начин Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” завоюва титлата при “Мъже”.

Диан Динев – шампион при “Мъже” в “Bowlzone Masters 2022”

Поздравления за всички призьори и участници в тази надпревара, благодарим за отдадеността и усилията, които вложихте, за да проведем страхотно издание на “Bowlzone Masters 2022”!

Победителите в състезанието

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA