Menu
BgBowling

Неделна Лига – Тройки 2

На 03.09.2022 се проведе ново издание на обичания от всички турнир – Неделна Лига. Този път форматът беше тройки и всички атлети бяха разпределени на случаен принцип в 4 отбора, които бяха готови за завързано състезание в съботния ден. Нека ви представим и съставите на тези сформирани тройки, както и началните им писти.

Тройка 1: За капитан на отбора беше избрана републиканската шампиона за жени през 2022 – Марина Стефанова от БК “Атиа”. В нейната тройка влязоха също Стоян Арсов от БК “Мега”, който в първото издание на “Неделна Лига – Тройки” беше сред най-добре представилите се участници и заедно в отбор с Александър Захариев и Петьо Димитров заеха третото място. Последното попълнение в състава на Стефанова беше Иво Кларк, победител в кръговете на РИШ за изминалия сезон 2021/2022 в “Б” група.

Тройка 1 преди началото на Неделната Лига

Тройка 2: Вторият отбор беше с водач многократният републикански шампион за сеньори и вицешампионът в тазгодишната надпревара – Тодор Личев от БК “Троя”. С него сили обединиха Александър Захариев от БК “Атиа”. Той спечели кръг 3 от индивидуалното първенство в “А” група през този сезон. Третият състезател в тази тройка беше Бранко Митрев, победителят в “Ц” група от Фантастико Опън 101.

Тройка 3: Третият лидер на тройка беше победителят в “Мастърс 2021” и част от Републиканският отборен шампионат – Диан Динев от БК “Страйк Мания – София”. Той щеше да бъде подпомогнат от Бранко Сергиевски от БК “Магьосници 2005” – 6-кратен републикански шампион при сеньорите и трети в състезанието през 2022. Техният трети атлет беше една дама – Цветелина Димитрова от БК “Атиа”, която участва доста успешно и в миналото издание на “Неделна Лига – Двойки” достигнаха до 5-та позиция в двойка с Георги Делийски.

Тройка 4: Последният отбор беше оглавен от Георги Димов от БК “Мега” – победителят в “А” група от последното до момемнта Фантастико Опън 102. Към него се присъедини Георги Делийски от БК “Троя” – многократен шампион на Фантастико Опън в “Б” група и завършил на почетното 15-то място във Финалите на РИШ в “А”. Третият им съотборник беше Христо Димитров, който спечели “В” група във Фантастико Опън 102. Така всички отбори бяха готови за началото на турнира.

Намазването: Избраната схема за намазване на това състезание беше следното:

Схема на намазване за Неделната лига

Нека анализираме кратко и намазването. То е доста дълго, 45 фута, разпределено равно между 13-ти борд в двете страни и след това отново плоско разположено на крайните 7 борда. Това предвиждаше не особено голяма зона за грешка, поради липсата на ясно по-сухо място. Голямо е количеството обаче на reverse маслото, най-дебелата част на forward е само до 25-тия фут, следователно след това топката предимно би трябвало да се движи напред и да не виждаме ранно развъртане. Повечето играчи предпочеха да използват силни reactive солидни или перлени топки, с които да навлязат в централната мазна част и да търсят break point, откъдето да започне завъртането на топката около 9/8-ми борд.

Квалификациите на тройките: Всички 4 отбора бяха готови за игра в 11:00 часа, предстояха по 5 игри за всеки един състезал, които да се съберат и съответно тройките да бъдат класирани според общите си точки. Предимство на регламента беше, че нито една тройка нямаше да отпадне след квалификационната серия, поради не голямия брой на участниците. Важно беше само разпределянето на местата в таблицата, понеже директните мачове щяха да изправят 1-вите срещу 4-тите и 2-рите срещу 3-тите. Беше време да видим кои тройки щяха да поведат конкурентите си след квалификациите.

Тройките, готови за игра

5-те квалификационни игри започнаха и все още състезателите разучаваха маслото, условията на всяка писта, но най-силно стартира тройката на Бранислав Сергиевски, Диан Динев и Цветелина Димитрова, които общо събраха 540 точки в първата игра и поведоха втория отбор с малката разлика от 11 точки. Във втората игра вече по-комфортно на пистите се почувстваха и другите отбори, започнахме да виждаме по-солидни резултати. 203, 204 и 158 точки направи тройката на Георги Димов, георги Делийски и Христо Димитров, с което се придвижиха нагоре в класирането. В третата игра пък вече видяхме и първата серия на отбор от по над 200 точки – това сътвориха Александър Захариев(213), Тодор Личев(230) и Бранко Митрев(167) точки, с което достигнаха сбор от 610 и сложиха името си като сериозен претендент за първото място. В последните две видяхме няколко много впечатляващи индивидуални изпълнения като 5-тата игра на Александър Захариев от БК “Атиа”, който се разписа с 253 точки. Диан Динев пък не остана по-назад и постигна едно силно 220 точки по време на 4-тата игра. Георги Димов през цялото време пък демонстрираше изключително равностойно представяне и с последното постижение от 209 точки допринесе за мястото на тройката си. След приключване на всички квалификационни игри, резултатите бяха сметнати и разликите между тройките бяха фрапиращо малки. Първи станаха Георги Делийски, Христо Георгиев и Георги Димов със среден от 186.9 точки. Само една единствена точка раздели четвъртите и третите, с 2660 точки трети бяха Бранислав Георгиевски, Диан Динев и Цветелина Димитрова. 2659 пък бяха точките на последната по ирония на съдбата тройка в турнира – съставено от Иво Кларк, Стоян Арсов и Марина Стефанова. Така изглеждаха всички резултати от квлаификациите на тройките.

Полуфинал 1: След определяне на местата на всяка тройка беше време да се изправят една срещу друга в директна елиминация. В първия полуфинален мач се изправяха лидерите от тройката на Георги Делийски, Георги Димов и Христо Димитров, които срещнаха team-а на Марина Стефанова, Стоян Арсов и Иво Кларк. Предстоеше им една игра сбор за всяка тройка, победителите отиваха на битка за купата на финала, загубилите нямаше да получават нищо. Мотивацията беше пълна и срещата започна силно. От двата отбора по един състезател тръгваше много сериозно и другите му съотборници се движеща около него. Това беше Марина Стефанова от БК “Атиа”, която нареди голяма поредица от точни страйкове и след някой скромен спеър между много “X-ове” я доведе до краен резултат от 254 точки. По подобен път вървеше и Георги Делийски от другия състав, красиви сваляния на 10-те кегли, които бяха подкрепени и от добра спеър игра и достигна 222 точки, което осигури подкрепа и за съотборниците в тройката. Доста проблеми се появиха и неприятни пропуски за Христо Димитров от водещата тройка, няколко неудобни удара го отведоха до 145 точки в края на играта. Доста стабилното 195 точки не бяха достатъчни обаче за победата, тройката на Кларк/Арсов/Стефанова бяха вече с преднина. Иво Кларк достигна 168 точки, Стоян Арсов – 164 и с 27 точки надделяха и достигнаха финалите.

Резултатите от полуфинал 1

Полуфинал 2: Вторият полуфинал беше сериозна битка между втората тройка, която беше в състав – Александър Захариев, Бранко Митрев и Тодор Личев. Техните опоненти бяха Диан Динев, Бранислав Сергиевски и Цветелина Димитрова – два много сериозни отбора и определено очаквахме интересен мач. В тази среща доста по-силни бяха постиженията, нивото се вдигна значително с добрата игра на Тодор Личев. Той в началото на квалификациите беше по-несигурен, но перфектна концентрация и опит бяха най-добрите добродетели за Личев, който страйк след страйк редеше точки, които станаха 245 в края на играта. Беше подпомогнато великолеоното му постижение и от Бранко Митрев – 212 с доста атрактивни страйкове. 197 точки постигна и третият им съотборник – Александър Захариев. Това им даде страхотен сбор от 654 точки, които трудно можеше да бъде победен. Диан Динев регистрива 205 точки, Бранислав Сергиевски даде всичко от себе си и постигна 212 точки, проблемите с перфектните удари имаше Цветелина Димитрова, която събра само 153 точки. Така достигнахме и до финалите в Неделната лига.

Точките от втория полуфинал

Големият финал: Във финалната среща на “Неделна Лига – Тройки 2” се изправиха тройките на Александър Захариев, Тодор Личев и Бранко Митрев и отборът на Марина Стефанова, Иво Кларк и Стоян Арсов. Бяхме готови за хубави изпълнения и за отразяване на шампионите. Играта беше по-близка от очакваното, ясен водач нямаше през цялото време – Тодор Личев отново беше тръгнал за постижение във високите 215+ нива, събраната и равностойна игра на другата тройка пък беше също постоянно носеща доста точки. В предпоследните фреймове станаха вече видими крайните резултати на отбора Стефанова/Кларк/Арсов. Те общо достигнаха 552 точки, което даваше шанс за победа на опонентите им при добро излизане в последните удари. Това и направиха, Бранко Митрев заъврши само със 138 точки, но беше компенсиран от Александър Захариев с неговото 190, а Тодор Личев спечели играта за отбора си със страхотното финално 223. Това бяха и победители в Неделната Лига.

Тодор Личев, Бранко Митрев и Александър Захариев – шампиони в “Неделна Лига”
Марина Стефанова, Иво Кларк(и Стоян Арсов) – второ място
Георги Димов, Христо Димитров и Георги Делийски – трета позиция

Индивидуално състезание: Успоредно с надпреварата в квалификациите при тройките, вървеше и борба на всеки състезател с останлите отбори, но и със своите съотборници. Точно това беше и мотивацията за играчите – имаше предвидена награда за първия в индивидуалното първенство. Водещите играчи в тройките се бореха за място сред първите 4-ма, които щяха да участват в степладер. Около 200 среден се изискваше за влизане в директните срещи. Състезатели, които успяха да се класират и лично на финалите бяха следните:

Индивидуален мач 1: Предстоеше полуфинален мач между двама от най-доказаните професионалисти в българския боулинг състезатели – Диан Динев от БК “Страйк Мания – София” и Георги Димов от БК “Мега”. Една игра директна степладер и победителят щеше да срещне спечелиличт полуфинал 2 в борба за първото място. Мачът започна доста добре, спокойни удари, страйкове, спеъри и чисти игри от двамата. Малко по-силен край направи Георги Димов и събра 200 точки като резултат. Диан Динев не успя да се възползва и да направи страйкове докрая, завърши със 180 точки и така отпадна.

Полуфинал 2: Паралелно с първия индивидуален мач вървеше и другата среща на Александър Захариев и Георги Делийски. Стартираха доста по-силно от другата двойка, много добро начало с няколко страйкове за Захариев, Делийски не отстъпваше, добро съчетаване на страйкове и затворени спеъри беше наредил. По-стабилната игра по начало обаче донесе победата за състезателя на БК “Атиа”, който постигна 221 точки. Георги Делийски отпадна с достойното постижение от 202.

Големият финал на индивидуалното: Предстоеше борбата за шампионската индивидуална титла в Неделната Лига за тройки – претенденти за титлата бяха Александър Захариев и Георги Димов. Прилично играха и двамата атлети, вече имаха добра представа какво им дават пистите и Димов, възползвайки се от по-малката си скорост – играеше през по-дебелото масло в центъра, а Захариев използваше по-директна силна линия към джоба. Стратегията на Александър Захариев беше добра, но няколко неточности му костваха първото място. Предимството на Георги Димов продължи и във финалната фаза, където Александър Захариев не беше на нужното ниво и приключи със 126 точки. Георги Димов спечели и индивидуалната титла в “Неделна Лига – Тройки 2”.

Всички призьори в “Неделна Лига – Тройки 2”
Марина Стефанова в “Неделна Лига – Тройки 2”
Обща снимка на част от участниците
254 точки: най-високата игра за турнира, постигната от Марина Стефанова
Тодор Личев и Марина Стефанова
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA