Menu
BgBowling

Начало на сезон 2020-2021 (обновена 02.10.2020)

Поради краткия времеви ресурс, с който разполага новият Управителен съвет на ББФ, за анонсиране на наредба, календар и ранглисти за началото на новия състезателен сезон, УС обявява следното:

  1. Новият състезателен сезон 2020/2021 за РИШ ще стартира на 28.09.2020г с провеждане на част от квалификациите за първия турнир от календара на РИШ 2020/2021, който турнир ще се проведе на 17 и 18.10.2020г. Официален анонс за турнира, квалификациите за него, регламент и др. ще бъде качен на сайта на ББФ до 25.09.2020г
  2. Новата наредба за провеждане на РИШ ще бъде качена на сайта на ББФ дни преди началото на турнира.
  3. Календар за сезон 2020/2021 ще бъде качен на сайта на ББФ до 02.10.2020г.
  4. Ранглиста към началото на сезона ще бъде качена на сайта на ББФ до 25.09.2020г.
  5. Основните акценти, които наредбата за РИШ ще съдържа са:
    • Ще бъдат проведени 5 турнира – кръгове от РИШ плюс годишни финали за определянето на Републиканските шампиони.
    • Турнирите ще бъдат 3 вида – 1бр „Елитен“( по съществуващия познат регламент) , 2бр тип „Класик“ – по нов регламент и 2бр тип „Стандартен“ – по нов регламент
    • Запазват се класираните по право, но само за турнира тип „Елитен“, като броят класирани по право се намалява на 8бр – колкото са поставените- почиващи в първия мач. За всички останали турнири, класираните по право отпадат и класирането за тях ще става чрез квалификации.
    • Всеки турнир (без типа „Елитен“) ще се провежда отделно за А и за Б-група, като за А-група за участие в турнира ще се класират 20 състезателя, а за Б-група – 12.
    • Разпределението на състезателите в А и Б-група ще става по нов начин, а именно: всички състезатели, които имат среден резултат над 180т включително, както и републикански шампиони в индивидуалните дисциплини (мъже и жени), съгласно публикуваната ранглиста към 01.09.2020г ще бъдат разпределени в А-група до края на състезателния сезон. Тези състезатели няма да имат право на участие за квота за Б-група на квалификациите, нито право на участие в основния кръг за Б-група.Всички състезатели, които имат среден резултат под 180т, съгласно същата ранглиста ще добият право на участие за квота за Б-група на квалификациите, респективно на основния кръг. Тези състезатели ще имат право на участие и за квотите за А-група, респективно и за участие в основния кръг за А-група, ако са спечелили съответната квота. Категоризацията на състезателите ще е еднократна за сезона и няма да се променя или влияе от постигнатите резултати по време на сезона.
    • Всички квалификации ще бъдат на регионален принцип плюс турнир Последен Шанс и ще дават лимитиран брой квоти отделно за А и Б-група участници в основния кръг. Класирането на всеки квалификационен турнир ще бъде общо по низходящ ред, като състезателите заели първите по ред места, равняващи се на съответния брой отпуснати за региона квоти за А-група ще получават същите, а следващите в класирането състезатели( ако са от типа с право на участие за Б-група) ще получават квоти за Б-група до запълване на отпуснатата бройка.
    • За целите на РИШ ще се обособят отделни ранглисти, в които състезателите ще участват с точките, спечелени само от кръговете на РИШ, отделно за А и за Б-група.Класирането за финалните турнири ще става според общия брой събрани точки в тези ранглисти, като за финали  А-група мъже ще се класират първите 16 мъже , А-група жени – първите 8 жени, Б-група смесено – първите 12 състезатели. В случай, че даден състезател се класира едновременно за повече от един вид финален турнир( за А и Б-група ), то същият ще бъде класиран в турнира за А-група, а мястото му в класирането за Б-група ще бъде заето от следващия по ред състезател. Отпада автоматичното класиране на Републиканските шампиони за предходния сезон, както и спечелилите кръг от РИШ за сезона.
    • Коефициентите за точкуване на кръговете от РИШ за ранглистите на РИШ ще бъдат 2.0 за А-група и 1.5 за Б-група. Ще бъдат използвани съответни допълнителни коефициенти и модификатори, които да балансират, респективно да намаляват  така получените точки на състезатели получили точки от турнири за РИШ Б-група, когато тези точки участват в общата ранглиста на ББФ и тази за Купа България, както и да увеличават получените точки на състезател с право на Б-група, когато същият участва в турнир за А-група и когато спечелените от него точки участват в ранглистата за Б-група на РИШ. Всичко това означава, че състезател с право на Б-група ще получава различен брой точки от едно и също участие и класиране, според вида ранглиста, в която се отразява въпросното му участие.
    • Коефициентите за точкуване на кръговете от РИШ А-група за Общата индивидуална ранглиста на ББФ и тази за Купа България остават същите, а тези за Б-група ще бъдат редуцирани.
    • Квалификационните турнири няма да носят точки за ранглистата на РИШ.
    • Всеки състезател ще има право да участва на неограничен брой регионални квалификации.
    • Минимум 3 участия на кръгове от РИШ или квалификации за тях ще се изискват, за да може съответния състезател да придобие право на участие във финалния турнир.
    • Финалните турнири за младежи, девойки и сеньори ще се проведат по нов регламент. Право на участие в тях ще имат всички, които покриват възрастовите критерии за това. За тях няма да се правят квалификации и няма да се водят отделни ранглисти.
  6. Наредбата за РОШ ще бъде публикувана малко след тази за РИШ, като дисциплините, които ще се провеждат ще бъдат същите, като в отминалия сезон.

Участие в квалификации:

  1. Всеки състезател има право да се яви на неограничен брой квалификационни турнири, ако преди участието си в тях не е спечелил квота за съответната група.
  2. Ако Състезател , спечелил квота за А-група се откаже от нея, то същият губи право на участие на следващите квалификационни турнири и на основния кръг и за двете групи.
  3. Състезател, спечелил квота за А-група няма право на участие в следващ квалификационен турнир, без значение от вида квоти, които турнирът дава.
  4. Ако състезател, спечелил квота за Б-група се откаже от нея, то същият губи право на участие в следващите квалификационни турнири и на основния кръг за Б-група.
  5. Състезател, спечелил квота за Б-група има право на участие в следващи квалификационни турнири, но само за квоти за А-група. Ако същият състезател отново спечели квота за Б-група от следващото си участие, то същото се анулира и квотата се дава на следващия в класирането. Въпросният състезател запазва спечелената от предходното си участие квота.
  6. Ако състезател участва на повече от един квалификационен турнир едновременно и ако предходният/предходните турнири, на които е участвал не са завършили и нямат оформено крайно класиране, тогава приоритет на класирането му се дава според реда на участията.
  7. Всички квалификационни турнири,(без Последен шанс) се провеждат в рамките на локални, регионални, оупън и други турнири и в качеството им на такива ще бъдат санкционирани от ББФ и ще носят точки за Общата индивидуална ранглиста и КБ, според индивидуалната им категоризация, съгласно наредбата. Участието в тях не е ограничено по смисъла на горните точки(1-5).

Определяне на квоти по региони:

След решение на УС, разпределението на квотите по региони се прави в средно-тежестно съотношение 2:1 в полза на спортното майсторство и постигнатите резултати в предходния сезон.
Това практически означава, че 70% от от наличните квоти ще бъдат раздавани на този принцип и всеки регион ще получи първата партида квоти по формулата:
КР1 = Е х 0.7 , където:
КР1 – брой квоти за съответен регион, определяни по този признак
Е – брой елитни състезатели от региона,намиращи се в общата смесена ранглиста, определяща класирането за финалите на РП за предходния сезон до 20-то място за А -група смесено (и до 12-то място за Б-група, когато се опоределят квоти-Б)

След изваждане нанеобходимия брой квоти за турнира Последен Шанс, останалите свободни квоти ще се определят при средно-тежестно съотношение 1:1, спрямо средно-аритметичния брой участници в квалификационните турнири за всеки регион в предходния сезон.това означава, че втората партида квоти ще се определя по формулата:
КР2 = С1 х ( К – КРО1 – Р ) / С , където:

КР2 – брой квоти за съответен регион, определяни по този признак
КРО1 – общ брой квоти, раздадени по първия признак
К – общ брой квоти за целия турнир
Р – квоти за турнир Последен Шанс
С – средно-аритметичен брой състезатели, участвали в квалификационните турнири в страната за предходния сезон
С1 – средно-аритметичен брой състезатели, участвали в квалификациинен турнир в съответния регион за предходния сезон

Общият брой квоти за всеки регион ще се определя по формулата:
КР = КР1 + КР2

Минималният брой квоти за всеки регион е по една от вид( за А и Б-група)
Това означава, че след извършване на необходимите калкулации и спазване на горния принцип, може да се наложи прехвърляне на квота, като квотата, която бъде отнета от даден регион за прехвърляне в друг ще бъде тази, която има най-малка тежест, спрямо общия брой квоти в съответния регион.

Така получените квоти се докладват и впоследствие гласуват на редовно заседание на УС преди началото на сезона. В окончателния избор влияние могат да окажат и фактори, като необходимост от развитие на конкретен регион, развитие на детско-юношеския спорт, поощряване на участията в различни зали, фактор домакинство и др., кореспондиращи с целите на ББФ.
При възникване на обективни причини, УС на ББФ може да променя текущо бройката на отпуснатите квоти, информация за което ще бъде коректно отразявана в анонсите за предстоящ турнир и квалификациите към него.

Механизъм за потвърждение и отказване от участие в кръг на РИШ:

  1. След завършване на последния квалификационен турнир за кръга, ББФ оформя и публикува крайно класиране от квалификациите и разпределение на спечелените квоти, съгласно описаната методика.
  2. След публикуване на крайното класиране, състезателите ще разполагат с 2 (два) календарни дни да се запознаят с него и да потвърдят участието си в предстоящия кръг. Непотвърдилите участие в указания срок състезатели ще загубят спечелената квота и тя ще бъде дадена на следващия в класирането за региона, в който е спечелена.
  3. Приканват се всички спечелили квоти състезатели, които са взели решение да не участват в кръга или да не участват в надпреварата само за Б-група, да депозират отказа си от съответното участие в момента на възникването му, показвайки и по този начин уважение към ББФ и нейните членове.
  4. Всички квоти, които се освободят поради отказ от участие на състезатели след срока по т.2 ще се прехвърлят към турнира Последен шанс.
  5. Ако състезател, спечелил квота от турнира Последен шанс се откаже от нея непосредствено след завършването му, то квотата се дава на следващия в класирането на този турнир състезател.
  6. Всеки отказ след срока по т.2 или неявяване на класиран състезател на основния кръг без уважителна причина ще бъде разглеждан от УС на ББФ и провинилият се състезател ще бъде наказван с отказ от право на участие в следващ( следващи) турнири на ББФ.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA