Menu
BgBowling

Кръг 5 “Стара Планина” от РИШ – Обзор

Завърши петият кръг от тазгодишния Републикански индивидуален шампионат. Атлетите бяха изправени пред предизвикателна схема за намазване, а всяка фаза беше крайно оспорвана. Кои бяха най-запомнящите се моменти от турнира? Разберете сега.

Квалификации: Традиционно бяха проведени квалификационни серии във всички части на България. Поради големия интерес бяха изиграни и допълнителни серии в Пловдив и в София. Над 60 състезатели участваха в тях, 28 най-добре представили се спечелиха квоти за участие в кръга. 16 в “А” категория и 12 в “Б”. Всички бяха готови за същинското състезание, което зае дните от 22-ри до 24-ти март.

Руслан Василев и Атанас Атанасов от БК “АТИА” във Фаза 1

Фаза 1: Всички 28 атлети изиграха 6 игри в първия етап на турнира. Според сбора на точките им бяха съставени класиранията в “А” и “Б” група, а напред продължиха първите 8 състезатели и в двете категории.

“А” категория: Със забележителен резултат в първата серия се отличи Мариана Метексинова от БК “АТИА”. Дамата, защитаващата републиканската си титла, постигна 1373 точки или 226.8 среден резултат. Отличителна беше поредицата от високи игри за Мариана – 252, 250, 230 и финалн 236 точки. С втори резултат се класира Любен Левичаров от БК “Страйк Мания – София”, който записа 1310 точки. Трети беше Руслан Василев от БК “АТИА”, а той беше автор и на най-силната игра за деня – 266 точки. Към неделния ден продължиха топ 8 атлети:

Класиране в “А” група след приключване на Фаза 1

“Б” катеория: 12-те състезатели в тази група също разполагаха с 6 игри, за да определят финалистите си. Резултатите на всички атлети бяха изключително близко, с всеки следващ кръг ранглистата в “Б” става все по-интригуваща. Най-силен резултат във фазата реализира Валентин Димитров от БК “Максим 300”, той събра 1124 точки. Редом с него в класирането се нареди и Атанас Атанасов, който достигна точно 1100 точки в серията си. Сериозна борба имаше за 6-тата позиция, която беше спечела от Рудолф Подлипски (БК “Магьосниците”) с последния фрейм.

Крайно класиране в “Б” категория след приключване Фаза 1

Фаза 2: В неделния финален ден нови 6 игри бяха предоставени на атлетите, за да определят 3-мата призьори. Конкуренцията беше сериозна и в двете групи, а последвалите директни мачове опредлеха устояха на очакванията на публиката.

“А” категория: Значително по-скромни резултати бяха наблюдавани по пистите, предизвикателното масло определено представляваше трудност за някои атлети. Любен Левичаров обаче успя да намери успешна стратегия за игра и събра доста силни игри(243, 234, 233 точки). С 225.2 среден резултат във втората фаза успя да си осигури първото място за степладер. Мариана Метексинова поддържаше игри от по 200 точки, които добавени към първоначалния й силен резултат й позволиха да заеме втората позиция. Руслан Василев също направи силен втори ден, който му позволи да се класира трети за степладер(203.5 средно на игра).

“Б” категория: Сериозна борба за всяка степладер позиция се водеше в тази група. Валентин Димитров БК “Максим 300” и Любомир Ангелов (БК “Галакси 2023”) вървяха рамо до рамо през цялата втора фаза. Състезателят на “Максим” си осигури първото място със стабилни игри около 186 точки, а пък Ангелов направи две силни постижения от 210 и 225 точки. Финалната тройка беше допълнена от лидера от квалификациите Атанас Атанасов.

Схема за намазване за всички фази на Кръг V

Степладер в “А”: В полуфиналната среща един срещу друг се изправиха Мариана Метексинова и Руслан Василев – двамата представители на БК “АТИА”. Показаха завидни умения, въпреки умората и сложните условия, създадени от схемата за намазване. Няколко страйкове в 8-ми и 9-ти фрейм донесоха преимущество на Василев, който завърши с 214 точки. Метексинова игра чисто, но 180 точки не бяха достатъчни за победа и Руслан Василев продължи към финала. Негов опонент беше Любен Левичаров от БК “Страйк Мания”. Младият two-handed играч не успя да се адаптира към промените достатъчно бързо и завърши само със 140 точки. Руслан Василев продължи добрата си игра и направи необходимите промени, за да завърши успешно с 212 точки. По този начин грабна втората си титла за сезон 2023/2024.

Руслан Василев – шампион в Кръг V
Любен Левичаров – вицешампион в Кръг V

Мариана Метексинова – трета позиция в “А” група

Степладер “Б”: В полуфинала за победа спориха Любомир Ангелов и Атанас Атанасов. Равностойно започна мача, но няколко неточности от страна на атлета от БК “Галакси 2023” му костваха да изостане в точки. Атанасов се възползва от възможността и спечели със 191 на 159 точки. За титлата се изправи срещу Валентин Димитров. Резултатите бяха по-ниски спрямо предходния мач, но за сметка на това напрежението беше значително по-голямо. Трофея беше спечелен в последния удар, в който Димитров се нуждаеше от спеър за победа. Той обаче направи неуспешен опит да затвори комбинация 2-7(baby split) и загуби с малка разлика(153 на 157 точки). Атанас Атанасов триумфира в “Б” група.

Атанас Атанасов – шампион в “Б” група
Валентин Димитров – вицешампион в “Б” група
Любомир Ангелов – трета позиция в “Б” категория

Благодарим на всички състезатели за участието в Кръг V “Стара Планина”!

Всички призьори в Кръг V от РИШ
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA