Menu
BgBowling

Финали РОШ “Отборни петици” – Обзор

Последният турнир за сезон 2023/2024 беше един от любимите на всички атлети – отборната надпревара по петици. В нея всеки атлет представя своя отбор и съответно отговорността към съотборниците е много голяма. По тази причина във финалите не липсваха силни емоции, ръкопляскания, викове и всичко подобаващо на отборната надпревара. Кой отбор грабна титлата и как се развиха финалите – прочетете в настоящата статия.

Плакат за финали РОШ – “Отборни петици”

Фаза 1: Първият етап на финалите беше проведен още през месец октомври, когато беше първата фаза и в категории “Двойки” и “Тройки”. В него участие взеха 7 отбора от цялата страна и класирането в него определи 4-те отбора финалисти за втората фаза. Това бяха:

  1. БК “Атиа Боул” – 9328 точки
  2. БК “Страйк Мания – София” – 9209 точки
  3. БК “Магьосниците 2005” – 9175 точки
  4. БК “Мега” – 9044 точки

Резултатите им бяха разделени на половина и по този начин бяха сформирани началните точки на всеки отбор за Фаза 2.

Фаза 2: На 29-ти юни станахме свидетели на втория етап на състезанието. Той представляваше два Round Robin-а (директни мачове между всички отбори с бонус точки за победа и за постигат определен резултат). Бонус точките се раздаваха по следния начин: 100 точки за победа в мача, 50 точки за равенство, 25 точки за отборно постижение над 950 точки в една игра. Нека обърнем внимание на най-интригуващите срещи.

Най-резултатният мач в първата част беше този между БК “Атиа Боул” и БК “Магьоснците 2005”. В него видяхме два силно концентрирани състава, които играха внимателно и стрйковете не закъсняха. “Магьосниците” завършиха с няколко постижения около 190 точки и общо 927. При “Атиа” обаче имаше едно много силно постижение от 254 точки, което значително увеличи преднината им. В крайна сметка те завършиха с 1022 точки и надвиха опонентите си.

БК “Страйк Мания” и БК “Мега” направиха завързан мач, който завърши с 31 точки разлика. Това беше последна игра и за двата отбора, така че умората си казваше думата, а и бяха настъпили големи промени в условията на пистите. Преобладаваха резултати от порядъка на 170 точки, но ключови за победата на БК “Мега” бяха две постижение от по 199 и 200 точки. С тях те взеха победата и прибавиха 100 бонус точки към сметката си.

Моментното класиране след първите 3 мача изглеждаше така:

Класиране след първите 3 мача

Фаза 2: На 30-ти юни атлетите щяха да изиграят нови 3 срещу между отборите си, които финално да определят подреждането в таблицата. Всички резултати и бонус точки бяха прибавени в сметките им и всички отправихме поглед към новите двубои.

Определено най-близък беше мачът между БК “Страйк Мания” и БК “Мангьосниците”. Той се проведе в центъра край на залата, където страстите бяха нажежени. През цялата среща точките на двата отбора бяха изравнени, всяка кегла имаше значение и затова напрежението не спадна до 10-ти фрейм. В него “Магьосниците” пропуснаха няколко единични кегли, което даде възможност на петицата на БК “Страйк Мания” да навакса. Два резултата от по 213 точки за тях им донесоха победата с 912 на 891 точки. Те успяха да съберат най-много бонус точки във фазата(350).

БК “Атиа” и БК “Магьосниците” също направиха интригуваща среща помежду си. Тя беше и последна за цялата фаза, така че дори атлетите от другите отбори я следяха с интерес. Няколко атлети и от двете страни записаха големи поредици от страйкове, дори един “магьосник” беше отбелязал 7 поредни страйка. Други обаче изпитваха трудности, така че победителят беше докрай неясен. Една игра от 250 на БК “Магьосниците” беше противопоставена на две по 226 и 210 от страна на БК “Атиа”. В крайна сметка надделяха “Магьосниците” с 978 на 950 точки.

Крайно класиране в отборната надпревара

Финал: До финала на Републиканския отбореш шампион за сезон 2023/2024 достигнаха петиците на БК “Атиа Боул” и на БК “Страйк Мания – София”. Форматът на финала беше 2 игри сбор. Това беше повторение на финала от сезон 2021/2022, скоро щяхме да разберем развоят този път. Всичко започна със спокойна игра, спеър след спеър атлетите трупаха точки. Голямата разлика дойде от силната игра на Мариана Метексинова, която дръпна “Атиа” напред с 244 точки. При “Страйк Мания” имаше доста сплитове, които ги отделиха на около 70 точки под опонентите им. Първата игра завърши 962 на 895 в полза на “Атиа Боул”.

Втората започна обещаващо за “Страйк Мания” – всички атлети от отбора отбелязаха страйк в първия си удар. Мотивацията да наваксат изоставането се запази през цялата игра, което беше особено видимо в резултатите на Любен Левичаров, Диан Динев и София Стоянова. БК “Атиа Боул” обаче продължиха да поддържат високо ниво на игра и всички се движеха към постижения от 200+ точки. Най-точен беше Александър Захариев, който до 8-мия фрейм имеше 7 страйка. Неговия финален резултат беше 231 точки, които добавени към 225-те на Руслан Василев и 219-те на Атанас Атанасов дадоха ясна заявка за победа. БК “Атиа Боул” спечелиха републиканската титла с общ сбор 2032 на 1936 точки.

БК “Атиа Боул” – републикански шампиони
БК “Страйк Мания – София” – вицешампиони
Финалистите в РОШ – “Отборни петици”
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA